Bucuresti

Scoala de la Paltinis. Prelegeri despre paradisul culturii

Scoala de la Paltinis. Prelegeri despre paradisul culturii

Detalii eveniment

Categorie
Evenimente de afaceri
Modificat
acum 5 ani si 7 luni
Vizualizari
615

Reprezentari

DataOraLocatie
Miercuri 22 octombrie 201419:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare eveniment

Școala de la Păltiniș. Prelegeri despre paradisul culturii O cabană montană din lemn negru, ca ars, undeva la capătul unei cărărui pietruite doar pe jumătate. Pământ amestecat cu vegetație, silueta protectoare a câtorva brazi, crâmpeie încețoșate de firmament.
La sfârșitul secolului XX, capitala inteligenței românești s-a aflat la Păltiniș, stațiunea pusă pe hartă nu de schiori, ci de filozofi. Vreme de câțiva ani, în deceniile șapte și opt, sute de cărturari trec să-l viziteze pe gânditorul sihăstrit acolo, un amestec de savant, lord și avvă. Nabab al generozității, bătrânul Constantin Noica îi primește pe toți și le împarte lecții de greacă veche și latină, cugetări despre Platon, Augustin și Hegel, vorbe de spirit, liste draconice de lecturi. O jerbă de inteligență și erudiție sub ploile căreia se așază tineri de toate profesiunile și obediențele, unii dintre ei elita culturală de mai târziu: viitori filozofi, eseiști, critici de artă, filologi, psihanaliști. Colocviile dintre maestru și discipoli, deopotrivă destinse și aplicate, sunt relatate de juni în câteva cărți strălucitoare, care își sapă repede drum în conștiința contemporanilor. Carismaticul gânditor devine o stea, discipolii săi – o constelație. Ia naștere Școala de la Păltiniș, un soi de Stanford la gura sobei, la care toată lumea privește cu jind și uimire.
Întrebări: cine a fost Constantin Noica? Ce opere dăduse filozoful bucureștean înainte să se retragă, pentru a crea, în munți? Cine sunt cei mai importanți dintre ucenicii săi și în ce cărți și-au povestit aventura? Ce i-a făcut pe toți acești tineri să-l viziteze pe bătrânul metafizician? În ce constau nesfârșitele lor conversații? De ce astăzi, la câteva decenii de atunci, toată lumea vorbește cu pasiune despre “păltinișeni”? Care sunt ideile cele mai portante ale Școlii și care anecdotele ei mai pline de haz? Cum arată moștenirea grupului?
Temele celor cinci intilniri sint:
1. Maestrul – Portret Constantin Noica – viață, operă
2. Discipolii, prietenii – discuție despre Gabriel Liiceanu, Andrei Pleșu, Sorin Vieru, Andrei Cornea, Petru Creția
3. Discipolii, prietenii – discuție despre Alexandru Paleologu, Nicolae Steinhardt, Alexandru Dragomir, Vasile Dem. Zamfirescu, Victor Ieronim Stoichiță
4. Întâlnirile – descrierea seminariilor private ținute la Păltiniș
5. Ideile – discuție despre moștenirea filozofică și literară a Școlii

Sursa informatii: www.fundatiacaleavictoriei.ro