Bucuresti

Shaorma cu de toate raw

Detalii

Categorie
Retete culinare
Modificat
acum 4 ani si 6 luni
Vizualizari
757

Voteaza & Distribuie

Descriere

Shaworma, shawarma sau shaorma, cum vreti sa-i spuneti, este unul dintre preparatele de tip junk food preferate de romani si nu numai, preparatul provenind din Turcia. La fiecare colt de strada se afla cate o ghereta care vinde acest preparat cu succes, iar acest succes se datoreaza, in mare parte, costului scazut, ingredientelor cu care suntem cu totii atat de familiari si cred ca si datorita spiritului de turma.

Niciodata nu voi merge sa mananc shaorma de una singura. De obicei se arunca ideea in treacat unei alte persoane sau intr-un grup, si apoi incep sa se gaseasca metode prin care sa se ajunga la ghereta unde se face “cea mai buna shaorma din oras” fara ca sentimentul de vinovatie sa ne cuprinda prea tare. De obicei, cea mai buna shaorma este cea “cu de toate”. Adica trebuie sa contina carne (de pui sau vita), cartofi prajiti, o salata de varza (de obicei) si bineinteles nelipsitele sosuri de maioneza cu usturoi si ketchup-ul dulce sau picant care sunt un fel de cireasa de pe tort.

Cunosc foarte putine persoane care sa nu fi incercat macar odata acest dezmat culinar atat de nesanatos (si din pacate nu ma numar printre ei). Cu totii stim, insa, ca toate aceste alimente, atat combinate cat si luate separat, nu sunt cele mai sanatoase, dimpotriva. Cartofii aceia prajiti in atata ulei, maioneza care pe langa tonele de ulei, mai bine ar fi sa nu stim ce contine, ketchup-ul care contine maxim 2% rosii. Dar totusi, ne place. Si atunci ce avem de facut, decat sa-i gasim varianta sanatoasa? Zis si facut!

Asadar, de ce avem nevoie pentru a face o shaorma sanatoasa?

  • lipie integrala (varianta cea mai buna este cand si aceasta lipie este raw, insa nu detin deocamda un deshidrator, si recurgeam la urmatoarea cea mai buna solutie)
  • ciuperci marinte
  • “cartofi prajiti” raw
  • salata de varza
  • maioneza cu usturoi raw
  • ketchup raw
Acum sa luam pe rand ingredientele si sa le facem shaorma. Lipia o vom cumpara si folosi exact in forma in care o gasim. De obicei prefer lipia integrala pe care nu o gasesc chiar peste tot, dar merita cautarea, sincer va spun. In functie de preferintele fiecaruia, puteti opta si pentru lipia libaneza care este foarte usor de gasit.

Ciupercile marinate:

  • 8 ciupercute champignon
  • sucul de la jumatate de lamaie
  • o lingura ulei de masline
  • busuioc uscat
  • sare, piper
Se spala bine ciupercutele si se taie felii. Se aseaza intr-un bol. Se face un dressing din uleiul de masline, peste care se adauga sucul de lamaie, sarea, piperul si busuiocul. Se toarna toata compozitia peste ciuperci, se amesteca bine, apoi se pune o folie alimentara peste bol si se da la frigider pana preparam restul ingredientelor (aproximativ 15 minute).

“Cartofii prajiti”

Acesti “cartofi” sunt gaselnita mea preferata in materie de mancare raw. Este atat de comica privirea persoanelor care se asteapta chiar sa fie cartofi prajiti (pentru ca arata chiar ca niste cartofi prajiti) si realizeaza dupa ce isi baga mana in bol ca nu sunt deloc prajiti, incat imi vine sa ii pregatesc de fiecare data cand am musafiri noi.

  • o radacina de telina de marime medie (evitati radacinile acelea imense de telina, sunt total nenaturale)
  • fulgi de drojdie inactiva
  • curry
  • o lingura ulei de masline
  • sare, piper
Curatam radacina de telina, o spalam bine, si o taiem dupa cum preferam de obicei sa taiem cartofii pentru a-i praji. Punem uleiul de masline peste si 2 linguri de fulgi de drojdie inactiva, o lingurita de curry, sare, piper si amestecam totul bine. Acoperim cu o folie alimentara si lasam sa se imbine frumos ingredientele (aproximativ 10 minute).
Pentru cei care nu sunt mari iubitori de telina, puteti inlocui cu gulie, dar va zic ca nici nu va veti da seama ca e telina. Acesti “cartofi” il puteti combina si cu alte preparate precum tofu la gratar, chiftelute de dovlevel, naut, quinoua etc.

Maioneza raw

  • un avocado bine copt
  • 2-3 catei de usturoi
  • o lingurita mustar de Dijon
  • sucul de la o jumatate de lamaie
  • putina sare
Curatam avocado, il taiem cubulete si il punem in blender (se poate folosi si blenderul de mana), se adauga sucul de lamaie, mustarul, usturoiul deja presat si sarea. Se blenuiesc bine toate ingredientele. Gustul acestei maioneze este cu mult mai bun si mai cremos decat cel al maionezei clasice. Nici nu mai are rost sa mentionam cat este de sanatos fata de varianta clasica.

Ketchup-ul raw

  • 2 rosii de marime medie
  • 3 rosii uscate (rehidratate pentru 10 minute)
  • praf de chilli (dupa gust)
  • busuioc uscat
  • sare, piper
Rosiile se se decojesc, se taie cubulete si se adauga in blender (va recomand, din experienta, pentru acest sos, fiind mult mai lichid, sa nu folositi blenderul de mana). Rosiile uscate se maruntesc si ele si se adauga peste. Punem praful de chilli, sarea piperul si busuiocul si blenduim bine pana devine pasta.

Salata de varza

  • o varza mica
  • sucul de la o jumatate de lamaie
  • o lingura ulei de masline,
  • sare, piper
Maruntim varza, facem dressing-ul din uleiul de masline, sucul de lamaie, sare si piper si adaugam peste varza maruntita.

Acum vine momentul asamblarii. Daca nu mancati imediat, va recomand sa puneti o frunza de salata verde peste lipie pentru ca aceasta sa nu se inmoaie asa de repede. Apoi punem ciupercile, salata de varza, “cartofii”, maioneza si putin picant (ketchp-ul). Rulam si savuram.

Dupa ce incercati aceasta varianta de shaorma, va garantez ca nu veti vrea sa o mancati pe cea clasica.
Articol realizat de Razvana Popa.