Bucuresti

Romeo si Julieta

Detalii spectacol

Telefon
0213146980
Categorie
Spectacole
Modificat
acum 5 luni si 3 saptamani
Apartine de
Opera Nationala Romana Bucuresti
Vizualizari
1868

Reprezentari

DataOraLocatie
Miercuri 26 februarie 202018:30

Voteaza & Distribuie

Prezentare spectacol

Romeo şi Julieta de Serghei Prokofiev

Nu cred că ar putea fi un moment mai bun decât acesta pentru a monta Romeo şi Julieta. De ce? Pentru că iubirea în forma ei cea mai pură, mai dezinteresată, mai frumoasă, mai limpede este sortită morţii într-o lume grotesca, vulgară, primitivă, a intereselor meschine, a lipsei de valoare, a murdăriei fizice şi morale. Trăim într-o astfel de lume? Cu sigurantă. Am putea să o schimbăm? Firesc. Putem? Nu sunt foarte convins. Şi atunci? Măcar să vorbim despre lucrurile astea, atât cât mai putem, atât cât ni se mai permite, atât cât suntem înstare să o facem. Să vorbim adică despre frumuseţe şi iubire ca despre o speranţă care încă nu a murit.

Romeo şi Julieta la Masca înseamnă un spectacol fără cuvinte. Există şi aici un semnal. Noi suntem un teatru care acordă un rol primordial gestului, dar trăim vremuri în care, iată, prin lege, ni se interzice sau se doreşte interzicerea dreptului de a comenta, de a vorbi, de a avea o părere. Doar idioţii şi tiranii pot făuri o astfel de lege, pot gândi că aşa ceva poate dăinui, dar drept este ca o fac şi cum lumea din jur tace, tace, tace, îmi iau, ca regizor, dreptul de a nu vorbi ci de a striga prin intermediul gestului. Romeo şi Julieta nu este un spectacol, sau, mai exact, nu este doar un spectacol, este un răcnet, un strigăt de luptă.

A vorbi despre frumuseţe şi iubire este o datorie morală, civică în această lume mizerabilă, în aceste vremuri pline de mizerabili, este o formă de rezistenţă la baionetă, este modul nostru de a spune NU, de a ne caută adevărurile ascunse, de a ne revela nouă înşine splendoarea uitată a bucuriei de a trăi. Romeo şi Julieta la Masca este un poem dedicat frumuseţii, primăverii,îinnoirii, bucuriei, tinereţii avântate. Este un poem fără cuvinte, aşadar extrem de melodios. La sfârşitul spectacolului se rosteste totuşi Sonetul 66 pentru a nu uita totuşi că avem de luptat cu lupii, cu fiarele, cu neoamenii. Avem de luptat şi trebuie să învingem. Vom învinge căci moartea unor tineri nevinovaţi, moartea lor şi a iubirii lor sunt lucruri care nu se uită şi nu se iartă. Niciodată!

Filtre spectacol

Perioada: Astazi, Saptamana curenta, Luna curenta
Tip spectacol: Teatru