Bucuresti

Operele de arta, singurele investitii carora le creste valoarea odata cu trecerea timpului

Detalii stire

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 6 ani si 10 luni
Vizualizari
1139

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Dincolo de valoarea sa artistica, arta a fost dintotdeauna si o investitie profitabila. Cea mai profitabila, daca luam in calcul faptul ca este singura industrie in care valoarea operelor creste in timp, iar randamentul sau a depasit randamentul oricarei alte piete, chiar si in vreme de criza economica.

Sa ne gandim la o investitie intr-o masina noua de lux sau in imobiliare. Valoarea masinii scade cu 10% din momentul in care iese pe poarta fabricii iar devalorizarea continua cu aproximativ 10-15 procente in fiecare an. Randamentul investitiilor in imobiliare oscileaza in functie de saturatia pietei si de contextul economic. In acelasi timp, valoarea unei opere de arta creste constant, fiind cea mai profitabila investitie pe termen lung, la fel ca si investitia in aur.

Intr-un singur an, valoare unui tablou se poate dubla

Conform Indexului Artmark, singurul instrument specific pietei de arta din tara noastra, randamentul anual mediu al unui artist roman poate oscila intre 10% si 90%. Asta inseamna ca pretul lucrarilor sale poate creste in fiecare an cu un procent cuprins intre aceste valori.

Intre 1995 - 2009, perioada luata in calcul de catre Indexul Artmark, valoarea lucrarilor pictorilor romani, fie ei de notorietate sau mai putin cunoscuti, a crescut constant. Daca in 2001, o lucrare a lui Stefan Luchian era vanduta intr-o licitatie publica pentru suma de 4. 218 euro, in 2008, o alta pictura a sa era vanduta pentru 14. 250 euro, anul acesta atingandu-se recordul de 132. 000 de euro pentru o opera semnata de acelasi autor.

Valoarea lucrarilor lui Nicolae Tonitza creste in fiecare an cu aproximativ 54%, iar cele semnate de Gheorghe Petrascu cu peste 40%.

Prin urmare, atat colectionarii de arta cat si investitorii, cumpara un tabloul cu o anumita suma, iar anul urmator pot obtine pe aceeasi lucrare un pret cu 40- 50% mai mare.

Faptul ca piata de arta din Romania atrage tot mai multi investitori se resimte in numarul licitatiilor care au loc si in cel al participantilor. Dat fiind ca randamentul anual al acesteia in ultimii 15 ani este de 27,4%, investitorii s-au indreptat catre acest segment.

Colectionarii si investitorii au posibilitatea de a face noi achizitii chiar pe 17 iulie, cand Casa Artmark scoate la vanzare 61 de lucrari, intr-o noua licitatie publica ce va avea loc la Hotelul Vega din Mamaia. Aceasta se numeste Orientalism si va aduce participantilor lucrari semnate de nume sonore, printre care si o serie de capodopere extrem de asteptate: Natura statica cu narghilea a lui Theodor Pallady, estimata la o valoare ce depaseste 75.000 de euro, Evreul, semnata Stefan Luchian, Interior oriental, semnata Alexandru Satmary sau Ulita Dobrogeana, semnata Lucian Grigorescu.

Iubitorii de arta pot admira tablourile intre 9 iulie - 11 iulie, in cadrul expozitiei organizate de Artmark la Centru Cultural ArtSociety din Bucuresti. Picturile vor pleca apoi spre Constanta pentru o expozitie pregatita intre 13 - 14 iulie la Muzeul de Arta din Constanta, dupa care vor fi expuse in incinta Hotelului Vega din Mamaia in perioada 15 – 17 iulie. Licitatia din 17 iulie, va incheia acest parcurs, iar lucrarile vor intra in colectii particulare.