Bucuresti

Romanul Cerul din burta, de Ioana Nicolaie, publicat in Bulgaria

Detalii

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 3 ani si 3 luni
Vizualizari
399

Voteaza & Distribuie

Descriere

Romanul Cerul din burta, de Ioana Nicolaie, publicat in Bulgaria

Romanul Cerul din burtă (Polirom, ed. a II-a, 2010), de Ioana Nicolaie, a fost publicat în Bulgaria, la Editura Balkani 93 Ltd., traducere de Vasilka Aleksova.

Ediţia bulgară a fost lansată la Tîrgul Internaţional de Carte de la Sofia, 2014, în cadrul căruia România a fost invitatul de onoare.

Cerul din burtăare drept coloană vertebrală povestea magică - pînă acum nescrisă - a celor nouă luni de sarcină. Personaje centrale sînt femeia care parcurge uluită maternitatea, ca secvenţă de viaţă pe care numai ea o poate cunoaşte, şi copilul nenăscut care creşte şi se apropie tot mai mult de lume. Mica/mare istorie la care eroina este părtaşă aluvionează detaliul medical şi amintirea, „vocile” altor mame, ştiri preluate din medii sau pasaje din cărţi de specialitate. Construită pe mai multe paliere – fiziologic, poetic, filozofic, mistic –, folosindu-se de principiul jurnalului şi de tehnica poeziei, mixînd postmodern stări şi poveşti,Cerul din burtăeste o carte profundă şi seducătoare.

Romanul Cerul din burtăa fost publicat şi în suedeză, în 2013.

Ioana Nicolaie s-a născut în Sângeorz-Băi, judeţul Bistriţa-Năsăud. A absolvit în 1997 Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, iar în 1998 a terminat cursurile de masterat ale aceleiaşi facultăţi. După absolvire a lucrat în învăţământ, presă şi în domeniul editorial. Membră a Uniunii Scriitorilor din România.

A publicat mai multe volume de versuri (Poză retuşată, Nordul, Credinţa, Cenotaf ), două romane (Cerul din burtă, O pasăre pe sîrmă) şi literatură pentru copii (Aventurile lui Arik şi Arik şi mercenarii). A fost nominalizată la premii naţionale şi internaţionale, cel mai important fiind Eastern European Literature Award. Volumul Nordul a apărut în germană, în 2008, cu titlul Der Norden, iarO pasăre pe sîrmăeste în curs de traducere în sîrbă.

A fost inclusă în nouă volume colective româneşti (Ferestre 98, 40238 Tescani,Cartea cu bunici, Intelectuali la cratiţă etc.) şi în numeroase reviste şi antologii străine (Poésie 2003: Roumanie, territoire d’Orphée, New European Poets, An Anthology of Contemporary Romanian Poetry etc.).

Invitată pentru lecturi şi conferinţe la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale de literatură. Prinsă în proiectul de promovare a literaturii europene Metropoezia, derulat în Varşovia în 2008.
Selecţii din versurile autoarei au apărut în Franţa, Anglia, Germania, Austria, Canada, Suedia, Polonia, SUA şi Bulgaria.