Bucuresti

Reversul medaliei: ce pericole prezintă albirea dentară

Reversul medaliei: ce pericole prezintă albirea dentară

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 2 luni si 1 saptamana
Apartine de
DWF
Vizualizari
134

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Dinții se pot păta din multe motive. Pe de o parte, fumatul, cafeaua, ceaiul sau vinul roșu pot păta dinții, după un consum îndelungat. Pe de altă parte, dinții se pot păta din motive care țin de sănătate, anumite infecții sau afecțiuni, administrarea anumitor medicamente sau pe din cauza procesului de îmbătrânire. Indiferent de motivul pentru care dinții și-au pierdut culoarea atractivă, există acum nenumărate metode de albire la care poți apela, pentru a-ți recăpăta zâmbetul strălucitor. Din acest articol poți afla care sunt cele mai întâlnite metode de albire și care sunt câteva dintre riscurile albirii dentare.

Tipuri de albire dentară

Există mai multe metode de albire a dinților și fiecare prezintă avantaje și dezavantaje. Cele mai cunoscute metode sunt albirea profesională, realizată la cabinetul dentistului, albirea dinților efectuată acasă cu produse profesionale și albirea făcută acasă, cu produse din comerț. Criteriile pentru decizia de a folosi una dintre aceste metode pot să țină de cât de pătată este dantura, bugetul alocat pentru albire, vârstă sau istoric stomatologic. Pentru că fiecare dintre cele trei metode prezintă riscuri iar rezultatele sunt destul de diferite, este bine să discuți cu un medic stomatolog care ți se potrivește cel mai bine.

Albirea profesională

Fie că se face la cabinetul stomatologic, fie acasă, cu produse profesionale, albirea profesională se bazează în general pe materiale pe bază de peroxid. Avantajul realizării albirii la cabinetul stomatologic este că se face sub supravegherea unui specialist și că durează mai puțin decât acasă. De asemenea, efectele sunt de obicei mai de durată. Motivul este că produsele folosite la dentist au de obicei o concentrație de peroxid de hidrogen mai mare decât cele pe care le poți folosi acasă. În plus, dentistul aplică și tratament cu laser atunci când realizează albirea, pentru a grăbi procesul.

În anumite cazuri, dentistul îți poate oferi o gutieră și un gel special de albire pecare să îl porți acasă, în fiecare zi, o perioadă stabilită. Un astfel de tratament de albire poate dura una sau două săptămâni și vei fi nevoit să porți gutiera și gelul de albire pe dinți între 30 și 60 de minute.

Albirea cu produse din comerț

Există multe produse care se pot cumpăra de la farmacie și care ajută la îndepărtarea unor pete dentare și albirea dinților. Aceste produse conțin foarte puțin peroxid carbamidă sau chiar deloc. Asta înseamnă că dacă dinții sunt pătați din cauze sistemice rezultatele nu vor fi foarte vizibile. În schimb, petele de cafea, vin sau fumat pot fi îndepărtate astfel.

Riscurile albirii dentare

Chiar dacă aceste metode sunt considerate sigure și sunt aprobate de majoritatea dentiștilor, există câteva riscuri care pot apărea și trebuie luate în considerare.

Sensibilitatea dentară este cel mai comun efect secundar al albirii dinților. Este resimțită mai ales la primele tratamente de albire și se diminuează în timp. Dentistul îți poate recomanda să folosești produse cu nitrat de potasiu și fluorură de sodiu, pentru a trata sensibilitatea dentară.

Iritația gingiilor poate apărea după tratamentele de albire, din cauza contactului dintre gingii și produsele de albire. Este un efect secundar care trece după câteva zile de la tratament.

Trebuie să reții că albirea dinților nu este permanentă. Petele exterioare de cafea, vin sau tutun reapar și va fi nevoie de o nouă albire, dacă nu vrei să renunți la aceste produse. În plus, tratamentele de albire se fac pentru dinții naturali. Pentru implanturi, coroane sau alte lucrări dentare, trebuie să discuți cu dentistul tău pentru a-ți prezenta potențiale soluții. Tratamentele de albire trebuie făcute pe o dantură sănătoasă, astfel că dacă ai carii sau alte probleme stomatologice va fi nevoie să le rezolvi pe acestea mai întâi.

Foto: pixabay.com/illustrations/tooth-dental-care-white-white-teeth-2414909/