Bucuresti

Rosia Montana trebuie sa devina un model de dezvoltare durabila în Europa

Detalii stire

Categorie
Stiri social
Modificat
acum 6 ani si 5 luni
Vizualizari
559

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Misiunea comună a experților organizației Europa Nostra și ai Institutului Băncii Europene de Investiții (IBEI) la Cluj, Roșia Montană și București, derulată în perioada 16-19 iunie, și-a încheiat lucrările cu concluzia că ne aflăm înzorii unei perioade cu mare potential constructiv pentru abordarea problemelor Roșiei Montane, determinată de recenta decizie a camerelor Parlamentului României de a respinge un proiect legislativ dedicat demarării proiectului minier de la Roșia Montană.
Guy Clausse, decan al Institutului Băncii Europene de Investiții a comentat în legătură cu această oportunitate: ”Așa cum probabilitatea – și amenințarea – ca un proiect minier în carieră deschisă să fie autorizat la Roșia Montană au scăzut semnificativ, nevoia conturării unei alternative mult mai diversificate și sustenabile strategic a devenit esențială. Componentele fundamentale ale unei astfel de dezvoltări trebuie să provină din interiorul comunității locale, însă Europa Nostra și Institutul Băncii Europene de Investiții vor putea susține și vor susține acest efort.”
Europa Nostra și Institutul Băncii Europene de Investiții colaborează încă din 2012 la elaborarea programului pan-european ”7 Most Endangered” (Cele mai periclitate 7 situri europene) care își popune selectarea unor monumente și situri de importanță excepțională pentru patrimoniul European, dar care sunt neglijate sau se află în pericol semnificativ de distrugere. Atât importanța sa unică cât și amenințarea distrugerii sunt evidente și în cazul Roșiei Montane, sit nominalizat în 2013 pentru includerea pe lista celor 7 situri cele mai periclitate din Europa, la propunerea organizației ProPatrimonio. Convingerea Europa Nostra este aceea că galeriile miniere romane compun o parte unică și de neînlocuit a patrimoniului European comun care trebuie conservată.
Acest patrimoniu minier roman unic, precum și peisajul minier și arhitectural de valoare excepțională s-au aflat sub o importantă amenințare. Azi însă, ca o consecință a remarcabilei mobilizări a zeci de mii de cetățeni români și nu numai, atât din Europa cât și de pe alte continente și ca rezultat al votului din parlamentul României a sosit momentul identificării și implementării unei strategii de dezvoltare socială, economică și de mediu bazată tocmai pe promovarea și valorificarea caracteristicilor unice ale Roșiei Montane.
Misiunea comună a Europa Nostra și a Institutului Băncii Europene pentru Investiții a fost formată din dl. John Sell – vicepreședinte executiv al Europa Nostra, dl. Guy Clausse – decan al Institutului băncii Europene pentru Investiții, dl. Costa Carras – cel mai longeviv vicepreședinte al Europa Nostra, dl. Ștefan Bâlici – membru al consiliului Europa Nostra și vicepreședinte al Asociației ARA și dna. Maria Berza – membră a comitetului consultativ intern al Europa Nostra pentru programul ”7 Most Endangered”. În Cluj misiunea a avut o serie de întruniri importante cu membrii comunității academice și ai societății civile la Centrul de Geografie Regională al Universității Babeș Bolyai, cu președintele Ordinului Arhitecților din România și cu numeroși membri ai comunității locale extinse din Roșia Montană, inclusive persoane din mediul de afaceri local, întrunire găzduită de Asociația Alburnus Maior la centrul cultural din localitate. Această serie de întruniri au fost deosebit de productive. La solicitarea companiei miniere, a existat o întrevedere cu 5 reprezentanți ai Roșia Montană Gold Corporation.
La București membrii misiunii au avut întâlniri de lucru cu oficiali ai Reprezentanței Comisiei Europene în România, ai Ministerului Fondurilor Europene, ai Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, cu reprezentanți ai Ministerului Culturii, membri ai Academiei Române, ai Uniunii Arhitecților din România precum și ai ICOMOS România.
”A devenit evident de-a lungul acestei vizite de lucru, mai ales în timpul întrunirii cu comunitatea foarte entuziastă din Roșia Montană, că s-au făcut deja pași importanți către o dezvoltare cu adevărat durabilă a zonei, inclusiv prin conservarea patrimoniului, prin încurajarea agriculturii, a turismului, a meșteșugurilor tradiționale sau a micilor activități industriale” – a declarant vicepreședintele Europa Nostra, dl. Costa Carras. ”Multe alte inițiative sunt necesare, însă există o puternică și evidentă motivare la nivel local și regional pentru a se ajunge la soluțiile caracteristice unei dezvoltări sustenabile cu respect față de valorile culturale, încurajând în același timp idea de comunitate autentică, o dezvoltare care va face România un exemplu de success care va putea fi replicat în întreaga Europă. Toate aceste direcții se află în deplină concordanță cu concluziile Consiliului Europei din 21 mai 2014 de la Bruxelles care identifică patrimoniul cultural ca resursa strategică a dezvoltării Europei.”

Informații de bază
Programul Cele mai periclitate 7 monumente’ a fost lansat în ianuarie 2013 de către Europa Nostra alături de Institutul Băncii Europene pentru Investiții ca partener fondator și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei ca partener asociat.
Europa Nostra reprezintă Federația Europeană a organizațiilor de patrimoniu. Acoperind 50 de țări din Europa și din lume, organizația este vocea societății civile care se angajează să protejeze și promoveze patrimoniul cultural și natural al Europei. Fondată în 1963 la Paris, Europa Nostra are sediul central la Haga și un birou la Bruxelles. Rețeaua sa pan-europeană cuprinde: 250 ONG-uri cu peste cinci milioane de membri; 150 de organizații publice sau companii private și 1500 de membri individuali. Europa Nostra coordonează campanii pentru a salva monumente, situri și peisaje pe cale de dispariție, celebrează excelența printr-un sistem de premiere în parteneriat cu Comisia Europeana, și încearcă să influențeze politicile europene şi naţionale cu privire la patrimoniu. Plácido Domingo, renumitul cântăreț de operă, este Președintele Europa Nostra.
Banca Europeană de Investiții este instituția de împrumut pe termen lung a Uniunii Europene deținută de statele membre. Pune la dispoziție pe termen lung fonduri pentru investiții solide pentru a contribui la obiectivele politice ale UE.
Institutul Băncii Europene de Investiții promovează inițiativele europene pentru binele comun. A fost creat ca parte a Grupului European de Investiții Bancare în ianuarie 2012 cu scopul de a acționa ca un catalizator pentru activitățile de cercetare culturală, educațională și socială îndreptate spre dezvoltarea economică și socială în Europa. Informații detaliate despre organizație se pot obține de pe pagina de web.
Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei este „banca socială a Europei’’. O bancă de dezvoltare multilaterală cu 41 de state membre, reprezintă un instrument major al solidarității politice în Europa. Iar conservarea patrimoniului cultural face parte din mandatul său.
***