Bucuresti

Anunt Diamant Euroinstal

Euroinstal Bucuresti - este un jucător important în domeniul instalațiilor termice, sanitare și de ventilație, cu o experiență de peste 24 ani în domeniu.
https://euro-instal.ro

Valori Traditionale & Licitatia de Design, Romania Iluminsta – Primele Lumini & Licitatia de Alb-Negru

Valori Traditionale & Licitatia de Design, Romania Iluminsta – Primele Lumini & Licitatia de Alb-Negru

Detalii expozitie

Categorie
Expozitii
Modificat
acum 1 deceniu si 3 luni
Vizualizari
1367

Reprezentari

DataOraLocatie
Joi 21 noiembrie 201319:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare expozitie

Patru capodopere din Tezaurul Patrimoniului Național în
Licitațiile Artmark din 19 și 21 noiembrie
Licitația de Valori Tradiționale de marți, 19 noiembrie și Licitația de Alb-Negru de joi, 21 noiembrie, aduc la Artmark patru capodopere ce provin din colecția Dr. Dona, retrocedată de Muzeul Național de Artă al României în 2007, una dintre cele mai importante colecții de artă românească, ce a avut parte de un destin potrivnic în perioada comunismului.

București, 13 noiembrie 2013

Una dintre cele mai semnificative desene de Nicolae Grigorescu, ce aparține Tezaurului Patrimoniului Național, este portretul în cărbune pe hârtie intitulat „Visare”. Portretul o prezintă din profil pe Zettina Urechia, mătușa colecționarului-doctor Iosif Dona. Imediat după finalizarea operei și până a ajunge în Licitația Artmark, opera a făcut parte din șapte colecții importante: de la colecția Urechia, colecția Dona, cea a patrimoniului Muzeului de Artă și al Muzeului Colecțiilor de Artă și până la colecția Dr. Șerban Andronescu Ghika. Celelalte trei capodopere clasate în Tezaurul Patrimoniului Național ce sunt puse în vânzare în cadrul licitațiilor organizate de Artmark sunt: „Peisaj din Sighișoara”de Francisc Șirato (valoare estimativă: 1.200 - 1.800 de euro), „Curcanul” de Eustațiu Stoenescu (valoare estimativă: 15.000 - 25.000 de euro), „Interior la Viforâta” de Gheorghe Petrașcu - cea mai valoroasă pictură a licitației (45.000 - 65.000 de euro) și totodată cea mai importantă pictură de Petrașcu din colecția Dr. Dona. Tabloul a fost realizat într-o perioadă de vârf a creației, anul 1929, când Petrașcu devenise indiscutabil cel mai bine vândut artist autohton. O versiune a tabloului de la Artmark se află în prezent în colecția Muzeului Zambaccian. Destinul colecției Dona - din care fac parte cele patru opere de Tezaur Național aduse de Artmark în licitațiile din 19 și 21 noiembrie - este unul încărcat de istorie: în anii ′50, în plină dominație sovietică, colecția Iosif și Elena Dona, asemeni marilor colecții de artă private, a intrat în vizorul Statului. Sub masca actului de donație, o parte din colecția Dona intră în proprietatea Statului, pentru ca aproape 30 de ani mai târziu, la aceleași presiuni abuzive ale Statului, moștenitoarea colecției, fiica soților Dona, Maria Dona, să doneze o altă parte dintre operele deținute. În 1989, nepotul marilor colecționari Iosif și Elena Dona, Dr. Șerban Andronescu Ghika, se interesează de statutul operele pierdute de către proprietarii de drept ai colecției, aflate la acel moment în patrimoniul Muzeului Național de Artă, respectiv al Muzeului Colecțiilor de Artă. În 2002, descendentul familiei Dona deschide procesul anevoios de retrocedare a operelor confiscate de Stat în perioada comunistă, demers finalizat cinci ani mai târziu, în 2007.

Licitația de Valori Tradiționale și Licitația de Alb-Negru se desfășoară la Athénée Palace, ora 19, marți, 19 noiembrie, respectiv joi, 21 noiembrie. Expoziția operelor este deschisă la Palatul Ceasianu-Racoviță, de sâmbătă, 9 noiembrie până luni, 18 noiembrie, orele 10 – 19.

Lumea domnitorilor și aristocraților pe scena Licitațiilor Artmark din 19 și 21 noiembrie

Serile de licitații din 19 și 21 noiembrie aduc la Artmark branduri de renume ale designului mondial, precum Fabergé, Lalique, Gallé sau Daum Nancy, dar și piese de colecție rare cu patină istorică, din perioada Iluminismului în spațiul românesc.

O piesă extrem de valoroasă a Licitației de Design este un șemineu Louis Philippe (valoare estimativă: 3.000 - 4.000 de euro) ce provine din castelul contelui Pallavicini din Arad. Creată în faimosul atelier francez în secolul al XIX-lea, opera provine din incinta castelului baroc din Pâncota (jud. Arad), proprietate ce a aparținut baronului Dietrich, ulterior contelui Sukowsky și în cele din urmă conților Pallavicini.

Cel mai scump lot (valoare estimativă: 20.000 - 25.000 de euro) este o piesă de colecție marca Van Cleef & Arpels, o poșetă-minodieră din aur masiv, creată în perioada interbelică (1930) de însuși Charles Arpels.

Cel mai important lot al Licitației „România Iluministă – Primele Lumini” este un exemplar foarte rar, de la 1734, al volumului cărturarului și domnitorului Modovei (1710 – 1711) Dimitrie Cantemir, „Istoria Creşterii şi Descreşterii Imperiului Otoman” (preţ de pornire: 4.000 de euro) un volum de dimensiuni impresionante, foarte bine conservat, conservând toate gravurile ediției. Redactată în limba latină între 1714 şi 1716, cartea a devenit remarcată după apariţia primei ediţii tipărite la Londra în 1734, în traducerea lui Nicolas Tindal, din care face parte și exemplarul din Licitația Artmark. Volumul cuprinde portretul autorului înfăţişat ca domn, planul oraşului Constantinopol şi 22 de portrete ale sultanilor, toate prezentate sub forma unor splendide gravuri. Pe fila de dinaintea titlului se află portretul domnitorului, realizat de gravorul Christian Fritzsch. Lista celor care s-au abonat pentru a primi un exemplar similar din prima ediţie cuprinde numele unor personalităţi politice şi culturale de prim rang.

Filtre expozitie

Perioada: Astazi, Saptamana curenta, Luna curenta

Anunt Diamant Produse Curatenie

Produse Curatenie Bucuresti - firma PFS Cleaning comercializeaza produse de curatenie in Bucuresti pentru casa, birou si masina (solutii de spalat parchetul, solutii de spalat gresia, solutii de spalat faianta, solutii pentru plastic, solutii pentru masina).
https://produsecuratat.ro