Bucuresti

Scurt/ 4: Istorii de inima neagra – Povesti din spatele camerei

Detalii

Categorie
Stiri divertisment
Modificat
acum 4 ani si 1 luna
Vizualizari
606

Voteaza & Distribuie

Descriere

Scurt/ 4: Istorii de inimă neagră – Povești din spatele camerei

Scurt/ 4: Istorii de inimă neagră, singurul film românesc care va rula în cinematografe de Ziua Națională a României, va avea premiera de gală vineri, 28 noiembrie, la Cinema Studio din București. În aceeași zi, filmul își începe traseul prin cinematografele din întreaga țară.

Proiectul Scurt/ 4reunește scurtmetrajele O lume nouă(regia Luiza Pârvu), Trece și prin perete (regia Radu Jude), Kowalski (regia Andrei Crețulescu) și Să mori de dragoste rănită (regia Iulia Rugină).

Despre cum au decurs filmările acestor patru scurtmetraje vă invităm să citiți în documentul atașat.

Kowalski (regia Andrei Crețulescu)
Regizorul Andrei Crețulescu nu este la prima colaborare cu actorii Șerban Pavlu, Andi Vasluianu și Dorian Boguță. După filmărilefriguroasepentru anteriorul scurtmetraj Bad Penny, realizat în aceeași echipă, cei trei actori i-au spus lui Andrei că se-ncumetă cu drag la o nouă aventură, cu condiția să se întâmple „la căldură”. Drept urmare, Kowalski a fost filmat fix un an mai târziu, în octombrie 2013, la Old Nick Pub din București.Filmările pentru acest plan secvență în cadru fix de 17 minute au durat două zile – în care s-au tras 26 de duble. Câștigătoare a fost dubla 19. Cât despre vinul din film, acesta e cât se poate de veritabil și a fost băut în cinstea Rodicăi Lazăr care s-a aniversat în timpul filmărilor – ocazie cu care „făptașii” au hotărât că „trilogia” începută cu Bad Penny și continuată de Kowalski se va încheia peste încă un an, la mare, cu Ramona.

Trece și prin perete (regia Radu Jude)
Singura producție românească selecționată la Festivalul Internațional de Film de la Cannes 2014, unde a fost recompensată cu Mențiunea Specială a Juriului secțiunii Quinzaine des Réalisateurs este tot un plan secvență. Filmările laTrece și prin peretes-au desfășurat pe parcursul unei singure zile, iar într-o săptămână filmul a fost terminat. Radu Jude se află la cea de-a cincea colaborare cu Gabriel Spahiu și la cea de-a șasea cu Șerban Pavlu a cărui voce se aude din off la mijlocul filmului.

Să mori de dragoste rănită (regia Iulia Rugină)
Deși în film sunt 4 interioare, în realitate, s-a filmat în doar 2 apartamente, spațiul fiind utilizat la maximum în așa fel încât să creeze impresia că au fost 4 locații. Iulia Rugină poveștește: „Mi-amintesc de secvența de început – cu Paul în cada plină cu apă – când am inundat-o pe vecina de dedesubt. Eram vreo 4 persoane care dădeam la mop și ștergeam băltoacele din casa Crăiței Nanu – prietena noastră, care nu ne-a tăiat de pe lista de prieteni după filmarea aia.”
Mama Iuliei Rugină, de profesie chimist, a dat și ea o mână de ajutor la filmări – nu doar că a făcut figurație specială, fiind unul dintre fanii Angelei Similea, dar s-a și ocupat de efecte speciale: „Tot ce se întâmplă în materie de sânge, fum, licori care bolborosesc și tot ce mai apare spectaculos în camera celor două fete bizare care „fac vrăji” sunt creația doamnei Rugină, unul dintre oamenii foarte apropiați nouă care ne ajută necondiționat, orice „rol” ar primi în proiectele noastre”, spune Ana Agopian, una dintre cele trei scenariste ale filmului, alături de Oana Răsuceanu și Iulia Rugină.

O lume nouă(regia Luiza Pârvu), scurtmetrajul de epocă filmat cu un an în urmă în Ferma Wyckoff, cea mai veche clădire din New York, are o poveste cu totul aparte. Filmul, inspirat din mărturiile primilor emigranți români în Statele Unite, printre care s-au numărat și membri ai familiei scenaristului Toma Peiu, a fost finanțat parțial prin crowdfunding. Mulți români din țară și din diaspora au susținut direct realizarea lui, alături de membrii distribuției și ai echipei de filmare, care au lucrat gratis, de producătorii, co-producătorii și producătorii asociați ai filmului, care au contribuit decisiv la filmarea și post-producția filmului. Costumele purtate de actori au fost concepute și închiriate la București, de către scenografele Lulu Petrescu și Adriana Răcășan, împachetate în geamantanul de lemn al personajului Ana Ciotloș și aduse peste Ocean ca bagaj de cală de actrița Olimpia Melinte, aflată la a treia colaborare cu regizoarea Luiza Pârvu, după rolurile din Draft 7 și My Baby.

Toate cele patru scurtmetraje pot fi văzute în România numai în cadrul omnibusului Scurt / 4: Istorii de inimă neagră, distribuit în cinematografe de Freealize. Din 28 noiembrie, spectatorii din București, Brașov, Botoșani, Craiova, Cluj, Constanța, Focșani, Iași, Pitești, Piatra Neamț, Slobozia, Târgu Mureș sunt așteptați, așadar, la cel mai aparte film românesc al anului.

Producători: Root Films, Focus Fox, Penproduction.ro, DaKino, NYU Tisch, Micro Film, Mitra Film, Cinelabs, Kinosseur, wearebasca, Digital Cube, Chainsaw Europe, Actoriedefilm.ro, Zbang Film, Papaya Advertising, Cutare Film, 111 Film

Cu participarea: HBO România
Cu susținerea: Institutului Cultural Român
Cu sprijinul: Jameson România

Parteneri: Uniunea Cineaștilor din România, Club Control, Cărturești

Parteneri media: 1 Music Channel, Zile și Nopți, Cațavencii, Cosmopolitan, Beau Monde, Cinemagia, Film Reporter, Sub 25, Revista Arte și Meserii, Cinefan, Urban.ro, 121.ro, Edge and Back, Blog de Cinema, AaRC.ro.

facebook.com/Scurtpepatru