Bucuresti

Unirea cu Basarabia, subiect de campanie electorala

Unirea cu Basarabia, subiect de campanie electorala

Detalii

Categorie
Stiri politica
Modificat
acum 4 ani si 5 luni
Vizualizari
691

Voteaza & Distribuie

Descriere

Unirea cu Republica Moldova este una dintre tematicile care vor aduce oamenii în fața urnelor de vot pe 25 mai. Mai multe asociații unioniste propun tuturor candidaților la alegerile europarlamentare să își asume public această problematică, prin semnarea unui angajament, sub genericul ,,Pact pentru Basarabia”.

Numele candidaților care se vor angaja să respecte prevederile Pactului pentru Basarabia vor fi promovate pe site-ul creat special în acest sens: www.pactbasarabia.ro. Totodată, unioniștii vor face campanie semnatarilor Pactului prin lipirea a sute de mii de abțibilduri și prin înregistrarea într-o bază de date a tuturor celor care acceptă să voteze numai candidați care susțin Reunirea.

Candidaților din partea tuturor partidelor li se va oferi platforma necesară pentru a-și prezenta oferta electorală în cadrul unei serii de dezbateri și conferințe. Primul astfel de eveniment va avea loc pe 7 mai, la Bran, unde reprezentanți ai formațiunilor politice sunt invitați să vorbească în fața veteranilor din războiul de pe Nistru din 1992 și a activiștilor unioniști.

Apariţii publice constante în presă şi în dezbaterile europene, în care să susţină identitatea românească a majorităţii populaţiei Republicii Moldova și legitimitatea reunirii celor două state românești, după modelul german, lobby pentru acceptarea de către Uniunea Europeană a acordării automate a cetăţeniei române şi/sau simplificarea acestora pentru toți cetățenii Republicii Moldova care se declară etnici români în documentele oficiale ale Republicii Moldova, adoptarea simbolică a unui liceu din Republica Moldova sunt câteva dintre solicitările a peste 70 de asociații nonprofit din România, Republica Moldova şi diaspora.

Pactul cu Basarabia

Prin semnarea Pactului pentru Basarabia, candidatul își asumă că, prin statutul său de membru al Parlamentului European, va realiza/susține următoarele:

Lobby în instituțiile europene cu privire la necesitatea Reunirii celor două state românești.
 1. Va avea apariţii publice constante în presă şi în dezbaterile europene, în care să susţină identitatea românească a majorităţii populaţiei Republicii Moldova și legitimitatea unei eventuale Reuniri ale celor două state românești, după modelul german.
 2. Va susține, pe lângă organismelor europene responsabile de limbile regionale şi minoritare ca acestea să ia act în mod public de inexistenţa aşa-zisei "limbi moldoveneşti".
 3. Va pune, împreună cu ceilalți semnatari, bazele unui grup de lucru informal intitulat Prietenii Unirii României cu Republica Moldova.
Declanșarea și coordonarea mecanismelor europene în vederea creării unui spațiu comun românesc;
 1. Va milita pentru garantarea securității Republicii Moldova de către Uniunea Europeană şi ţările membre, în cazul unei agresiuni externe.
 2. Va milita pentru adoptarea de rezoluţii şi recomandări ale Parlamentului European pentru descurajarea separatismului din Republica Moldova.
 3. Va face lobby pentru acceptarea de către Uniunea Europeană a acordării automate a cetăţeniei române şi/sau simplificarea acestora pentru toți cetățenii Republicii Moldova care se declară etnici români în documentele oficiale ale Republicii Moldova.
 4. Va susține desființarea tuturor barierelor și limitărilor liberei circulaţii şi a liberului acces la piaţa muncii a cetăţenilor Republicii Moldova în spaţiul Uniunii Europene.
 5. Va susține alocarea de fonduri Europene pentru proiecte comune strategice între România și Republica Moldova precum:
–Integrarea sistemului energetic al Republicii Moldova la standardele Uniunii Europene;
- Integrarea infrastructurii aeroportuare, portuare, feroviare şi de transport rutier;
- Compatibilizarea sistemului de educație.
 1. Susținerea acordării de finanţare europeană şi de sprijin la nivel de experţi, material şi logistic pentru implementarea reglementărilor din acquis-ul european existent deja în limba română.
 2. Susținerea minorităților din Republica Moldova, în vederea recuperării identității proprii.
Acțiuni pentru realizarea intereselor naționale pe axa Bruxelles-București-Chișinău;
 1. Efectuarea unor vizite de lucru in Republica Moldova, alături de colegi ai grupului europarlamentar și membri ai comisiilor europene din care fac parte.
 2. Distribuirea cu ocazia zilei de 27 martie colegilor din Parlamentul European a unei broșuri informative despre Pactul Ribbentrop-Molotov și despre societatea civilă de pe ambele maluri ale Prutului, care solicită Unirea.
 3. Organizarea unei vizite la Bruxelles, utilizând mijloacele puse la dispoziție de Parlamentul European, pentru 100 de tineri din Republica Moldova din rândul activiștilor unioniști.
 4. Adoptarea simbolică a unui liceu din Republica Moldova, unde viitorul parlamentar european va face o vizită de lucru și a cărei bibliotecă o va dota cu o mie de titluri de carte în limba română.
Solicităm în mod public tuturor candidaților români la alegerile europarlamentare să sprijine Republica Moldova.
Este momentul să trecem de la podul de flori și cel de promisiuni la podul de acțiuni concrete.