Bucuresti

Anunt Diamant Euroinstal

Euroinstal Bucuresti - este un jucător important în domeniul instalațiilor termice, sanitare și de ventilație, cu o experiență de peste 24 ani în domeniu.
https://euro-instal.ro

Noutati Polirom in colectia Ego-grafii: Amintiri, povesti, dialoguri si pastile impotriva tristetii

Detalii stire

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 3 ani si 3 luni
Vizualizari
1040

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Noutati Polirom in colectia Ego-grafii: Amintiri, povesti, dialoguri si pastile impotriva tristetii
Prozac 2. 90 de pastile împotriva tristeții, de Adriana Babeți Lumea ca literatură. Amintiri, de Ioan Groșan • Cad castane din castani. Amintiri de ieri și azi, de Emil Brumaru și Veronica D. Niculescu • Povești cu scriitoare și copii, de Alina Purcaru (coord.)

Amintiri retrăite prin scris, dialoguri emoționante încărcate de literatură, pastile împotriva tristeții și povești despre relația dintre timp și scris după apariția copiilor, astfel ar putea fi rezumate noile apariții editoriale din colecția „Ego-grafii” a Editurii Polirom, volume care vor seduce necondiționat cititorii: Prozac 2. 90 de pastile împotriva tristeții, de Adriana Babeți; Lumea ca literatură. Amintiri, de Ioan Groșan; Cad castane din castani. Amintiri de ieri și azi, de Emil Brumaru și Veronica D. Niculescu; Povești cu scriitoare și copii, de Alina Purcaru (coord.). Volumele sînt disponibile și în ediții digitale.

Convinsă că micile bucurii zilnice ne fac viaţa mai frumoasă, Adriana Babeţi ne oferă o doză suplimentară de Prozac: Prozac 2. 90 de pastille împotriva tristeții. Asemenea celor publicate în urmă cu cinci ani, noile pastile împotriva tristeţii sînt poveşti despre oameni minunaţi şi întîmplări cu haz, gînduri pline de speranţă şi amintiri tandre. Iar pentru ca tabloul bucuriei să fie complet, Adriana Babeţi îşi ilustrează povestirile cu fotografii şi chiar se încumetă să facă programul detaliat al unei zile perfecte.

Adriana Babeți, profesor de literatură comparată la Universitatea de Vest din Timișoara, redactor la revista Orizont. Dintre volumele publicate la Editura Polirom: Femeia în roșu (în colab., 2003, 2008, 2011; Premiul Uniunii Scriitorilor), Dandysmul. O istorie (2004; Premiul Uniunii Scriitorilor; Premiul Asociației de Literatură Comparată și Generală), Prozac. 101 pastile pentru bucurie (2009), Amazoanele. O poveste (2013; Premiul Uniunii Scriitorilor; Premiul „Cea mai bună carte a anului”, secțiunea Nonficțiune, la Gala Industriei de Carte din România, ediția 2014; Premiul „Cartea anului 2013” acordat de România literară; Premiul Observator cultural).

Avînd convingerea că nu orice eveniment poate fi ficţionalizat şi trecut în literatură, Ioan Groşan adună în volumul său memorialistic, Lumea ca literatură. Amintiri, întîmplări pe care le-a trăit şi pe care nu le-a inclus în cărţile de beletristică. Anecdotica acestei cărți nu este însă mai puțin savuroasă și spectaculoasă, episoadele decupate acoperind cîteva decenii și cele mai diverse medii, în România și în străinatate. Ioan Groşan ne delectează cu poveşti care depun mărturie, după spusele sale, „despre o anumită atmosferă, un anumit timp şi anumiţi, minunaţi, oameni”.

Ioan Groșan, prozator, dramaturg și publicist, membru al Uniunii Scriitorilor din România. De același autor la Editura Polirom: O sută de ani de zile la Porțile Orientului (2007, 2012, roman distins cu Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor), Planeta Mediocrilor (2008).

Cad castane din castani. Amintiri de ieri și azi grupează tematic un amplu dialog între Emil Brumaru și Veronica D. Niculescu publicat inițial în rubrica „Diabloguri” din Suplimentul de cultură. Se vorbește despre viață, despre moarte, sînt depănate amintiri, sînt analizate traume din copilărie și mai recente, dar și momente emotionante din viața celor doi. Peste toate acestea planează mereu literatura – uneori direct, vizînd autori, opere și personaje, alteori indirect, ca un liant între diversele teme abordate.Cad castane din castanidebordează de sensibilitatea caracteristică autorilor, iar dispoziția ludică cu care ne-au obișnuit deja transformă subiectele de discuție într-un joc. Emil Brumaru este unul dintre cei mai importanți poeți romani contemporani. La Editura Polirom a mai publicat: Cerșetorul de cafea. Scrisori către Lucian Raicu (2004), Dumnezeu se uită la noi cu binoclul (2006), Opere I. Julien Ospitalierul (2009), Opere II. Submarinul erotic (2009), Basmul Prințesei Repede-Repede (în colab., 2009), Opere III. Cerșetorul de cafea (2012, 2014), Opere IV. Dumnezeu se uită la noi cu binoclul (2014).

Veronica D. Niculescu a publicat volumele de proză scurtă Adeb (2004, Premiul pentru debut al USR Sibiu), Orchestra portocalie (2008) și Roșu, roșu, catifea (2012), microromanul Simfonia animalieră (2014), Basmul Prințesei Repede-Repede (în colab., 2009) și antologia de proză scurtă Floribunda (2012). A tradus din operele lui Vladimir Nabokov și Samuel Beckett, precum și din Don DeLillo, Siri Hustvedt, Eowyn Ivey.

În volumul coordonat de Alina Purcaru, optsprezece poete, prozatoare și eseiste povestesc despre posibilitatea scrisului după apariția copiilor: firesc, uman, cu autenticitatea și curajul confesiunii. Textele vorbesc despre transformări profunde, care au atins și scrisul, despre relația cu lumea din jur, despre reușite și obstacole și nu în ultimul rînd, despre forme de dragoste și atașament – față de copii și față de propriile cărți. O scriitoare care este și mamă e inevitabil pusă în fața unui șir de decizii sensibile, iar Povești cu scriitoare și copii aduce la suprafață optsprezece mărturii despre încercările de fiecare zi, în care scrisul a rămas o prezență vitală, chiar și atunci cînd nu a (mai) fost o prioritate.

Texte semnate de: Svetlana Cârstean • Adina Dabija • Ana Dragu • Domnica Drumea • Cristina Ispas • Luminiţa Marcu • Angela Marinescu • Ştefania Mihalache • Ioana Morpurgo • Viviana Muşa Augusto • Carmen Muşat • Simona Popescu • Adina Rosetti • Miruna Runcan • Georgiana Sârbu • Simona Sora • Mihaela Ursa • Elena Vlădăreanu

Alina Purcaru este redactor la revista Observator cultural. A publicat cronici de carte și articole în Observator cultural, Dilema veche, Dilemateca, Noua literatură și Suplimentul de cultură. Este co-autoare a romanului colectiv Rubik (Polirom, 2008).

Anunt Diamant Euroinstal

Euroinstal Bucuresti - este un jucător important în domeniul instalațiilor termice, sanitare și de ventilație, cu o experiență de peste 24 ani în domeniu.
https://euro-instal.ro