Bucuresti

Primul album fotografic despre Pogromul de la Iași va fi lansat la târgul de carte Gaudeamus

Detalii

Social links
Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 3 ani si 5 luni
Vizualizari
466

Voteaza & Distribuie

Descriere

Primul album fotografic despre Pogromul de la Iași va fi lansat joi, 20 noiembrie 2014, ora 16:30 în cadrul târgului de carte Gaudeamus, la standul editurii Curtea Veche. Albumul, al cărui autor este istoricul Radu Ioanid, a fost realizat cu sprijinul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” si al Muzeului Memorial al Holocaustului de la Washington.

„Totul s-a întâmplat: teroarea, amenințările, vagoanele sigilate, foametea, umilința, execuțiile publice. Din timp în timp, cititorul, cu inima frântă și istovit, se va opri în mijlocul unei pagini, incapabil să absoarbă încă o imagine, încă un tipar”- Elie Wiesel.

Unul dintre cele mai sângeroase episoade din istoria Holocaustului din România, Pogromul de la Iași este totodată și un eveniment foarte bine documentat la nivel vizual.

Albumul reunește 129 de fotografii de arhivă ce refac cronologia Pogromului de la Iași, ilustrând scene de pe străzile orașului, scene cu trenurile morții și portrete ale victimelor. Cititorului i se oferă, astfel, mărturia unei tragedii cât se poate de reale.

Textele care însoțesc fotografiile contribuie la ineditul reflectat de acest album, ele reprezentând mărturii ale supraviețuitorilor sau ale celor care au asistat la episodul istoric amintit.

În deschiderea albumului, studiul introductiv al autorului despre Pogromul de la Iași, publicat într-o formă actualizată, completează și susține mesajul imaginilor.

Ideea albumului a apărut în 2011, odată cu organizarea primei expoziții cu caracter istoric, dedicată Holocaustului din România. Expoziția a fost organizată pentru a marca 70 de ani de la Pogromul de la Iași.

https://www.facebook.com/events/813502292042742/