Bucuresti

S-a lansat programul SUFLET pentru SUFLET, primul proiect social dedicat relationarii si socializarii dintre copii institutionalizati si seniorii bucuresteni

Detalii stire

Categorie
Stiri social
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Vizualizari
239

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Primaria Capitalei, prin Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucuresti in parteneriat cu Directiile Generale de Asistenta Sociala de la nivelul Municipiului Bucuresti va desfasura primul proiect social dedicat relationarii si socializarii dintre copii institutionalizati si seniorii bucuresteni, incadrati în sistemul de protectie sociala al persoanelor varstnice.

Primaria Capitalei, prin Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucuresti in parteneriat cu Directiile Generale de Asistenta Sociala de la nivelul Municipiului Bucuresti va desfasura incepand din luna iulie 2019 proiectul ,,Suflet pentru suflet”, un program social dedicat copiilor institutionalizati si seniorilor bucuresteni, incadrati în sistemul de protectie sociala al persoanelor varstnice.

Proiectul, realizat cu sprijinul doamnei Primar General Gabriela Firea, presupune crearea unui context de relationare intre cele doua categorii sociale, prin participarea la activitati comune, care sa duca la o imbunatatire a confortului psihic si la satisfacerea nevoii de socializare, comunicare, apropiere, empatizare intre generatii, de impartasire a valorilor umane, educationale, culturale si care indiferent de imperativele epocii, nu vor intra niciondata intr-un con de umbra.

Proiectul se va desfasura, pentru inceput, prin organizarea unor vizite tematice de o zi, intre copiii din centrele de plasament și seniorii bucuresteni, incadrati în sistemul de protectie sociala al persoanelor varstnice, de la nivelul sectoarelor Municipiului București, care și-au exprimat disponibilitatea de a se alătura acestui demers.

Copiii implicați în proiect vor interactiona cu seniorii din centrele de ingrijire pentru persoanele varstnice, pe parcursul unei zile, unde vor desfasura impreuna cu seniorii, activitati in aer liber sau spatii tematice, conform unui program care va tine cont de nevoile acestora. Activitatile sau intalnirile nonformale propuse spre implementare vizeaza desfasurarea unor ateliere de creatie, cercuri de pictura, muzica, desen, jocuri de societate, cenacluri literare, ateliere gastronomice, punand accent pe lucrul in echipa si pe schimbul de experienta dintre cele doua generatii.

Primul eveniment din cadrul proiectului ,,Suflet pentru suflet” va avea loc luni, 22 iulie 2019, cand copiii din apartamentele familiale din cadrul DGASPC Sector 3 ii vor intalni pe seniorii din centrele de ingrijire ”Sfânta Ana” si ”Floarea Sperantei” si seniorii din Clubul Seniorilor ”Ramnicu Sarat”. Impreuna vor participa la ateliere de pictura si origami, coordonate de specialisti in cele doua domenii artistice. Invitatul special al intalnirii este actorul Siviu Biris, cel care ii va antrena atat pe copii, cat si pe seniori intr-o explorare a frumosului.

Pe data de 23 iulie 2019, va avea loc cel de-al doilea eveniment al acestui program. Copiii inscrisi in Programul de prevenire a abandonului scolar din cadrul Complexului ,,Sf. Pantelimon” sector 2 alaturi de 15 seniori bucuresteni, beneficiari ai Centrului Rezidential pentru Persoane Varstnice ”Speranta”, sector 2 vor avea ocazia sa se intalneasca cu marea actrita a Teatrului „Ion Creanga” din Bucuresti, Alexandrina Halic, ”vocea” unor personaje de poveste binecunoscuta de generatii intregi de romani. Actrita va prezenta in cadrul proiectului ,,Suflet pentru suflet”un moment artistic, oferind participantilor o intoarcere in timp, pe drumul amintirilor, antrenandu-i pe toti cei prezenti intr-o joaca de-a copilaria.

Acest proiect constituie un prim pas, in vederea instituirii unui model de bune practici, pentru realizarea unei conexiuni intre generatiile aflate in centrele de ingrijiri ale statului, cu scopul de a rezolva problematica nevoilor emotionale si sociale ale rezindentilor aflati in grija acestor institutii.

Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucuresti, înființat prin Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr. 336/2017 cu modificarile si completarile ulterioare, sprijina proiectele de interes public in vederea stimularii contributiei sectorului non-profit la cresterea si incurajarea participarii active a persoanelor de varsta a treia la viata comunitatii si isi propune organizarea, realizarea si desfasurarea, in regie proprie sau in parteneriat cu alte institutii publice, de actiuni, proiecte si programe socio – culturale si de voluntariat, destinate persoanelor de varsta a treia cu domiciliul in Municipiul Bucuresti, pensionari si nepensionari, care sa respecte identitatea, integritatea si demnitatea persoanelor varstnice.