Bucuresti

Talismane și amulete: Magie, pietre preţioase și inscripţii

Detalii

Categorie
Manifestari culturale
Modificat
acum 5 ani si 2 luni
Apartine de
Fundatia Calea Victoriei
Vizualizari
424

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Vă invităm la un eveniment în cadrul căruia vom discuta despre rolul specific pe care îl au talismanele și amuletele. Aceste obiecte au fost întotdeauna considerate puncte de atracție pentru istoria magiei. Dincolo de funcția estetică pe care le-o atribuim astăzi, ele continuă să fie folosite și să suscite interes și curiozitate. Pentru a le afla istoria, vă propunem o incursiune care ne va duce din îndepărtata Mesopotamie până în America Latină. Componente de bază ale spiritualității în lumea greco-romană, talismanele și amuletele și-au recâștigat gloria în Europa Occidentală de abia în perioada Renașterii.

Printre altele, vom discuta despre diferențele dintre un talisman și o amuletă și vom descoperi proprietățile și caracteristicile fiecărui obiect. De cele mai multe ori, cele două sunt conisderate ca fiind interșanjabile. Cu ocazia acestei întâlniri, vom încerca să înlăturăm o astfel de confuzie și vom înțelege mai bine motivele pentru care amuletele și talismanele continuă să fie întrebuințate. Fie că vorbim despre dorința de a ne feri de influențe malefice (precum deochiul), fie că sperăm să atragem norocul asupra noastră, amuletele și talismanele constituie modalități tradiționale, dar încă actuale, pentru protecție și beneficii.

Una dintre cele mai utilizate imagini pentru amulete este hamsa sau Mâna Fatimei. Întrebuințată în special pentru a ține departe deochiul, această imagine are origini mai puțin cunoscute despre care vom vorbi în cadrul acestui eveniment. Vom afla cum a devenit hamsa una dintre cele mai populare amulete folosite chiar și în vremurile actuale. Totodată, vom reconstitui evoluția pe care a avut-o simbolul ochiului ce joacă un rol crucial pentru această amuletă. Cum a ajuns reprezentarea unei divinități feminine din spațiul mesopotamian să fie o amuletă atât de apreciată în tradiția musulmană șiită?

În discuția noastră nu vom neglija nici spațiul iudeo-creștin și transformările suferite de anumite simboluri: de la gemele inscripționate cu imaginea regelui Solomon până la talismanele norocoase cu Sfântul Gheorghe. Nu în ultimul rând, vom face referire și la pietrele prețioase care acompaniază în anumite cazuri diferite amulete și talismane. Care sunt proprietățile acestor pietre și în ce manieră contribuie ele la presupusele caracteristici ale talismanelor și amuletelor?

Pe parcusul întâlnirii noastre, vom putea analiza câteva imagini relevante pentru subiectul avut în discuție. Vă invităm, așadar, la o întrevedere relaxată ce va avea loc într-un mediu agreabil.