Bucuresti

O poveste ascunsă sub coaja oului pascal

Detalii

Categorie
Manifestari culturale
Modificat
acum 4 ani si 11 luni
Apartine de
Fundatia Calea Victoriei
Vizualizari
253

Voteaza & Distribuie

Descriere

În numărul de Paști al anului 1909, ziarul „Opinia” din Iași publica un text scurt, pe cât de neașteptat, pe atât de misterios, numit Poveste de Paști și semnat Caracudi. Pseudonimul îl „ascundea” pe I.L.Caragiale, iar textul, rămas aproape necunoscut, scoate la iveală o ipostază a scriitorului, asupra căreia va fi incitant să reflectăm, dincolo de analizele literare cu care am fost obișnuiți.

Vă dezvălui faptul că este vorba despre niște ouă călătoare, aici simboluri ale transfigurării și străinătății deopotrivă, despre a fi/ a nu fi la locul potrivit, despre miracol și pericolul de a trece pe lângă el din nebăgare de seamă ori din lene, despre o plăcere de a istorisi oarecum țărănește. Totul cu mult, mult umor, ce, sub aparența derizoriului, crește tâlcul unei mai ample povești pe care rămâne să o descifrăm printr-o lectură ce va combina etnologia, critica literară și interpretarea teologică.

Mai departe, așezând textul nostru de pornire alături de scrieri patristice și, nu în ultimul rând, de un repertoriu de tradiții ale culturii orale, vom afla mai multe nu doar despre ouăle de Paști și ritualurile în care sunt implicate, ci și despre micul sau marele comerț pascal al vremurilor contemporane, nouă practică a sărbătorii ce ne prinde în mrejele sale.

Sursa informatii: www.fundatiacaleavictoriei.ro