Bucuresti

Anunt Diamant Euroinstal

Euroinstal Bucuresti - este un jucător important în domeniul instalațiilor termice, sanitare și de ventilație, cu o experiență de peste 24 ani în domeniu.
https://euro-instal.ro

Viata ta, o capodopera. Cine e artistul?

Viaţa ta, o capodoperă. Cine e artistul?

Detalii stire

Categorie
Stiri social
Modificat
acum 1 an si 5 luni
Vizualizari
1207

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Munca unui sculptor mi se pare extrem de fascinantă. Gândiţi-vă o clipă! Sunteţi în faţa unui cub de piatră şi începeţi să lucraţi la el. Puţin câte puţin, blocul de piatră începe să prindă o ”formă”, să aibă o “semnificaţie”. Forma şi semnificaţia vor reprezenta materializarea unei idei şi manifestarea în plan fizic a puterii voastre creative.

Procesul acesta ni se pare firesc, dar cuprinde nişte aspecte care merită să fie aprofundate: blocul de piatră reprezintă un spatiu de potenţialitate infinită şi conţine un numar infinit de statui dintre care numai una se va materializa.
Ce este foarte interesant e faptul că procesul de a sculpta o statuie perfectă nu implică o adevarată “creaţie” fiindcă statuia există DEJA înăuntrul blocului de piatra. Procesul implică doar înlăturarea a tot ceea ce este în plus şi împiedică această statuie să iasă la suprafaţă şi să se manifeste.

Acest spaţiu de potenţialitate infinită are anumite limite: prima limită constă în dimensiunea blocului. Este adevărat că orice bloc de piatră, independent de dimensiunile lui, conţine un numar infinit de potenţiale statui. Acestea sunt raportate, totuşi, la dimensiunea blocului.

Alte limitări se datorează capacităţii tehnice a sculptorului: uneori poţi vizualiza o anumită statuie care, desigur, se gaseşte în interiorul blocului, dar poate nu reuşeşti să o realizezi. Alteori, limitele pot apărea datorită greşelilor de direcţie: poate am început să sculptăm ceva, apoi creativitatea noastră ne împinge în altă direcţie, dar din păcate piatra nu e plastilină şi ce a fost îndepărtat, a fost îndepărtat. Categoric, dacă scoatem materialul la întâmplare fără să avem în minte ceva, va fi foarte greu să realizăm ceva de valoare.

Totuşi, un lucru este cert: în orice moment, independent de dimensiunile blocului sau de cât de mult l-am redus din cauza greşelilor de tehnică şi de direcţie, acel bloc tot conţine un număr infinit de statui potenţiale şi – la fel de cert – conţine o sculptură care poate reprezenta capodopera noastră. Apoi, sculptorul poate să se concentreze asupra acestei potenţiale capodopere sau să se focuseze asupra statuii pe care nu o poate face din cauza limitelor şi să se victimizeze. Este alegerea lui, iar hotărârea de a pune focusul asupra potenţialităţilor sau asupra limitelor reprezintă esenţa adevarată a liberului arbitru.
Şi noi avem un bloc de sculptat. Acesta viaţa noastră. În orice moment avem un număr infinit de posibilităţi de a alege ce vrem să facem cu ea. Desigur, dacă acţionăm la întâmplare va fi foarte greu să iasă ceva de valoare. Posibilitatea de a manifesta ceva de valoare este procesul de a descoperi ceea ce deja suntem, dar este ascuns sub straturi şi straturi de blocaje, frici, credinţe limitative care împiedică manifestarea acestui potenţial.

Şi da, aceste posibilităţi sunt nenumarate, dar evident, limitate. Există şi limite reale care se datorează situaţiei, sănătăţii, culturii, greşelilor din trecut. În ciuda acestor limite care uneori sunt false şi există numai în mintea noastră – aceasta facând obiectul unei alte discuţii – pe cât de dificilă, încurcată, fără iesire ni se poate părea situaţia noastra, tot în fiecare moment avem un potenţial infinit de manifestat şi avem posibilitatea de a face cu viaţa noastră ceva care poate reprezenta o capodoperă.

Viaţa în orice moment ne pune în faţa alegerii între potenţialităţi şi limite: dacă din cauza unui accident rămânem fără picioare, putem să ne petrecem restul vieţii focusându-ne asupra a ceea ce nu mai putem face şi să ne victimizăm sau să ne concentrăm asupra potenţialităţii şi să facem ceva cu resursele care ne-au rămas, care tot infinite sunt. Este alegerea noastră şi – la fel ca în cazul sculptorului – reprezintă esenţa liberului arbitru.

Există totuşi o diferenţă foarte mare între blocul de piatră al unui sculptor şi viaţa noastră care face ca metafora să nu fie completă. În timp ce un bloc de piatră rămâne neschimbat dacă e nefolosit în timp ce sculptorul se gândeşte dacă să acţioneze sau nu asupra lui, viaţa noastră se tot scurge şi posibilităţile se reduc. Imaginaţi-vă că sunteţi în faţa blocului vostru de piatră şi în timp ce vă gândiţi ce să faceţi cu el, blocul devine din ce în ce mai mic. Până când o să dispară…

Ce aşteptaţi ca să faceţi o Capodoperă cu Viaţa Voastră?

Anunt Diamant Bucuresteni.ro - publicitate online

Site-ul bucuresteni.ro este un site care doreste sa promoveze evenimentele din Bucuresti si nu numai, sa puna la dispozitia utilizatorului cea mai performanta harta electronica a Bucuresti-ului, si in acelasi timp sa ofere posibilitatea firmel...
https://www.bucuresteni.ro/site/publicitate/