Bucuresti

Noutățile pentru elevi, la început de an școlar

Detalii

Categorie
Stiri educatie
Modificat
acum 2 ani si 7 luni
Vizualizari
292

Voteaza & Distribuie

Descriere

Noutățile pentru elevi, la început de an școlar În cadrul ședinței Biroului Executiv al Consiliului Național al Elevilor, care s-a desfășurat în perioada 6-8 septembrie la București, reprezentanții elevilor și-au asumat o serie de priorități pentru începutul anului școlar, aspect esențial, în ceea ce privește procesul de reprezentare și informare al elevilor din România. Având în vedere contextul actual, Consiliul Național al Elevilor va rămâne un actor critic și vigilent în sistemul educațional și își va consolida poziția în toate școlile și județele României.

În cele trei zile de ședință, Biroul Executiv al Consiliului Național al Elevilor și-a stabilit o serie de obiective temerare, care să dinamizeze și să completeze activitatea și care să-i asigure pe principalii beneficiari ai educației de sprijinul necondiționat al structurii. În acest sens, au fost dezbătute potențiale parteneriate cu agenți economici semnificativi la nivel național în vederea dotării optime a unor unități școlare din mediul rural, pentru a fi astfel reduse discrepanțele de natură financiară dintre acestea și cele din mediul urban.
Totodată, Biroul Executiv este mândru să anunțe că în lunile ce urmează Consiliul Național al Elevilor își va consolida poziția în ceea ce privește introducerea educației juridice în programele școlare, pornind de la discuțiile purtate cu domnul judecător Cristi Danileț.

Printre noutățile acestui început de an școlar, amintim și faptul că, prin intermediul Ministerului Educației și Cercetării Științifice, Consiliul Național al Elevilor va trimite în toate Inspectoratele Școlare adrese informative cu privire la alegerile elevilor pentru funcțiile de membri ai Consiliilor de Administrație din școli, conform OMENCS nr. 5231/2015, dar și pe tema Statutului Elevului.
,,Este esențial să existe o informare corectă a unităților de învățământ cu privire la noile schimbări din sistemul educațional, pentru respectarea legislației în vigoare. În același timp, Consiliul Național al Elevilor, prin intermediul campaniilor online și a adreselor oficiale, va monitoriza atent implicarea elevilor în forurile de decizie, respectarea drepturilor lor, și nu în ultimul rând, deschiderea manifestată de către conducerea unităților de învățământ”. – Vlad Ștefan, Președinte al Consiliului Național al Elevilor

„În ultimele luni, Consiliul Național al Elevilor s-a bucurat de câteva victorii răsunătoare, care au încununat astfel eforturile, implicarea și seriozitatea reprezentanților principalilor beneficiari si actanți ai sistemului de învățământ preuniversitar. Îmi doresc ca unitațile de învățământ să nu fie reticente în privința schimbarii, întrucât, în fond, toate aceste demersuri nu reprezintă decât o concretizare a priorităților si necesităților elevilor și un prim pas către normalitate și sustenabilitate în educație. Vom rămâne în continuare la fel de prezenți, vom monitoriza cu atenție ceea ce se întâmplă la nivel național și vom lupta pentru drepturile elevilor cu aceeași profundă aplecare, mizând pe o informare permanentă și transparentă.” – Alexandra Tuță, Vicepreședinte al Consiliului Național al Elevilor.
În același timp, în cadrul discuțiilor cu reprezentanții Ministerului Educației, elevii au fost asigurați că până la data de 1 octombrie vor primi manualele gratuite, în baza contractelor semnate cu editurile. Totodată, Consiliul Național al Elevilor, în urma solicitărilor făcute, salută decizia Ministerului Educației referitoare la demararea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de directori în școli, în luna octombrie.

În această perioadă, elevii vor fi informați în permanență în spațiul online de toate noutățile, demersurile ulterioare, informarea corectă fiind vitală pentru buna desfășurare a anului școlar 2016-2017.