Bucuresti

Scriitorul Cezar Paul-Badescu in turneu literar in Italia

Scriitorul Cezar Paul-Badescu in turneu literar in Italia

Detalii

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 4 ani si 9 luni
Vizualizari
527

Voteaza & Distribuie

Descriere

In perioada 27 iunie-8 iulie, scriitorul Cezar Paul-Badescu va sustine un turneu literar in Italia, cu prilejul publicarii recente a romanului Tineretile lui Daniel Abagiu / Le giovinezze di Daniel Abagiu, in traducerea Irinei Turcanu, la Ciesse Edizioni.

Programul de evenimente din cadrul turneului literar:

Lansari ale romanului Le giovinezze di Daniel Abagiu
• Vineri, 27 iunie, la ora 18.00, la Consulatul General din Milano
• Simbata, 28 iunie, la ora 18.00, la Galleria d'arte Biffi din Piacenza
• Duminica, 29 iunie, la ora 18.00, la CaffèBar Blue Moon din Bergamo (Treviolo)
• Luni, 30 iunie, la ora 19.00, la Associazione Fratia din Torino
• Marti, 1 iulie, la ora 17.00, la Biblioteca Comunale MoviMente din Chivasso

Prezenta in cadrul Festivalului de literatura „Isola delle Storie” din Sardinia
• Vineri, 4 iulie, in cadrul Festivalul de literatura „Isola delle Storie” din orasul Gavoi, Cezar Paul-Badescu si traducatoarea Irina Turcanu vor sustine o prezentare publica in Piazza Mesu Bidda. Eveniment moderat de scriitorul italian Vincenzo Latronico.

Intilniri cu publicul, organizate de Asociatia Culturala „Liberos”
• Luni, 7 iulie, la Libraria Godot din Isili, intilnire cu cititorii italieni. Eveniment moderat de editoarea Francesca Casula.
• Marti, 8 iulie, la Muzeul Teritorial din Lunamatrona, intilnire cu cititorii italieni. Moderator va fi scriitorul si jurnalistul Gianni Zanata. Evenimentul este organizat in colaborare cu Consorzio Turistico Sa Corona Arrubia.
(Deplasarea in Sardinia este sustinuta de Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia.)


Tineretile lui Daniel Abagiu s-a numarat printre primele sapte titluri cu care a debutat in 2004 celebra colectie „Ego Proza” a Editurii Polirom, dedicata literaturii romane actuale. Roman apreciat de public si de critica, a fost reeditat in 2012 in colectia „Top 10+” a aceleiasi edituri.

Tineretile lui Daniel Abagiu de Cezar Paul-Badescu, cu o prefata semnata de Mircea Cartarescu, este un roman al formarii cu un personaj unic in literatura romana – un fel de Holden Caulfield al lui Salinger, disponibil si in format digital.

Daniel Abagiu – in a carui tinerete, in fond una banala, ne regasim cu totii – devine o figura exceptionala deoarece este prezentat fara „retusuri“ si fara pic de ipocrizie. Iar cititorului nu-i ramine decit sa constate cu uimire ca normalitatea lui ii provoaca hohote de ris, compatimiri, dar si complicitati rusinate, care, intr-un final, il apropie pina la granita prieteniei de acest personaj.

Romanul a mai fost publicat in Bulgaria, la Paradox Publishing, traducere de Vanina Bojikova. Mai exista si o traducere spaniola a romanului, La dorada juventud de Daniel Pajero, realizata de Alberto Madrona, nepublicata inca.

Cezar Paul-Badescu (n. 7 august 1968) a absolvit Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti in 1994. Intre 1996 si 2007 a fost redactor al revistei Dilema, unde ulterior a ramas colaborator extern, continuind sa scrie saptaminal in rubrica de analiza a fenomenului televizual, pe care o tine din anul 2000. Din 2007 este seful Departamentului Cultura al ziarului Adevarul.

A debutat, cu proza scurta, in volumul colectiv Tablou de familie, Editura Leka-Brincus, 1995 (Premiul pentru debut al revisteiTomis si nominalizare pentru premiile ASPRO) si a coordonat antologia Cazul Eminescu, Editura Paralela 45, 1999. De acelasi autor, la Editura Polirom a mai aparut romanul Luminita, mon amour, in 2006.
In anul 2000, Presedintia Romaniei i-a conferit medalia „Mihai Eminescu” pentru merite culturale.