Bucuresti

Reincepe lupta pentru universitati curate!

Detalii stire

Categorie
Stiri educatie
Modificat
acum 5 ani si 1 luna
Vizualizari
425

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Reîncepe lupta pentru universități curate!

Coaliția pentru Universități Curate este reluată de către Societatea Academică din România și partenerii săi, în cadrul proiectului „Schimbarea Mediului Universitar prin Implicarea Studenților și Schimb de Bune Practici”. Anunțul a fost făcut cu ocazia evenimentului de lansare a proiectului, moment în care a fost prezentat un prim top – acela al transparenței paginilor web a universităților din România realizat de către partenerii noștri de la Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).
Coaliția pentru Universități Curate este cel mai important demers de monitorizare a integrității și a bunei guvernări în universități, fiind de altfel un concept dezvoltat și implementat pentru prima dată în România și devenit sursă de inspirație pentru experți și organizații din toată lumea. Evaluarea universităților se face prin verificarea paginilor web, trimitere de cereri în baza Legii 544 și efectuarea de vizite de studiu în universități. Rezultatele celei de-a doua ediții a Coaliției pentru Universități Curate au fost citate și promovate de diferite organizații de la nivel european și mondial, precum: Banca Mondială (World Bank -http://goo.gl/hwn8ZD), International Institute for Educational Planning (IIEP-UNESCO), Social Science Research Network ( http://goo.gl/6IGT95 ), Times Higher Education (http://goo.gl/8YNA45 ), Global Corruption Report ( http://goo.gl/V2mnOo). Ediția din acest an beneficiază de expertiza Federației Studenților din Elveția (VSS-UNES-USU) în perfectarea metodologiei și identificarea de mijloace complementare de dezvoltarea a integrității, transparenței și bunei guvernări în universitățile publice românești.
Universitățile publice trebuie să fie mai transparente!
Aceasta este principala concluzie a raportului „Ce ne spun și ce ascund paginile web ale universităților din România”, ale cărui rezultate au fost prezentate în cadrul evenimentului. Principalele aspecte pe care universitățile publice nu le afișează pe paginile web sunt Procesele Verbale ale Întrunirilor Structurilor de Conducere, Rezultatele Evaluării Cadrelor Didactice de Către Studenți, Cereri de Oferte și Anunțuri Referitoare la Achiziții și Hotărârile la Zi ale Structurilor de Conducere. Universitățile stau cel mai bine la publicarea Cartei Universitare, anunțarea Granturilor și Mobilităților Studențești, publicarea Taxelor de Studiu și anunțarea de Concursuri pentru Posturi Vacante / Locuri de Muncă în cadrul Universității.
Cele mai transparente universități, conform studiului realizat, sunt: Universitatea Politehnică din Timișoara și Universitatea „Babeș - Bolyai” din Cluj Napoca, ambele pe primul loc; Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș; Universitatea din Craiova; Universitatea de Vest din Timișoara; Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava
Cele mai netransparente universități sunt: Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” din București; Universitatea Națională de Arte din București; Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia; Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București; Academia Națională de Educație Fizică și Sport din București.
Organizații și personalități importante sprijină demersurile Coaliției!
11 Organizații s-au alăturat deja Coaliției pentru Universități Curate și a fost constituit și un Juriu format din personalități marcante, dintre care au participat la deschidere Alina Pippidi, Andrei Pleșu, Radu Gologan, Stere Gulea și Răzvan Bobulescu.
Sprijin important din partea Elveției!
Proiectul „Schimbarea Mediului Universitar prin Implicarea Studenților și Schimb de Bune Practici” este implementat de Societatea Academică din Români (SAR), Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și Federația Studenților din Elveția (VSS – UNES – USU), are o durată de implementare de 2 ani, o valoare totală de 222532,0 CHF și beneficiază de o cofinanțare în valoare de 200080,4 CHF printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.