Bucuresti

Vinul spumant si defectele lui

Vinul spumant si defectele lui

Detalii

Web
http://demoiselle.ro
Categorie
Articole - anunturi
Modificat
acum 3 ani si 7 luni
Vizualizari
650

Voteaza & Distribuie

Descriere

Geneza bauturilor spumante este strans legata de evolutia tehnicii precum si de inventivitatea omului.

Paternitatea vinului spumant ii este atribuita calugarului benedictin Dom Perignon, din regiunea Champagne (Franta) care in anii 1668-1670 a avut ideea de a pune in sticle bine inchise vin indulcit cu zahar.

Productia de vinuri spumante din Franta a cunoscut o puternica inflorire abia in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, ca urmare a descoperirilor lui Pasteur si a celorlalti oameni de stiinta.
Bautura s-a facut cunoscuta cu denumirea regiunii de origine (Champagne) iar elementele tehnologiei Champenoise constau in esenta in prepararea vinului sec, adaugarea licorii de tiraj, fermentarea in sticla, remuajul, degorjarea si administrarea licorii de expeditie.
Aceasta bautura s-a raspandit rapid in restul lumii iar in Romania s-a facut cunoscuta publicului consumator sub denumirea de " sampanie ".
Totusi, numai francezii au voie sa o numeasca asa, astfel ca in anul 1971 s-a stabilit o lege conform careia la noi in tara se atribuie denumirea de vin spumant, vin care trebuie sa contina CO2 endogen si o presiune de minim 5 atmosfere.

Cum putem recunoaste un vin spumant cu defecte? Este foarte usor pentru cunoscatori. Trebuie urmarite cateva detalii legate de aspect, gust si miros. Important de mentionat este ca multe dintre aceste defecte apar in timpul producerii iar ele pot fi corectate inainte de a pune vinul spumant in vanzare. Cand insa noi cumparam produsul si nu-l pastram la temperatura potrivita exista toate sansele ca acesta sa fie alterat atunci cand dorim sa-l consumam.

Defecte de gust si miros:

Pot avea gust de cauciuc, medicamente, petrol, etc. Acestea sunt defecte cauzate de nerespectarea regulilor de igiena din timpul procesului tehnologic. Acest vin nu se poate livra, asa ca buteliile se degorjeaza, se pierde gazul carbonic si se livreaza ca si vin normal.

Gustul de dop

Dopurile sterilizate nu dau niciodata gust sau miros. Adevaratul gust de dop poate proveni doar din prezenta petelor verzi sau galbene pe pluta, datorate contaminarii cu diferite tipuri de mucegai. Gustul de dop afecteaza mai mult vinurile spumante decat pe cele normale.

Oxidarea

Pentru pastrarea unui vin spumant o perioada mai mare de timp, trebuie in primul rand ca acesta sa nu aiba acces la oxigen, adica sa nu se foloseasca dopuri de plastic. De asemenea vinurile trebuie sa aiba un continut cat de mic de Fier pentru a nu cataliza reactiile de oxidare.

Masca

Este unul dintre cele mai grave defecte. Consta in formarea unei pelicule fine de deposit pe peretii interiori ai buteliei. Defectul de masca poate sa survina atunci cand vinul materie prima a provenit din struguri atacati de mana, care contin o cantitate mai mare de substante azotoase si au un continut mic in tanin.

Tulburarea

Vinul spumant de calitate trebuie sa fie perfect limpede. Vinurile spumante opalescente sunt lipsite de finete si au un aspect neplacut. Tulburarea poate fi produsa de existenta in exces a metalelor (Fier sau Cupru in special), insolubilizarea substantelor proteice sau desfasurarea fermentatiei malolactice.

Spumarea si perlarea insuficienta

Cateodata vinurile spumante au la inceput o perlare rapida si cu bule mari care inceteaza repede. De asemenea presiunea la scoaterea dopului este slaba. Pentru a se evita aceste defecte este necesar ca fermentarea in butelii sa aiba loc la temperaturi scazute, constante. Cea mai potrivita temperatura este cea de 10 grade Celsius.

Acestea sunt doar cateva dintre misterele vinului spumant. Nu este usor de obtinut o asemenea bautura fina, de aceea este atat de apreciata si pretuita de iubitorii de bauturi selecte.

Filtre

Tip: Diverse