Bucuresti

Piata imobiliara in 2015

Piata imobiliara in 2015

Detalii

Categorie
Stiri economie
Modificat
acum 3 ani si 2 luni
Vizualizari
411

Voteaza & Distribuie

Descriere

Daca in 2014 piata imobiliara din Romania a aratat un revirament notabil, in 2015 se preconizeaza o cresterea mult mai accentuata. Se estimeaza ca in acest an va avea loc o marire de aproximativ 5% la nivelul pietei imobiliare. Cauzele acestei evolutii pozitive sunt atat facilitatile oferite de banci fata de creditare si de programul Prima casa, cat si contextul european favorabil.
In orase cheie din Romania, precum Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Constanta, Timisoara si Brasov se observa o crestere tot mai mare a numarului de proiecte imobiliare aflate in stadiu incipient, crestere care va fi tot mai pronuntata pe parcursul lui 2015. In conditiile in care economia europeana si cea globala raman stabile, se estimeaza ca in urmatorii 5 ani se vor observa cresteri de 5% de la an la an. Bineinteles, aceasta evolutie este una cat se poate de fireasca. Specialistii ne asigura ca un nou boom imobiliar nu va avea loc prea curand.
Atitudinea consumatorilor a fost puternic influentata de anii de criza economica. In perioada de boom imobiliar cand preturile cresteau major de la an la an, romanii inveasteau in bunuri imobiliare care nu le erau necesare. Majoritatea aveau o suprafata foarte mare, si pe langa costul de achizitie ridicat mai implicau si cheltuieli mari de intretinere. Insa, in prezent, romanii care sunt in cautarea unei locuinte au o atitudine total diferita. Acestia sunt mult mai atenti la detalii si cat se poate de sceptici fata de achizitia respectiva. Majoritatea isi rezerva un timp mai mare analizei minutioase a nevoilor pe care le au si al angajamentului pe care il implica cumpararea unei case. Clientii nu se mai aventureaza in achizitia unui spatiu locativ direct din planseta. Acestia au invatat sa fie mai rabdatori si mai practici, asteptand inspectarea proiectului finalizat inainte de a lua o decizie.
In mod deosebit, Capitala a demonstrat ca piata a chiriilor este foarte rezistenta la socuri si ca da randamente interesante fata de alte piete din Europa de Est si Centrala. 2015 aduce perspective mai optimiste cu cresteri nesemnificative ale PIB sau stagnari. Datorita volumului redus de noi proiecte, piata a ajuns la cel mai inalt nivel al ratelor de neocupare si la limita de jos in ceea ce priveste chiriile.
Numai anul trecut, valoarea tranzactiilor imobiliare din Romania a atins cifra de 335 milioane de euro, cu 10% mai mult decat in anul precedent. In conditiile date, proprietarii de locuinte sunt optimisti in privinta profiturilor pe care le pot obtine din vanzari si inchirieri, iar site-urile de anunturi precum AnunturiImobiliare.co infloresc tot mai mult pe zi ce trece facand legatura dintre cerere si oferta.
Astfel, piata imobiliara din Bucuresti ne rezerva surprize placute in 2015, cand cresterile preconizate vor pune din nou in miscare tranzactiile dintre cei care se afla in cautarea unei noi locuinte si cei care doresc sa obtina venituri din vanzarea sau inchirierea unui imobil.