Bucuresti

Supa crema de urzici cu menta

Supa crema de urzici cu menta

Detalii

Categorie
Retete culinare
Modificat
acum 3 ani si 10 luni
Vizualizari
625

Voteaza & Distribuie

Descriere

Am incercat pana acum sa postam retete care sa vina in ajutorul tuturor atat ca si inspiratie culinara cat si ca un aport de informatii utile in ceea ce priveste ingredientele pe care folosite. De obicei incerc sa ma rezum la cat mai putina informatie de genul acesta pentru ca poate fi foarte usor gasita cu un simplu Google Search si incerc sa dau ce e mai important. Am avut insa o dificultate sa nu ma gandesc ca acest articol s-ar putea sa fie prea lung cand am decis sa postam aceasta supa. Nu din cauza ca aceasta supa s-ar face greu, ci din cauza ca urzicile sunt atat de incarcate de proprietati incat mi-e teama sa nu elimin ceea ce e mai important.

Asadar, urzicile, dupa cum bine stim, le gasim din belsug in acest sezon. Se gasesc peste tot, nu necesita plantarea, udarea, intretinerea lor in vreun fel. Urzica este folosita inca din timpuri stravechi atat pentru proprietatile terapeutice si pentru detoxifiere cat si in scouri cosmetic si culinare. Urzicile contin vitamine, A, B2, C, K, minerale, calciu, fier, magneziu, siliciu, clorofila, substante proteice.

De la urzica se foloseste in scop terapeutic totul: radacina, tulpina, frunzele, florile. Se fac ceaiuri pentru detoxifieri, tincturi pentru diverse afectiuni ale stomacului, bronsita, diabet, reumatism, psoriasis etc si nu in ultimul rand, radacina urzicii, in special, este folosita pentru diverse tratamente cosmetice in sampoane, balsamuri de par pentru regenerarea si fortifiera parului.

Urzicile se folosesc totusi si in scop culinar. Nu doar ca sunt delicioase, dar daca le si mancam in loc sa facem doar un ceai, proprietatile isi tripleaza efectul. Eu am folosit urzicile in bucatarie pentru diverse sosuri, smoothie-uri, de curand si pentru supe si intentionez sa ma gandesc la o modalitate de a face si salate de urzici. Inca nu stiu cum, dar cu siguranta va voi da de veste.

Dar, v-am promis si o reteta delicioasa :)

Ingrediente:
  • 2 maini de urzici
  • 1 mana frunze de menta
  • 2 morcovi
  • 2 radacini patrunjel
  • 3-4 cartofi
  • 1 telina mica
  • 1 ceapa
  • 2-3 catei de usturoi
  • 3 linguri de fulgi de drojdie inactiva
  • sare, piper
Se caleste ceapa si usturoiul in putin ulei, radacinoasele curatate si spalate se pun in cratita, se acopera cu apa. Cand sunt fierte, se adauga urzicile spalate bine in prealabil (de preferat ar fi sa folositi manusi cand faceti aeasta operatiune) si se mai da un clocot impreuna cu urzicile. Se da la o parte de pe foc, se adauga menta si se mixeaza bine cu blenderul pana devine o crema. Se potriveste de sare si piper, iar la sfarsit de adauga fulgii de drojdie inactiva.

Enjoy :)

Reteta pregatita de Razvana Popa.