Salt la continut

Bine ai venit ( Logare | Inregistrare )
  • 12 Pagini +
  • « Prima
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Ciorbe, supe vreau cat mai multe retete Evaluare topic: - - - - -

#181 Useril este offline   The Unknown 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Gold Member
  • Inregistrat: 20-April 06

Scris 01 February 2012 - 09:34 AM

Supa de Praz in stil elvetian

Se spala si se taie rondele praz cu verdeata cu tot. Cantitatea depinde de numarul persoanelor cati vor manca si cat de flaminzi sint :crazy:
Este cel mai important de inceput cu prazul ca intre frunze sint mereu nisip si altele plus e nevoie de timp sa se scurga de apa.

Intr-o oala sau cratita se taie o bucata de costita afumata sau carnati si se topeste la foc moderat, se adauga o cana de fulgi de ovaz sau doua in loc de faina si se amesteca in continuare sa nu se arda, cand s-a topit destul afumatura si fulgii au inceput sa prinda culoare se adauga prazul, se amesteca bine si incet se pune apa daca nu este supa clara la indemana. Considerind ca fulgii de ovaz absorb lichid, se pune destul lichid in oala sa nu fie foarte groasa supa dar nici prea clara. Da in fiert si e gata ca prazul nu este tare si nici fulgii iar afumatura este deja redus. Se poate servi cu smantina si paine neagra, se ofera si celor intorsi de la petrecerile de inaintea postului cand se bea pana dimineata si e frig de crapa si stincii!!!

Aceasta postare a fost editata de The Unknown: 01 February 2012 - 10:17 AM

0

#182 Useril este offline   Rodica` 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 25-May 06

Scris 01 February 2012 - 09:51 AM

praz elvetian :lol2:

scuzati :sorry:
0

#183 Useril este offline   The Unknown 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 01 February 2012 - 10:12 AM

Vezi postareaRodica`, la 01 February 2012 - 09:51 AM, a spus:

praz elvetian :lol2: scuzati :sorry:

Poate trebuia sa scriu Supa evletiana de Praz??? ca acolo am invatat reteta asta, in secuime nimeni n-a auzit de praz si nici in Maramures pe vremuri, aveam 17 ani cand am aflat ca mai exista si asa o ceapa, cand am mers in Oltenia.

Englezii si japonezii il mai considera prazul verdeata nationala pe langa romani!!!
Elvetienii adora prazul si-l prefera in loc de ceapa ca n-are acel miros sufocant. Il maninca si ca garnitura putin grilat langa friptura de porc sau orice.
0

#184 Useril este offline   Rodica` 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 25-May 06

Scris 01 February 2012 - 10:13 AM

cred ca da :)

interesante informatii despre praz. cu multumiriImagine amplasata
0

#185 Useril este offline   BlueSugar 

• Nevermind...
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Moderator
  • Inregistrat: 25-March 06

Scris 12 February 2012 - 02:00 PM

Am citit tot topicul si n-am gasit.
Cine ma poate ajuta cu o ciorba de vacuta,asa ca la restaurantele din Ro?Ca pe net nu gasesc ceva sa-mi placa.
0

#186 Useril este offline   The Unknown 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 13 February 2012 - 07:24 AM

Ciorba de Vacuta

Cea mai buna carne pentru ciorba este cea cu oase, dar depinde si de ce este in frigider.
Se taie carnea in cubulete nu mai mici de 2 cm patrati, iar oasele chiar daca raman intr-o bucata mare este mai bine, pentru ca prin taierea lor si in procesul fierberii se dezlipesc aschiute de oase care sparg si dintii cateodata!!! Se spala bine carnea si se lasa in apa sarata sa se mai curete de impuritati si se pune la fiert cand apa de limpezit este clara. Intr-o oala mai mare in apa sarata se fierbe cel putin 1 ora carnea de vita dupa care se spala bucatile in apa fierbinte se arunca apa si se pun bucatile inc'odata la fiert in apa curata dar de data asta clocotinda!!! Cand deja este pe jumate fiert, incepe adaugarea ingredientelor: morcovi taiati in cubulete, ceapa la fel, ardei gras, pastarnac, usturoi spart, telina tulpini verzi dar si radacina de patrunjel si de telina, mai la urma merge si dovlecel dar si cartofi si la urma urmei niste rosii. Rosiile nu permit sa fiarba restul vegetalelor!!! am vazut la cineva ca rosiile au fost calite si pe urma au intrat in ciorba ultimii dupa fidelute sau cateva boabe de orez. Se poate adauga si mazare dulce sau varza in cubulete mici insa atentie la cantitati sa nu fie prea groasa. Sare si piper dupa gust dar si verdeturile preferate de marar si patrunjel pe langa leustean cu care mai clocoteste una oala!!! Smantana sau yaurt in farfurie numai recomand ca se strica mai repede mancarea. Se tine cont ca aproape toate ingrediente absorba apa plus fidelutele, se face zeama destula in oala. Oua zdrente nu este necesar ca deja e bogata supa, gulie se mai poate adauga insa la romani nu prea le place, sau conopida ... bame daca sint!!!
Carnea trebuie sa fie fiarta bine ca restul se poate manca si crud.
Cu smantina are un gust foarte bun.

Eu dupa acest model fac ciorbele si inlocuiesc carnea eventual sau pestele si nu este necesar sa fie in oala nici toate zarzavaturile deodata. In caz de pui, prima oara se fierb zarzavaturile si intre timp intra si puiul sau pestele in oala.
Gustul de restaurant nu-l cauta in bucataria ta ca nu-l vei gasi, am avut ocazia sa vorbesc cu cineva aici in Phoenix care a lucrat intr-un mare restaurant la Bucuresti la pregatit totul sub mana bucatarului sef si mi-a spus ca in cazanul de supa prima data intra oase dintr-o vita aproape si bucati de carne care sint prea tari pentru altele si au grasime destula, plus tendoane, copite cu piele, coada, cap, plamini si ficat in asa fel sa nu se sparga in focul prea iute. Sper ca n-am uitat nimic ca nu recenta a fost discutia si toate au fiert intr-un cazan sub presiune, cand au deschis si scos capacul a inceput sa adauge aromele ca nu se schimba apa: foaie de dafin si piper boabe, frunze de telina si radacina de patrunjel ca e foarte aromata, etc., nu se punea fidelute sau nimic in cazan doar in supa, ciorba sau in ce era transformat zeama ... pilaf, risotto!!! ciulama :doh:

Aceasta postare a fost editata de The Unknown: 13 February 2012 - 07:42 AM

0

#187 Useril este offline   BlueSugar 

• Nevermind...
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 13 February 2012 - 02:56 PM

Nu ma interesa gustul de restaurant ci ingredientele.
Am gasit pana la urma o reteta si am facut.Nu am pus ardei si nici rosii.
0

#188 Useril este offline   Naeema 

• Stifler's Mom
  • PipPipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 07-May 08

Scris 13 February 2012 - 07:12 PM

Vezi postareaThe Unknown, la 13 February 2012 - 07:24 AM, a spus:

Intr-o oala mai mare in apa sarata se fierbe cel putin 1 ora carnea de vita

Carnea nu se fierbe in apa sarata, mai ales cea de vita. Daca se pune sare in apa dureaza o vesnicie pana se fierbe carnea incat sa nu fie ca un cauciuc.
Iar verdeata se adauga la sfarsit cand e ciorba gata, ca sa-si pastreze aroma si prospetimea, nu cand clocoteste ciorba.
In plus de asta, la supe se pune zarzavatul crud in oala, ca sa fiarba. La ciorbe se caleste in putin ulei cu putin bulion, dupa care se adauga in oala la fiert.

Multe dintre ingredientele enumerate de tine, nu se pun in ciorba de vacutza autentica romaneasca. Eu n-am auzit pana acum de ciorba de vacuta cu mazare, dovlecei, gulie si bame.

Aceasta postare a fost editata de Naeema: 13 February 2012 - 07:17 PM

0

#189 Useril este offline   Aseneth 

• cetate de refugiu
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Super moderatori
  • Inregistrat: 01-December 10

Scris 13 February 2012 - 07:44 PM

Vezi postareaNaeema, la 13 February 2012 - 07:12 PM, a spus:

Carnea nu se fierbe in apa sarata, mai ales cea de vita. Daca se pune sare in apa dureaza o vesnicie pana se fierbe carnea incat sa nu fie ca un cauciuc.
Iar verdeata se adauga la sfarsit cand e ciorba gata, ca sa-si pastreze aroma si prospetimea, nu cand clocoteste ciorba.
In plus de asta, la supe se pune zarzavatul crud in oala, ca sa fiarba. La ciorbe se caleste in putin ulei cu putin bulion, dupa care se adauga in oala la fiert.

Multe dintre ingredientele enumerate de tine, nu se pun in ciorba de vacutza autentica romaneasca. Eu n-am auzit pana acum de ciorba de vacuta cu mazare, dovlecei, gulie si bame.

:good:

As mai adauga si ca in supele/ciorbele in care se fierb si oase , carnea+oasele se fierb separat de legume pentru a putea fi strecurate dupa fierbere, sa nu stam cu teama ca ne spargem dintii in aschiute. :crazy:

Vezi postareaThe Unknown, la 13 February 2012 - 07:24 AM, a spus:

Se taie carnea in cubulete nu mai mici de 2 cm patrati, iar oasele chiar daca raman intr-o bucata mare este mai bine, pentru ca prin taierea lor si in procesul fierberii se dezlipesc aschiute de oase care sparg si dintii cateodata!!!

Aceasta postare a fost editata de Aseneth: 13 February 2012 - 07:45 PM

0

#190 Useril este offline   Naeema 

• Stifler's Mom
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 13 February 2012 - 07:48 PM

Cum pot sa masor centimetri patrati, ca sa ma asigur ca nu tai cuburile mai mici de 2 ? :lol:
0

#191 Useril este offline   Aseneth 

• cetate de refugiu
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 13 February 2012 - 07:54 PM

Vezi postareaNaeema, la 13 February 2012 - 07:48 PM, a spus:

Cum pot sa masor centimetri patrati, ca sa ma asigur ca nu tai cuburile mai mici de 2 ? :lol:

Asta nu-i nimic, eu nu stiu cum sa scot centimetri patrati, mie imi ies cubi de obicei.
0

#192 Useril este offline   BlueSugar 

• Nevermind...
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 13 February 2012 - 08:30 PM

Vezi postareaNaeema, la 13 February 2012 - 07:12 PM, a spus:

Ba se pune mazare in ciorba de vacuta(tocmai aia imi place mie mult).Dar am mancat intr-adevar in Romania si fara mazare.Dar in Dobrogea este neaparat cu mazare.
Cum a comandat omu' odata in Arad ciorba de burta si nu au adus usturoi la masa.Cand am cerut s-au uitat la mine asa :blink:
Sunt diferite,pe zone,presupun.

De gulie si bame nu am auzit in ciorba de vacuta,dar nici de ardei.
Eu am pus in a mea,mazare proaspata,fasole verde,putina varza rosie,2 cartofi,telina,morcov si ceapa.Si nu am pus orez,din cate imi aduc aminte nu se pune orez sau fidea in ciorba de vacuta.
Dupa ce am oprit focul,am pus leustean uscat si atat.
Si a iesit tare buna.
0

#193 Useril este offline   Naeema 

• Stifler's Mom
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 13 February 2012 - 08:51 PM

Si carnea cum o fierbi, cu sare sau fara ? :o:
0

#194 Useril este offline   Aseneth 

• cetate de refugiu
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 13 February 2012 - 08:56 PM

Vezi postareaBlueSugar, la 13 February 2012 - 08:30 PM, a spus:

Ba se pune mazare in ciorba de vacuta(tocmai aia imi place mie mult).Dar am mancat intr-adevar in Romania si fara mazare.Dar in Dobrogea este neaparat cu mazare.
Cum a comandat omu' odata in Arad ciorba de burta si nu au adus usturoi la masa.Cand am cerut s-au uitat la mine asa :blink:
Sunt diferite,pe zone,presupun.

De gulie si bame nu am auzit in ciorba de vacuta,dar nici de ardei.
Eu am pus in a mea,mazare proaspata,fasole verde,putina varza rosie,2 cartofi,telina,morcov si ceapa.Si nu am pus orez,din cate imi aduc aminte nu se pune orez sau fidea in ciorba de vacuta.
Dupa ce am oprit focul,am pus leustean uscat si atat.
Si a iesit tare buna.

Ardeiul gras este leguma care potenteaza cel mai mult gustul carnii de vita. De asemenea, in reteta originala se pune fasole verde, mazarea fiind doar un inlocuitor. La noi in Muntenia ciorbita de vacuta se papa cu ardei iute,nu cu usturoi.
0

#195 Useril este offline   Naeema 

• Stifler's Mom
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 13 February 2012 - 09:01 PM

Vezi postareaAseneth, la 13 February 2012 - 08:56 PM, a spus:

La noi in Muntenia ciorbita de vacuta se papa cu ardei iute,nu cu usturoi.

Si eu tot cu ardei iute obisnuiesc sa o mananc.
Probabil ca e precum spune Blue, in diferite zone se face in moduri diferite. La asta nu m-am gandit.

0

#196 Useril este offline   BlueSugar 

• Nevermind...
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 13 February 2012 - 09:45 PM

Vezi postareaNaeema, la 13 February 2012 - 08:51 PM, a spus:

Si carnea cum o fierbi, cu sare sau fara ?

Fara sare,asa stiu si eu ca sarea intareste carnea.

Vezi postareaAseneth, la 13 February 2012 - 08:56 PM, a spus:

Ardeiul gras este leguma care potenteaza cel mai mult gustul carnii de vita. De asemenea, in reteta originala se pune fasole verde, mazarea fiind doar un inlocuitor. La noi in Muntenia ciorbita de vacuta se papa cu ardei iute,nu cu usturoi.

Nu sufar ardeiul in nicio ciorba.
Ciorba de vacuta(ca toate celelalte ciorbe)o mananc cu ardei iute.
Nu am spus ca am pus usturoi si nici n-as indrazni sa pun usturoi in vreo ciorba,in afara de cea de burta.
0

#197 Useril este offline   The Unknown 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 14 February 2012 - 01:02 AM

Vezi postareaBlueSugar, la 13 February 2012 - 02:56 PM, a spus:

Nu ma interesa gustul de restaurant ci ingredientele.
Am gasit pana la urma o reteta si am facut.Nu am pus ardei si nici rosii.

Wow :crazy: o sa tin minte ca o referinta pentru o eventuala corespondenta in viitor.
0

#198 Useril este offline   BlueSugar 

• Nevermind...
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 14 February 2012 - 01:16 AM

Olga,ce nu ai inteles?Am spus ca nu ma interesa gustul acela din restaurant ci ingredientele ce le folosesc in restaurant.
Am ajuns deja la acord,ca nu este ciorba asta universal valabila si ca in alte regiuni de gateste altfel decat in Dobrogea mea.
0

#199 Useril este offline   The Unknown 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 14 February 2012 - 01:28 AM

Vezi postareaBlueSugar, la 12 February 2012 - 02:00 PM, a spus:

Am citit tot topicul si n-am gasit.
Cine ma poate ajuta cu o ciorba de vacuta,asa ca la restaurantele din Ro?Ca pe net nu gasesc ceva sa-mi placa.

Oare ce n-am inteles ... :o:

In viata mea n-am auzit, imaginat nici pe atit ca se fierbe carnea de vita sau oricare alta in apa fara sare!!! N-as putea sa-l maninc ca n-are gust!!! deci pentru asta se intinde mana dupa ardei iute, macar sa-i dea o aroma si iuteala "carpei de spalat vase" ca numai cu asta'l pot compara. Ungurii nu folosesc metode din astea si n-am auzit nici la TV la programele de gatit de marii sefi bucatari o asemenea declaratie.

N-am uitat acreala de bors, insa eu precum nu maninc ciorbe nici nu prepar si aici nici nu se gaseste asa ceva doar lamiie sau otet. Ardelenii pun smantana in supa si a devenit ciorba :crazy: mie nu-mi place nicicum ca secuii nu se complica cu din astea, insa am vazut la Bucuresti dar si la Craiova cum se pregateau de nunta.

Aceasta postare a fost editata de The Unknown: 14 February 2012 - 01:47 AM

0

#200 Useril este offline   BlueSugar 

• Nevermind...
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 14 February 2012 - 01:47 AM

Era vorba de ingrediete,fata.Hai ca ne intelegem de numa numa :lol:

Eu asa am invatat,tu asa ai invatat.De asta e forum,sa mai invatam si alte alea.
Doar cate bordeie,atatea obicee :)

Eu de la mama am invatat sa nu fierb carnea cu sare,ca o intareste.Acu' nu stiu daca este adevarat sau nu,pentru ca nu am incercat.Poate trebuie sa incerc o data,ca sa spulber/sau nu un mit :)
0

Reclama

Partajeaza acest subiect:

• 12 Pagini +
  • « Prima
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti replica pe acest topic