Bucuresti

Vlad Ciuburciu, Directorul General Vascar: Desfiintarea scolilor profesionale este o mare problema pentru industrie

Vlad Ciuburciu, Directorul General Vascar: Desfiintarea scolilor profesionale este o mare problema pentru industrie

Detalii stire

Categorie
Stiri economie
Modificat
acum 4 saptamani si 2 zile
Apartine de
Adserving iAgency.ro
Vizualizari
100

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Intr-o perioada in care primarii alesi se intrec in promisiuni pentru urmatorii 4 ani, iar cetatenii isi exprima nemultumirile cu privire la propria localitate, unii antreprenori inteleg ca, prin pozitia privilegiata pe care o ocupa, pot rezolva ei insisi anumite probleme, preluand initiativa in propriile maini.

Este si cazul lui Vlad Ciuburciu, Directorul General Vascar, una dintre principalele companii producatoare de conserve si preparate din carne din Romania. In cadrul unui interviu, acesta a identificat principalele dificultati cu care se confrunta brandul pe care il conduce, iar pentru unele dintre acestea a gasit si rezolvari. Pus sa aleaga intre piata de desfacere, finantarea bancara, problemele de recrutare, infrastructura rutiera, infrastructura educationala, birocratie, fiscalitatea ridicata, lipsa unei strategii de tara si legislatia neclara, Vlad Ciuburciu a fost categoric:

"Cu siguranta, alti antreprenori au pus birocratia pe primul loc, insa eu pe acelasi plan as plasa infrastructura educationala. Mi se par foarte importante educatia si pregatirea generatiilor viitoare in functie de directia in care merge economia tarii. Aici, exista o problema: inainte de 1989, toata lumea urma facultati cu profil tehnic, iar dupa 1990, toata lumea s-a orientat catre economie. Dar contextul din prezent s-a schimbat, in special in industria carnii", a declarat Directorul General Vascar.

Concret, Vlad Ciuburciu reclama disparitia scolilor profesionale. "Gasesti foarte, foarte greu oameni specializati: vorbim atat despre mecanici care sa intretina utilaje, cat si despre electricieni, instalatori. Foarte multi profesionisti au plecat in afara, doar o parte s-au intors. Noi, la Vascar, avem noroc de o stabilitate la acest capitol, insa dorim sa pregatim cat mai multi tineri pe aceste segmente", a explicat Directorul General Vascar.

In acest sens, Vlad Ciuburciu a precizat ca Vascar desfasoara parteneriate cu unitati de invatamant din Vaslui, acolo unde compania detine o fabrica cu o capacitate extinsa de productie. "Avem parteneriate cu licee in Vaslui, oferim burse catre elevi, astfel incat, la finalizarea ciclului de studiu, sa vina sa lucreze la noi in companie, sa faca practica si sa invete. Am demarat acest parteneriat la inceputul anului, cu doua licee din Vaslui, insa la scurt timp s-au inchis scolile, din cauza contextului sanitar la nivel global", a explicat Directorul General Vascar, precizand ca rezultatele vor fi cuantificate atunci cand situatia din tara o va permite.

O alta problema identificata de Vlad Ciuburciu tine de infrastructura rutiera. "Cu siguranta, lipsa infrastructurii rutiere afecteaza foarte multe business-uri. Trebuie sa avem mobilitate, sa ajungem cat mai rapid si in siguranta din punctul A in punctul B. O infrastructura rutiera bogata, bazata pe autostrazi, inseamna o crestere a economiei. Pentru ca vor aparea foarte multe business-uri, iar acest lucru o sa ne ajute la dezvoltare foarte, foarte mult. O infrastructura la standarde europene este un lucru de bun simt, elementar. Cu siguranta, daca ar exista autostrazi ar fi mai usor sa ne extindem reteaua de magazine de producator la nivel national", a conchis Vlad Ciuburciu.

Vascar, infiintata in anul 1984 sub numele de Industria Carnii Vaslui, are in prezent 21 de magazine proprii in regiunea Moldovei, aproximativ 400 de angajati si a inregistrat, la finalul anului trecut, o cifra de afaceri de 20,5 milioane de euro. Produsele sale din carne sunt distribuite atat la nivel regional (magazine proprii), cat si national (hypermarket-uri, magazine traditionale partenere), international (exporturi), dar si online (platforma eMag).