Bucuresti

Vizita lui Titus Corlatean in Portugalia

Detalii

Categorie
Stiri politica
Modificat
acum 4 ani si 5 luni
Vizualizari
498

Voteaza & Distribuie

Descriere

În contextul vizitei oficiale pe care o face în Republica Portugheză, la invitaţia omologului Rui Machete, ministrul afacerilor externe Titus Corlăţean a participat duminică, 1 iunie 2014, în calitate de invitat de onoare, la cea de-a treia ediție a Zilei Românilor din Portugalia.
Evenimentul a avut loc la Lisabona în grădinile Muzeului Orașului (Museu da Cidade). Prezența ministrului afacerilor externe în mijlocul celor aproape 3.000 de participanți, reprezentanți ai comunităților de pe cele două maluri ale Prutului, a prilejuit transmiterea unui mesaj de apreciere pentru modelul de integrare economico-socială şi culturală a acestora în Portugalia.
Şeful diplomaţiei române a salutat prezenţa, în număr atât de mare, a românilor de pe ambele maluri ale Prutului, rezultat al bunei înțelegeri dintre asociații, biserici şi ambasadele României şi Republicii Moldova.
„Pentru ca noua dumneavoastră viaţa, construită departe de locul unde v-aţi născut, să nu-şi piardă rădăcinile, noi, cei de acasă, căutăm să vă oferim toate mijloacele pentru păstrarea identităţii noastre româneşti, prin cursurile de limbă română pe care le finanţăm, prin burse de studii, prin sprijinul pe care-l dăm bisericilor, prin sprijinirea organizării unor întâlniri precum cea de azi,” a precizat ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean.
Ministrul afecerilor externe a mulţumit autorităţilor portugheze, atât pentru eforturile depuse în vederea facilitării bunei integrări a comunităţii româneşti, cât şi pentru sprijinul acordat organizării Zilei Românilor din Portugalia: „Doresc să mulţumesc guvernelor portugheze succesive, precum şi poporului portughez care v-au primit pe pământul acestei ţări cu înţelegere şi căldură. Sărbătoarea la care participăm astăzi este un exemplu strălucit de dialog intercultural, pentru organizarea căruia vă felicit. Vă doresc să continuați anual acest demers, dar şi să multiplicaţi şi diversificaţi formulele de organizare a unor astfel de evenimente, prin care să arătaţi societăţii portugheze că reprezentaţi o comunitate puternică, ale cărei drepturi şi valori trebuie respectate”. Totodată a remarcat abordarea incluzivă pe care autoritățile portugheze au manifestat-o în mod constant față de comunitățile românești.
În cuvântul său către participanți, Înaltul Comisar pentru Imigraţie şi dialog intercultural Rosário Farmhouse, reprezentat al Guvernului portughez, l-a felicitatpe ministrul român de externe pentru imaginea pe care o au românii în Portugalia.
Cu acelaşi prilej, ministrul afacerilor externe, Titus Corlățean, s-a întâlnit cu liderii mediului asociativ din România și Republica Moldova și cu reprezentanți ai clerului din Portugalia. Întâlnirea a constituit o ocazie utilă de dezbatere privind necesitatea consolidării spiritului comunitar, ca element esenţial pentru susținerea intereselor românilor din Portugalia. Ministrul afacerilor externe a felicitat reprezentanții mediului asociativ din Portugalia pentru modul exemplar de integrare în societatea portugheză. Totodată, șeful diplomației române a apreciat rolul Bisericii în procesul de coagulare a comunităţii românești din Portugalia.
Liderii asociaților au mulțumit pentru colaborarea strânsă cu Ambasadele României și Republicii Moldova și cu autoritățile locale portugheze în pregătirea şi derularea proiectelor proprii.
Ziua Românilor din Portugalia, eveniment aflat la a treia ediție este organizat la iniţiativa Ambasadei Romaniei din Portugalia, în colaborare cu asociațiile românești de pe ambele maluri ale Prutului. Manifestarea culturală și gastronomică deopotrivă a devenit cel mai așteptat și dorit eveniment al comunității, care a reușit să reunească întreg mediul asociativ și toate parohiile românești din Portugalia.
Numeroșii participanți la Ziua Românilor din Portugalia s-au bucurat de evoluţia a doi artişti de prim rang, Zinaida Bolboceanu și Dinu Iancu Sălăjanu, acompaniaţi de instrumentiştii lor din Chişinău şi Zalău.