Bucuresti

Spectacole de teatru "Revizorul" si "Sinucigasul" organizate de Scoala de Teatru Q-Feel

Detalii stire

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 2 saptamani si 5 zile
Vizualizari
787

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

"Revizorul", de N.V.Gogol
Denumirea de revizor este una atat de vasta: gasim revizor scolar, de cai ferate, contabil ... Indiferent de domeniul in care activeaza, definitia e aceeasi: este persoana care vine in inspectie, care controleaza. Si daca tot vine in control, ambele parti trebuie sa fie multumite; si el si cei verificati, pentru ca neregulile sunt la tot pasul, iar daca nu sunt... acestea se pot inventa. Mai interesant e atunci cand in loc de nereguli inventezi insasi meseria in sine.

Asa se intampla si cu eroul nostru Hlestakov, care la ananghie fiind, incepe sa improvizeze, cu o usurinta si acuratete demne de invidiat , situatii care mai de care mai comice. El este cel care coordoneaza, ajutat si de providenta , aceste scene de improvizate , in care ca un papusar ii manuieste cu o abilitate fantastica pe toti cei cu care intra in contact: primar, judecator, mosieri din partea locului, negustori, nevasta si fica primarului, etc.

Fiecare dimtre personaje este in stare sa isi denunte aproapele , sa faca orice pentru a obtine avantaje, folosindu-se de cele mai apropiate variante: mita, minciuna, falsurile, furtul si barfa.

Piesa nu are un sfarsit, pentru ca toti ce implicati in vartejul acestui joc, la final vor fi nevoiti sa o ia de la capat vlaguiti, sleiti de puteri, cu grimase pe fata, asa ca piesa va continua repetitiv iar eroii se vor prinde in hora comica starnita de spaima de a nu fi destituiti.

E atat de actual subiectul si atat de prezent in fiecare clipa printre noi, incat trebuie sa fim atenti sa nu intram si noi in aceasta hora.


"Sinucigasul", de Nikolai Erdman

"Sinucigasul" este o piesa ciudat de actuala. "Viata n-are sens" e replica finala a acestei piese geniale, scrisa cu un curaj nebun de un tanar de 28 de ani, al carui talent a fost sugrumat."

Nici o forta nu rezista in fata dorintei omului de a trai. Erdman construieste o poveste in care joaca de-a moartea se transforma incet intr-un joc cu moartea. In esenta, este vorba despre un om simplu, care ajunge un erou, fara ca macar sa urmareasca acest scop – un erou simbolic intr-o societate lipsita de orice valori si principii, in care viata omului devine o simpla marfa de tranzactionat…

Razi si razi si parca ai mai rade, dar nu prea… ramai gandindu-te la actualitatea subiectului, la profunzimea lui…si parca unele framantari te-au chinuit si pe tine in anumite momente, iar unele intrebari iti stau si acum in minte... un ras provocat de situatii extreme, disperate..

""Prietenii"" binevoitori din jurul lui Semion Semionovici Podsekalnikov, care il indeamna sa se sinucida pentru diverse cauze convenabile domniilor lor, par a ne trimite cu gandul la anumite personaje din viata reala, din jurul nostru…si iar ai ai rade si nu prea…iti amintesti de cate ori ai fost incurajat sa te arunci in dispute care nu iti apartineau, pentru cauze care nu aveau nici o legatura directa cu tine…

Pe scurt. Senia Podsekalnikov, ramas somer, traieste de mai bine de un an din salariul sotiei. Dar nu lipsurile si amaraciunea sapa incet, incet in el hauri ce par de neumplut, ci gandurile pe care o lume intreaga le gandeste in locul lui. In fond, dictatura cea mai cumplita este aceea exercitata de „mase" asupra gandurilor unui om. Care treptat se lasa gandit de gandurile lor, se lasa condus si manipulat cu o inocenta, din nou, aproape perversa. Fara sa aiba cu adevarat intentia sa se sinucida, de fapt fara sa creada cu adevarat ca are un motiv real de sinucidere, Podsekalnikov se lasa prins intr-un vartej nebunesc care il duce pana… in sicriu, dar nu si in mormant. Asa-zisa lui dorinta de sinucidere este parazitata de o societate intreaga, in care exponenti ai diverselor categorii sociale vor sa-si adjudece ca pe un trofeu moartea lui. Iar Podsekalnikov descopera in ultimul moment ca, in fond, nici moartea nu-i mai apartine. Si alege viata. Se ridica din sicriul in care tocmai isi ascultase slujba de inmormantare si isi infuleca pofticios coliva. Dar soarta se razbuna. Jocul isi cere victima." Podsekalnikov are dreptate. Viata nu are sens."