Bucuresti

Regina Maria, un cronicar de excepţie

Regina Maria, un cronicar de excepţie

Detalii

Telefon
0213213022
Social links
Categorie
Manifestari culturale
Modificat
acum 10 luni si 1 saptamana
Vizualizari
216

Reprezentari

DataOraLocatie
Luni 15 octombrie 201819:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Fundația Calea Victoriei vă invită luni, 15 octombrie, ora 19.00, la un nou eveniment cu istoricul Georgeta Filitti, dedicat Reginei Maria şi scrierilor sale memorialistice, care reconstituie decenii din istoria noastră recentă, întâmplări inedite, emoţiile şi gândurile unei personalităţi emblematice.

Doamna G. Filitti va face referire la pagini din Jurnalul Reginei Maria care încă nu au văzut lumina tiparului şi pe care domnia sa le studiază în prezent.

“Regina Maria a învăţat încă din tinereţe să-şi facă datoria: a acceptat un soţ ales de familie şi i-a dat moştenitorul aşteptat. A ajuns să-şi cunoască şi să-şi iubească noua patrie. A dovedit-o în nenumăratele opere de binefacere, în susţinerea şi ajutorarea combatanţilor în războaiele balcanice şi mai ales apoi, în timpul primului război mondial. Din 1916, s-a consacrat unei îndeletniciri care o situează printre cronicarii de frunte ai epocii.

Cu o rigoare ce aminteşte de educaţia britanică, Regina Maria consemnează zi de zi, până puţin înainte de moarte, fapte, evenimente, discuţii. Dezvăluiri din viaţa membrilor familiei regale, conversaţii cu oameni politici, portrete inspirate, grija permanentă pentru „casele ei de vis” și grădinile ce le înconjurau – totul defilează în faţa cititorului ca o uimitoare panoramă nu doar a societăţii româneşti, ci şi cu inserţii expresive despre locurile din străinătate vizitate de Regină în acest timp.

Rămas inedit pentru anii 1929-1937, jurnalul Reginei Maria este un tezaur ce aşteaptă să fie cunoscut. Moda jurnalelor în “La belle epoque” şi în anii interbelici face să putem compara mărturisiri multiple, ceea ce conferă un plus de credibilitate şi valoare consemnărilor Reginei.” – istoricul Georgeta Filitti.

Evenimentul Regina Maria – un cronicar de excepție are loc luni, 15 octombrie, ora 19.00, la sediul Fundației Calea Victoriei – str. C. A. Rosetti 47, et. 1. Taxa de participare este de 80 de lei, înscrierile se fac pe contact@victoriei.ro.