Bucuresti

Statele membre al Uniunii Europene trebuie sa decida la nivel national interzicerea sau restrictionarea cultivarii plantelor modificate genetic

Detalii

Categorie
Stiri economie
Modificat
acum 3 ani si 5 luni
Vizualizari
265

Voteaza & Distribuie

Descriere

CULTIVAREA PLANTELOR MODIFICATE GENETIC A FOST LĂSATĂ LA ATITUDINEA STATELOR MEMBRE ALE UNIUNII EUROPENE

În prima ședința plenară a Parlamentului European, ce are loc în această săptămînă la Strasbourg, deputații europeni au adoptat propunerea legislativă prin care restricționarea sau interzicerea plantelor agricole modificate genetic este lăsată la atitudinea statelor membre ale Uniunii Europene. Măsura a fost adoptată cu o largă majoritate și va intra în vigoare chiar din primăvara acestui an.
Europarlamentarul Laurențiu Rebega, membru al comisiei AGRI a Parlamentului European este unul dintre susținătorii propunerii de a lăsa la atitudinea statelor membre deciziile privind restricționarea și cultivarea plantelor modificate genetic pentru că măsura este una utilă în deblocarea procesul decizional european în ceea ce privește discuțiile din ultimi ani legate de procesul de autorizare a plantelor modificate genetic, mai ales că multe din țările lumii precum, SUA, Brazilia, Argentina, dar și altele, care cultiva plante transgenice, mult mai productive, ajung din ce in ce mai des pe piețele noastre. În plus, inițiativa nu va modifica în nici un fel sistemul de autorizare european.
În opinia lui Laurențiu Rebega „efectele pozitive sau negative a unei culturi OMG, rămân în evaluarea operatorilor din domeniul științific național și european. Decalajele dintre statele membre al UE, sau Europa și tarile exportatoare de producție agricolă obținută prin cultivarea plantelor transgenice au generat deja destule perturbări pe piața agricolă, în special pe cea a furajelor. Uniunea Europeană trebuie sa i-a decizii în direcția bună”.
Laurențiu Rebega și-a completat argumentația precizând că: „În ceea ce privește România, vreau doar sa nu se mai repete situația culturii de soia, când, în 2007, ne-am confruntat cu interzicerea cultivării soii transgenice pe teritoriul național, România devenind apoi un importator net de soia, cu o consecința evidentă, aceea a creșterii explozive a prețului la furaje și implicit a prețului la carnea de pasare si porc, cu consecințe importante în detrimentul producătorilor și a consumatorilor români.