Bucuresti

O fereastra intunecata, de Florin Irimia, va aparea in Turcia

O fereastra intunecata, de Florin Irimia, va aparea in Turcia

Detalii

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 4 ani si 10 luni
Vizualizari
532

Voteaza & Distribuie

Descriere

O fereastră întunecată, de Florin Irimia, va apărea în Turcia

Romanul O fereastră întunecată, de Florin Irimia, apărut în anul 2012, în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom, şi în ediţie digitală, va fi tradus şi publicat în Turcia, în anul 2015, la editura Aylak Adam.

Traducerea va fi semnată de Sunia Acmambet, care a mai tradus în limba turcă, printre altele, şi Orbitor, de Mircea Cărtărescu.

În curînd, Editura Polirom va publica un nou roman de Florin Irimia: Cîteva lucruri despre tine.

O fereastră întunecată – un avertisment, un strigăt de disperare, o viziune sumbră asupra trecutului, prezentului şi viitorului României.

Mircea Bătrânu, un scriitor ratat, ce trăieşte într-un Bucureşti apocaliptic, distrus de un Mare Cutremur şi populat de fiinţe monstruoase, este protagonistul acestui roman straniu, sumbru, al cărui fantastic are în special rolul de a potenţa evenimentele istorice descrise. Întîlnirea lui Mircea cu Edi Florian, un detectiv particular evreu din interbelic, care, printr-un neobişnuit concurs de împrejurări, este numit Preşedinte al Consiliului de Miniştri, prilejuieşte intrarea în istoria cărţii, dar şi în istoria mare. Un roman început de un bărbat, victimă a pogromului din ianuarie 1941 din Bucureşti, continuat, după moartea lui, de Olguţa, soţia sa, martoră a pogromului de la Iaşi din vara aceluiaşi an, şi terminat de un narator fără nume care peste ani va trebui să dea socoteală pentru scrierea lui în faţa unui alt Tribunal al Poporului.

Carte recomandată de LiterNet.ro, BookMag şi Port.ro

Florin Irimia(n. 1976, Iaşi), lector doctor la Facultatea de Litere a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Semnează cronici literare începînd cu anul 2001 în calitate de colaborator al revistelorObservator Cultural,Noua literatură,Dilemateca, România literară,TimpulşiSuplimentul de cultură, unde actualmente deţine o rubrică permanentă. În 2009 debutează ca prozator în revistaNoua literatură(sub pseudonimul Eduard Tăutu), iar în 2011 publică romanul de debut,Defekt, la Editura Brumar. Este prezent în antologiaAlertă de grad zero în proza scurtă românească actuală(editor Igor Ursenco), apărută la Editura Herg Benet. A mai publicat proză scurtă în revisteleFamilia, Timpul,Zona literară, precum şi înZiarul de Iaşi.
Pentru mai multe informaţii despre pogromul de la Iaşi, vizitaţi site-ul www.pogromuldelaiasi.ro.