Referendum pentru familie
Bucuresti

Stilul Art Deco si farmecul “anilor nebuni”

Detalii

Categorie
Manifestari culturale
Modificat
acum 4 ani si 4 luni
Apartine de
Fundatia Calea Victoriei
Vizualizari
861

Voteaza & Distribuie

Descriere

La începutul secolului XX, unduirile vegetale extravagante ale stilului Art Nouveau au fost înlocuite, treptat, de un stil mult mai simplu, dominat de decorațiuni stilzate și forme geometrice. Numit mai târziu Art deco (după expoziția de Arte Decorative de la Paris, din 1925), noul stil își trăiește epoca de glorie în Parisul anilor ’20, atunci când tinerii epocii, dornici să uite ororile Primului Război Mondial, experimentează o viață eliberată de convențiile sociale, în ritmurile jazzului, în cafenelele pariziene.

Exegeții acestui stil, care a transformat radical arhitectura și artele decorative, au comparat construcțiile din epocă cu siluetele femeilor îmbrăcate în rochiile Chanel, simple, elegante și eliberate de orice podoabă inutilă. Noul stil, care și-a trăit gloria în Parisul anilor nebuni, avea să fie preluat, cu relativă ușurință, în întreaga Europă interbelică și în Statele Unite ale Americii, transformându-se în ce cunoaștem, astăzi, sub numele de stil internațional. Farmecul stilului Art Déco nu rezidă doar în decorurile stilizate și într-o artitectură care priviligiază funcționalul, ci într-o lume aflată în plină schimbare. Ritmurile trepidante ale vieții, dorința de nou și modern, ținutele sportive și trupul eliberat, toate se regăsesc în această epocă, când o nouă generație își elaborează propriul stil, fie că vorbim de modă sau de arhitectură.

Vă invit să descoperim împreună Parisul anilor `20, să cunoaștem un curent decorativ și gloria unei epoci dominată de fascinația pentru mișcarea, viteza, sport, vacanțele și călătoriile transatlantice. Călăuze ne vor fi picturile Tamarei de Lempicka și portretele unor dive din epocă (Kiki de Montparnasse, Joséphine Beker), fotografiile lui Georges Brassaï, imagini de la expoziția de arte decorative din 1925, etc.

Imagine sus: Georges Barbier “La belle dame sans merci” (sursa http://www.period-art.com/Art-Deco-Paintings%281387066%29.htm)

Imagine jos: Dolly Sisters la Olympia, în 1927, prezentând un nou dans The Dirty Dig ( sursă: gallica.bnf.fr)


Sursa informatii: www.fundatiacaleavictoriei.ro