Bucuresti

Anunt Diamant Brol Medical Center

Brol Medical Center este o clinica privata situata in centrul orasului Timisoara avand o experienta de aproape 21 de ani in chirurgia estetica. Incepand din anul 2009 clinica isi desfasoara activitatea intr-un spital ultramodern.
https://www.brol.ro

Străinul de lîngă noi. Discuţie pe tema volumului Sectanţii, de Vasile Ernu, la Bucureşti

Străinul de lîngă noi. Discuţie pe tema volumului Sectanţii, de Vasile Ernu, la Bucureşti

Detalii

Categorie
Manifestari culturale
Modificat
acum 8 ani si 1 luna
Vizualizari
591

Reprezentari

DataOraLocatie
Joi 3 martie 201619:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Străinul de lîngă noi. Discuţie pe tema volumului Sectanţii, de Vasile Ernu, la Bucureşti
Joi, 3 martie, de la ora 19.00, la Librăria Hecate (Str. Olari nr. 8) din Bucureşti, va avea loc evenimentul „Străinul de lîngă noi. Discuţie pe tema volumului Sectanţii de Vasile Ernu”. Eveniment prilejuit de apariţia ultimului volum semnat de Vasile Ernu, Sectanţii, apărut în colecţia „Ego-grafii”, disponibil şi în ediţie digitală.
Invitaţi, alături de autor: Zoltán Rostás, Claude Karnoouh, Paul Cernat, Victoria Stoiciu, Iulia Popovici, Petru Negură, Vitalie Sprînceană, Alina Pavelescu, Eugen Ciurtin, Mirel Bănică, Alexandru Racu, Costi Rogozanu, Aurelian Giugăl, Dan Neumann
Moderator: Arthur Suciu
Volumul Sectanţii este primul din Mica trilogie a marginalilor, în care vor mai apărea Bandiţii şi Izgoi-Jidî.
În Bugeac există o comunitate religioasă care reuşeşte să supravieţuiască de patru generaţii, cu toate că a trebuit să treacă prin tot atîtea regimuri diferite: imperiul ţarist, România Mare, URSS şi Republica Moldova. Comunitatea a fost fondată la sfîrşitul secolului al XIX-lea de un negustor din Transilvania, ajuns undeva între Chilia, Ismail, Cetatea Albă şi Odessa. Sub influenţa ruşilor rascolnici şi molocani, a coloniştilor germani protestanţi şi a evreilor mesianici, tînărul transilvănean simte o chemare ce îl îndepărtează de religia ortodoxă şi îl aruncă într-o aventură incredibilă. Este vorba despre o sectă cu idealuri înalte şi un stil de viaţă de o puritate nemaiîntîlnită.
Statul, Leviatanul secolului XX, majoritatea pravoslavnică şi, mai ales, „lumea aceasta” laică au fost mereu adversari de temut, dar şi o provocare pentru comunitate, care face eforturi să le salveze şi să le aducă pe calea cea bună. Cum a rezistat micul grup în faţa forţelor cumplite ce îl ameninţau? Cum a făcut faţă marilor ispite ale secolului XX? Vasile Ernu spune povestea fascinantă a acestei comunităţi – o poveste care continuă şi azi.
„Da, sînt sectant, pentru că aşa ne-a botezat Cezarul, aşa ne strigau dregătorii şi cărturarii «lumii acesteia», aşa ne etichetau majoritarii pravoslavnici. Da, sînt «oaia neagră» a unei secte radicale şi marginale. Sînt la a patra generaţie de sectanţi care de-a lungul a peste o sută de ani au trăit în Bugeacul Basarabiei, în patru ţări diferite, chiar dacă nu ne-am mutat prea mult. Am trăit sub atîtea regimuri şi dregătorii într-un veac, încît le-am uitat numele. Ei însă nu ne-au uitat şi ne-au numit mereu cu ură şi dispreţ: sectanţi.”
Vasile Ernu este născut în URSS în 1971. Este absolvent al Facultăţii de Filozofie (Universitatea „Al.I. Cuza”, Iaşi, 1996) şi al unui master de filozofie (Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy & Stuffşi redactor asociat al revistei Idea artă + societate. A activat în cadrul fundaţiilor Idea şi Tranzit şi al editurilor Idea şi Polirom. În ultimii ani a avut rubrici de opinie în România liberă, HotNews, Timpulşi Adevărul, precum şi rubrici permanente în revistele Noua literatură, Suplimentul de culturăşi Observator cultural. A debutat cu volumul Născut în URSS(Polirom, 2006, 2007, 2010, 2013), tradus în rusă, bulgară, spaniolă, italiană, maghiară şi poloneză.Cartea a fost nominalizată la Premiul de debut al revistei Cuvîntul, Premiul pentru roman şi memorialistică al revistei Observator culturalşi Premiul Opera Prima al Fundaţiei Anonimul şi a fost distinsă cu Premiul pentru debut alRomâniei literareşi cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România. A mai publicat: Ultimii eretici ai Imperiului(2009, Polirom; nominalizată la Premiul pentru eseu al revistei Observator culturalşi distinsă cu Premiul Tiuk!; tradusă în Italia şi în curs de publicare în Rusia); Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc(împreună cu Bogdan-Alexandru Stănescu, 2010, Polirom); Intelighenţia rusă azi(2012, Cartier); Sînt un om de stînga(2013, Cartier). A coordonat: Iluzia anticomunismului. Lecturi critice ale Raportului Tismăneanu(împreună cu Costi Rogozanu, Ciprian Şiulea şi Ovidiu Ţichindeleanu, 2008, Cartier); Ucraina live. Criza din Ucraina: de la Maidan la război civil(împreună cu Florin Poenaru, 2014, Tact). Este unul dintre fondatorii şi coordonatorii proiectului www.criticatac.ro.
Mai multe detalii pe www.ernu.ro.

Anunt Diamant Bucuresteni.ro - publicitate online

Site-ul bucuresteni.ro este un site care doreste sa promoveze evenimentele din Bucuresti si nu numai, sa puna la dispozitia utilizatorului cea mai performanta harta electronica a Bucuresti-ului, si in acelasi timp sa ofere posibilitatea firmel...
https://www.bucuresteni.ro/site/publicitate/