Bucuresti

Scoala de Vara de Folclor

Detalii

Categorie
Evenimente diverse
Modificat
acum 5 ani si 10 luni
Vizualizari
728

Voteaza & Distribuie

Descriere

Scoala de Vara de Folclor: A spune si a asculta povesti si basme


Va invitam la un nou atelier cu etnologul Laura Jiga Iliescu, sa ascultam, discutam si citim impreuna povesti romanesti din alte timpuri, care pastreaza intelepciunea, simbolurile si umorul popular, incifrate si slefuite in secole de calatorii, de la un povestitor la altul


Este evident ca asistam, de o vreme, la un proces (uneori supralicitat) de redescoperire si, mai ales, de revalorificare a povestilor. Dar, de fapt, ce este o poveste traditionala? Care sunt mesajele pe care le transmite si cum o face? Dar un basm traditional? O legenda?


In cursul intalnirilor plasate generic sub titlurile urmatoare, va propun discutarea catorva dintre basmele folclorului romanesc.


Temele celor cinci sedinte sint:


I. Fat frumos cel cu cartea in mana nascut sau despre lectura si magia cartii


II. Greuceanu, Dragan cenusa, faurul pamantului, metamorfoze si fierarit


III. Avea cateii lui, de care nu se despartea niciodata….si alte animalele ajutatoare


IV. Fata din Dafin, Tufanica, doua situatii de implinire neasteptata a destinului


V. De la Ion Creanga si Petre Ispirescu, la Petru Radean din Neamt. Povestitorul si ascultatorul de povesti sau despre cine, ce, cum, cand si cui se adresa povestea in satele traditionale; cum se ascultau, de ce nu se mai asculta, ce se asculta in schimb.Obs: Pentru evitarea decupajelor artificiale, niciodata nu va fi vorba despre un singur basm sau o singura poveste ci, mai cu seama, despre ceea ce se petrece in cadrele profunde ale culturii orale atunci cand mai multe texte se leaga intre ele pentru a configura personaje si situatii a caror legatura directa ori transfigurata cu realitatea voi incerca, deasemenea, sa o surprind.


Frecventa: luni 8, marti 9, miercuri 10, joi 11, vineri 12 iulie


Cost: 200 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 180 ron


Locul desfasurarii: Str Popa Soare 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Biserica Sfanta Vineri-Blvd Corneliu Coposu).