Bucuresti

O istorie secreta a Lenjeriei si metamorfozele siluetei in imaginarul european

Detalii

Categorie
Manifestari culturale
Modificat
acum 4 saptamani si 4 zile
Apartine de
Fundatia Calea Victoriei
Vizualizari
868

Reprezentari

DataOraLocatie
Joi 14 noiembrie 2013 - Joi 28 noiembrie 201319:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare

În vara acestui an, un muzeu parizian a propus o expoziție inedită dedicată lenjeriei intime și mecanismelor, mai mult sau mai puțin complicate, care au însoțit-o (La Mécanique des dessous. Une histoire indiscrète de la silhouette).

Privirile curioase au putut admira metamorfozele trupului masculin și feminin de-a lungul istoriei, miturile legate de un anumit tip de siluetă și, mai ales, diverse piese vestimentare inedite. De la corsete cu balene metalice la jachetele special căptușite pentru a evidenția anumite calități fizice, trecând prin scandaloasele braguettes și incomodele crinoline, toate secretele neștiute ale hainelor au ieșit la lumină.

Vă invit să descoperim împreună, de-a lungul a trei ateliere, cu ajutorul unor imagini diverse și a documentelor, chinurile și miturile siluetei; călăuză ne va fi albumul expoziției pariziene alături de nenumărate tablouri, filme, reclame, etc. Cursul nu se dorește o copie fidelă expoziției, ci o discuție relaxată în jurul unor teme legate de costum și simbolistica lui în plan cultural.

Temele celor trei ateliere sunt:

1. Apariția corsetului în moda europeană. Silueta rigidă și secretul gulerelor de dantelă elisabetane. La ce folosea corsetul de fier? Jachete spaniole, balene, jupoane, cercuri, etc. – o lenjerite care ținea prizonieră femeia. Secretele costumului masculin – de la jachetele vătuite la scandaloasa braguette. Imaginarul epocii și moda.

2. Eleganța secolelor XVII-XVIII. Diversificarea corsetelor. Diverse accesorii cu caracter erotic. Corsete pentru copii. Le panier și rochia de gală franceză. Tipuri de crinoline. Către o siluetă naturală – rochiile din lumea britanică. Nici domnii nu scapă de chinurile modei. Secretele din spatele vestelor și jachetelor.

3. Secolul XIX și corsetele masculine și feminine. Mâneci bufante și talie de viespe. Metamorfozele crinolinei. Turnura drapată. Silueta în formă de S. Silueta unui dandy. Secolului XX. Cum a dispărut corsetul și cu ce a fost înlocuit? De la silueta clepsidră la trupul băietanei. Metamorfozele trupului la creatorii secolului XX. Fantasme legate feminitate și virilitate în lenjeria contemporană.