Bucuresti

Ziua Consultantului in Alaptare Certificat International - o noua meserie pentru Romania

Detalii stire

Categorie
Stiri social
Modificat
acum 2 luni si 1 saptamana
Vizualizari
1074

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

O NOUA MESERIE PENTRU ROMANIA:
CONSULTANTUL IN ALAPTARE CERTIFICAT INTERNATIONAL
De Ziua Consultantului in Alaptare Certificat International, Asociatia ProMAMA sustine necesitatea recunoasterii meseriei de Consultant in Alaptare in Romania.
Asociatia ProMAMA a facut demersurile necesare la Ministerul Sanatatii pentru recunoasterea acestei meserii. De asemenea, ProMAMA face un apel public pentru semnarea petitiei “Alapteaza, Romania!”, care a strans deja, in mai putin de o luna, peste 1.000 de semnaturi.

In multe tari din Europa consultantii in alaptare sunt de multi ani recunoascuti si angajati in maternitati si spitale, facand parte din echipa medicala si avand un rol covarsitor pentru succesul alaptarii.
Tara noastra se afla pe un loc codas in Europa in ceea ce priveste alaptarea exclusiva pana la 6 luni (12,6% !) in comparatie cu media europeana (40%). Acest lucru, in conditiile in care 98% din femei sunt capabile sa alapteze. Mai mult, Romania se afla pe primul loc in Europa la mortalitatea infantila, iar alaptarea are un rol covarsitor la reducerea acesteia. De aceea este nevoie de o persoana specializata in alaptare si anume consultantul acreditat, care sa educe mamele si sa le ajute pe cele aflate in dificultate.
In prezent, in Romania sunt 20 de Consultanti Certificati International in Alaptare. Acestia sunt pregatiti si formati de Dr. Marta MURESAN, coordonatorul pentru Romania, primul consultant certificat international din tara noastra.
In fiecare an, in prima zi de miercuri din luna Martie se celebreaza Ziua Consultantului in Alaptare Certificat International, cand se vorbeste de importanta si rolul consultantului pentru succesul alaptarii.

In 2014 Ziua IBCLC se va sarbatori pe data de 5 Martie, iar tema propusa este menita sa evidentieze legatura care trebuie sa existe intre IBCLC si familie, echipa medicala, comunitate. De asemenea, este o ocazie potrivita ca familiile care au reusit sa depaseasca problemele de alaptare sa ofere multumire pentru ajutorul si sustinerea oferita in acest scop si sa indrume si alte mame sa ceara sfaturi si suport specializat.
Pana acum Ziua IBCLC a fost sarbatorita pe plan local, dar in acest an, la initiativa Asociatiei ProMAMA, se va celebra pe plan national, in cele mai importante orase din tara unde exista consultanti certificati international in alaptare: Bucuresti (la Jubile Primaverii, ora 11:00), Cluj-Napoca, Brasov, Timisoara, Oradea.

Despre Consultantul in Lactatie Certificat International (IBCLC – International Board Certified Lactation Consultant)
Cine este IBCLC?
Acea persoana care dispune de cunostintele si calificarea necesara pentru a preveni si rezolva problemele care apar in alaptare. Singura acreditare recunoscuta in toata lumea.
Cine poate deveni IBCLC?
Orice persoana cu studii superioare, cu pregatire medicala sau studii care sa echivaleze, care a urmat un curs de pregatire teoretica de minim 90 de ore, la nivel academic, care are cel putin 1.000 de ore de practica in domeniu alaptarii si al lactatiei umane si care a promovat examenul la nivel international.


Despre Asociatia ProMAMA
Asociatia ProMAMA este singura institutie din Romania si a treia din Europa acreditata la nivel international LEAARC (Academia Americana de Pediatrie, Asociatia Internationala a Consultantilor in Lactatia – ILCA, Bordul International al Examinatorilor Consultantilor in Lactatie – IBLCE) pentru a sustine cursul de 90 de ore, “Educatie in Lactatie (Education in Lactation)”, in vederea pregatirii specialistilor.
Alaturi de pregatirea profesionistilor, ProMAMA este prima organizatie din Romania care ofera servicii complete de pregatire si suport in alaptare: cursuri, consultanta in alaptare, grup de suport gratuit pentru gravidele si mamicile ce isi doresc sa alapteze.