Bucuresti

Viata in armata pentru o fata de 18 ani: Oamenii eternitatii nu se tem niciodata, de Shani Boianjiu

Viata in armata pentru o fata de 18 ani: Oamenii eternitatii nu se tem niciodata, de Shani Boianjiu

Detalii

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 4 ani si 9 luni
Vizualizari
585

Voteaza & Distribuie

Descriere

Roman la baza caruia stau experientele autoarei din perioada in care aceasta si-a facut stagiul militar obligatoriu in Fortele de Aparare Israeliene.

Editura Polirom a publicat de curind traducerea in limba romana a romanului The People of Forever Are Not Afraid/ Oamenii eternitatii nu se tem niciodata, de Shani Boianjiu, debutul autoarei israeliene cu origini romanesti si irakiene, cea mai tinara laureata a premiului 5 under 35 decernat de National Book Foundation, dar si prima scriitoare israeliana nominalizata in Marea Britanie la Women’s Prize for Fiction.

Nascuta la Ierusalim in 1987, Shani Boianjiu si-a facut stagiul militar obligatoriu in Fortele de Aparare Israeliene, timp de doi ani (2005-2007). Experientele din aceasta perioada au stat la baza romanului sau de debut, Oamenii eternitatii nu se tem niciodata, inceput ulterior, in timpul unui curs de creative writing, cind studia literatura la Harvard.
Oamenii eternitatii nu se tem niciodata, roman aflat pe lista celor mai bune zece titluri de fictiune a publicatiei The Wall Street Journal in 2012, a aparut in colectia „Biblioteca Polirom” (coordonator Bogdan-Alexandru Stanescu), traducere din limba engleza de Ioana Filat.

Oamenii eternitatii nu se tem niciodata are in centru trei prietene adolescente israeliene, Yael, Avisag si Lea, dintr-un sat prafuit de linga granita cu Libanul, care isi indeplinesc serviciul militar intr-o atmosfera ce penduleaza intre plictis si teroare. Lea pazeste un punct de frontiera spre Cisiordania, verificind permisele palestinienilor care patrund in Israel, si, ca sa-si alunge plictiseala, isi imagineaza povestile lor de viata. Avisag pazeste granita egipteana, avind in sarcina oprirea emigrantilor ilegali si a filmelor porno piratate, privind in fiecare zi cum refugiatii se izbesc cu disperare de sirma ghimpata, iar Yael face instructie de trageri si flirteaza cu baieti mai mici decit ea. Toate trei asteapta in praful granitei sa se intimple ceva, prinse mereu in clipa intensa de dinaintea izbucnirii unei nenorociri. Tonul romanului imbina umorul sardonic cu patosul, creind un stil cu totul personal, undeva intre sarcasmul lui Etgar Keret si talentul epic al lui David Grossman.
„In acest roman al formarii, viata in armata naste metamorfoza fetei ce va deveni femeie. Povestea are cind aerul unui vis, cind al unui cosmar, iar aceasta nevoie de a alege tot timpul intre cele doua realitati onirice te face sa citesti mai departe.” (The Economist)

„Romanul lui Shani Boianjiu sterge raul facut memoriei, sentimentelor celor mai profunde, gindirii libere si dragostei. Intr-o vreme cind atit de multi autori contemporani americani au renuntat la proza faptului real si s-au intors catre fictiunile cu zombi sau fantome si catre thrillere, Shani Boianjiu imbratiseaza realitatea.” (The Washington Post)

„Un roman care marcheaza nasterea unui scriitor stralucit.” (The Wall Street Journal)

Carte recomandata de Bookblog.ro

Shani Boianjiu a publicat texte literare in revistele The New York Times, The New Yorker, The Guardian, The Wall Street Journal, Vice si Zoetrope: All-Story.