Bucuresti

Premiera 2015 opera MUNCHHAUSEN-Stapanul Minciunilor

Detalii

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 2 ani si 7 luni
Vizualizari
419

Voteaza & Distribuie

Descriere

Opera Comică pentru Copii a lansat programul pentru stagiunea 2015-2016

Cu ocazia deschiderii noului an școlar, Opera Comică pentru Copii a oferit o surpriză tinerilor care au revenit din vacanță: a fost lansat programul stagiunii 2015-2016.
Pe lângă spectacolele și festivalurile programate, stagiunea care a început pe 16 septembrie cu opera "Münchhausen – Stăpânul minciunilor" de Dan Dediu (regia Cristian Mihailescu), va cuprinde şi evenimente interactive, special concepute pentru familie și pentru grupuri de elevi.
Concertele Lecție au menirea de a-i familiariza pe cei mici cu tainele instrumentelor dintr-o orchestră, dezvăluite chiar de către un artist consacrat, în cadrul unui concert adaptat pentru copii, presărat cu explicații și istorisiri menite să-i apropie pe aceștia de studiul acelui instrument.
Lumea Cadourilor” este o campanie destinată copiilor care provin din medii defavorizate, prin care Opera Comică pentru Copii le oferă acestora accesul gratuit la un spectacol din stagiune în fiecare a doua zi de luni din fiecare lună a anului școlar. Celor curioși să descopere cum anume se desfășoară un spectacol, ce înseamnă fiecare element în parte și ce contribuție are la reprezentația de pe scenă le-am rezervat un loc “În Spatele Cortinei”, unde vor avea ocazia să primească răspunsuri la toate întrebările despre culisele instituției.
Pentru școlile și grădinițele care răspund invitației, Opera Comică pentru Copii a pregătit campania Vrei să fim prieteni?”, prin care propune copiilor să trimită un desen cu o secvență vizionată într-unul dintre spectacolele OCC, primind astfel o legitimație de Prieten, care-i oferă avantaje la următoarele reprezentații. Toate desenele primite vor fi expuse, cele mai apreciate vor fi premiate, iar instituția de învățământ cu cei mai mulți copii participanți la campanie va fi, de asemenea, recompensată.
“Ne-am bucurat să fim alături de cei mici într-o zi cu atât de multă încărcătură emoțională. Începerea școlii marchează pentru noi debutul stagiunii curente, în care ne-am propus să ne apropiem și mai mult de public, prin programe interactive și inovatoare. Emoția începuturilor e întotdeauna mai puternică dacă e împărtășită.” - a declarat soprana Felicia Filip, managerul instituției.

Münchhausen - Stăpânul minciunilor”, primul spectacol dedicat copiilor din istoria Festivalului Internațional “George Enescu

Cea dintâi premieră a stagiunii 2015-2016, opera "Münchhausen – Stăpânul minciunilor", compusă de Dan Dediu și regizată de Cristian Mihăilescu a marcat un moment unic atât în istoria Operei Comice pentru Copii, cât și în istoricul Festivalului Internațional "George Enescu": a fost pentru prima dată în cele 22 de ediții când un spectacol dedicat copiilor și tinerilor este inclus în repertoriul unei manifestări de o asemenea anvergură.
Alături de compozitorul și dirijorul Dan Dediu (Rector al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti), de regizorul Cristian Mihăilescu şi de coregraful Răzvan Mazilu, din echipa de realizatori fac parte Andreea Rotaru (decoruri) și Daniela Drăgulescu (costume). Pregătirea muzicală este asigurată de Adriana Maier.
"Entuziasmul și tenacitatea regizorului Cristian Mihăilescu, care timp de doi ani a insistat să iau în considerare o nouă <<recitire>> a operei mele, căreia să îi dea o viziune imagistică hi-tech, după cum i s-ar potrivi subiectului acestei opere în epoca noastră, au fost cele două motoare ale spectacolului. Povestea lui Münchhausen, mai actuală ca oricând în era computerului, Internetului și a comunicării instantanee prin smartphone, epocă multimedia stratificată imagistic, a captivat încă de la început întreg colectivul, care a reacționat prompt, creativ și profesionist. Entuziasmul regizorului a fost îmbrățișat cu multă căldură de către cântăreți, instrumentiști, dansatori, creatorii costumelor, decorului și coregrafiei, precum și de către directoarea Operei Comice pentru Copii, soprana Felicia Filip, căreia i se datorează această producție. Iată că, după premiera berlineză din 2002 și cea bucureșteană din 2004, o nouă producție a operei de cameră Münchhausen – Stăpânul minciunilor coboară în mijlocul publicului. O operă pentru mici și mari, pentru copii și adulți, pentru optimiști și pesimiști." - a declarat Dan Dediu, compozitorul și dirijorul operei.
Din distribuţie fac parte (în ordine alfabetică): Daniel Filipescu / Vicențiu Țăranu (Münchhausen), Plamena Anghelova / Valentin Racoveanu (Münchheim), Andreea Iftimescu (Frau Kern), Amaia Arrieta / Elena Dincă / Raluca Oprea (Lisbeth), Ștefan Schuller / Fang Shuang (Actorul) și Copiii: Jennifer Dumitrașcu, Justin Năstasă, Bogdan Șerban – inovație regizorală. Soliștilor li se alătură Ansamblul “Profil”, sub bagheta maestrului Dan Dediu, și Ansamblul de Balet al Operei Comice pentru Copii.

"Münchhausen – Stăpânul minciunilor– de ce el şi nu Pinocchio? Şi Pinocchio minte şi de aceea îi creşte nasul. Dar el minte ca să scape dintr-o încurcătură. Deci minciunile lui sunt <<mici>>, din interes. În schimb, minciunile lui Münchhausen sunt <<măreţe>>, gigantice, cosmice. El nu minte pentru un avantaj personal, ci pentru a crea poveşti, fantasme, neadevăruri care, de ar fi adevărate, ar face lumea mai frumoasă, o lume a tuturor posibilităţilor. Pentru regizor, un astfel de personaj constituie o provocare dar şi o eliberare de constrângeri. Lumea pe care o descrie el este parcă o lume a desenelor animate, în care totul e posibil, în care îţi poţi da frâu liber fanteziei. Iar când această poveste e susţinută de o muzică a zilelor noastre cu lirismul, umorul, dar şi tensiunea şi sarcasmul ei, nu-ţi rămâne decât să-ţi spui: <<Ce şansă am!>>. Şi-acum spectacolul poate să înceapă! Legaţi-vă centurile de siguranţă!" - a spus Cristian Mihăilescu, regizorul noii montări.

Opera Comică pentru Copii este o instituție publică de cultură aflată în subordinea Consiliului General al Municipiului București, condusă din anul 2014 de către soprana Felicia Filip. Unică în lume prin segmentul de public căruia i se adresează, Opera Comică pentru Copii a reușit până în prezent performanța de a câștiga 70 de premii naționale și internaționale la festivalurile de profil. Cu 60 de titluri de operă, operetă, musical și balet în repertoriu, instituția susține anual peste 200 de reprezentații, atât la sediu, cât și în turneele naționale și internaționale.
Anul acesta, Opera Comică pentru Copii pregătește patru noi producții: Mam’zelle Nitouche (operetă, premiera în luna decembrie), Poveste de Crăciun (spectacol extraordinar, premiera în luna decembrie), Viva la mamma” (musical, premiera în luna martie) şi Jack și vrejul de fasole (balet, premiera în luna aprilie).
Biletele se pot achiziționa prin rețeaua bilete.ro – cu 48 de ore înainte de spectacol – și de la casa de bilete a Operei Comice pentru Copii (Calea Giulești nr. 16) – cu o oră înaintea începerii spectacolului – în limita locurilor disponibile.

PROGRAMUL reprezentațiilor în luna septembrie la OPERA COMICĂ PENTRU COPII
(Calea Giulești nr. 16)
Sala Mare
Münchhausen - Stăpânul minciunilor
Sâmbătă, 26 septembrie, ora 17.00
Münchhausen - Stăpânul minciunilor
Duminică, 27 septembrie, ora 11.00
·
„Fetiţa cu chibrituri”
Luni, 28 septembrie, ora 11.00
„Fetiţa cu chibrituri”
Marţi, 29 septembrie, ora 11.00