voi ce ziceti? Ce model sa-mi iau? Chiar am probleme serioase la capitolul asta ..
Bicicleta pentru incepator cum ajuti lipsa de echilibru
Scris 25 September 2007 - 06:21 PM
voi ce ziceti? Ce model sa-mi iau? Chiar am probleme serioase la capitolul asta ..
Scris 25 September 2007 - 06:45 PM
Scris 25 September 2007 - 07:18 PM
Te urci pe ea si pedalezi foarte usor, in timp ce strangi frana pana aproape de refuz. In felul asta vei inainte foarte incet (nu trebuie sa te chinui sa pedalezi, pedalezi foarte, foarte usor - te ajuta oricum frana in acest sens). Ei, faci asta pana cand te obisnuiesti sa-ti pastrezi echilibrul. Avand in vedere viteza foarte mica (cel mult viteza unui mers normal pe jos - 6 km/h), poti sa te opresti sau sa "cazi" fara nici o urmare neplacuta. Dupa ce inveti sa-ti pastrezi echilibrul in felul asta, echilibrul la viteza normala de deplasare nu-ti va mai produce nici un fel de probleme. Practic, in cel mult cateva ore cu exercitiul asta, ai invatat sa-ti pastrezi echilibrul.
Scris 25 September 2007 - 09:09 PM
La inceput 2...apoi una...si dupa...voila!!!
dar mai simplu ar fi sa urmezi sfaturile lui Fitzroy
Scris 25 September 2007 - 09:30 PM
pe chestia pe care am incercat, numa' frana nu aveam. pedale si atat
Scris 25 September 2007 - 10:14 PM
daimon, la Sep 25 2007, 06:21 PM, a spus:
Eu zic sa-ti iei o tricicleta sa zici ca esti triciclist
Scris 25 September 2007 - 10:22 PM
dac-o luam in ordinea asta, mi-as lua ATV
Scris 25 September 2007 - 11:34 PM
Scris 25 September 2007 - 11:41 PM
Parerea mea e ca ar fi bine ca prima data sa folosesti o bicicleta pegas, astfel cand vei simti ca iti pierzi echilibrul, lasi picioarele jos, fara sa cazi. Roaga un prieten sa te ajute din spate, cum ti-am explicat ca a facut mama.
La mine a mers, asa ca s-ar putea sa mearga si la tine
Scris 28 November 2007 - 01:05 PM
fitzroy, la Sep 25 2007, 08:18 PM, a spus:
Te urci pe ea si pedalezi foarte usor, in timp ce strangi frana pana aproape de refuz. In felul asta vei inainte foarte incet (nu trebuie sa te chinui sa pedalezi, pedalezi foarte, foarte usor - te ajuta oricum frana in acest sens). Ei, faci asta pana cand te obisnuiesti sa-ti pastrezi echilibrul. Avand in vedere viteza foarte mica (cel mult viteza unui mers normal pe jos - 6 km/h), poti sa te opresti sau sa "cazi" fara nici o urmare neplacuta. Dupa ce inveti sa-ti pastrezi echilibrul in felul asta, echilibrul la viteza normala de deplasare nu-ti va mai produce nici un fel de probleme. Practic, in cel mult cateva ore cu exercitiul asta, ai invatat sa-ti pastrezi echilibrul.
Interesanta ipoteza cu pedalatul usor, dar nu cred ca pentru un incepator este cel mai indicat. Am observat chiar si la persoane care merg pe bicicleta, ca atunci cand incetinesc foarte mult si opresc la semafor, sunt pe punctul de a-si pierde echilibrul.
Asa ca... eu nu as indica-o!
Scris 05 December 2007 - 11:41 AM
daimon, la Sep 25 2007, 06:21 PM, a spus:
Intai invata pe o bicicleta mai veche, chiar imprumutata, cu niste cauciucuri mai groase putin. Lasa seaua jos, ca atunci cand te dezechilibrezi sa poti pune repede picioarele jos. De obicei daca pedalezi prea incet te dezchilibrezi. Trebuie sa iei ceva viteza, insa nu prea mare, si sa ai franele bune. Ba chiar prima data cand te urci pe bicicleta ai putea numai sa-ti faci vant de cateva ori tinand picioarele in echilibru si nu pe pedale.
Dupa ce ai invatat sa mergi pe bicicleta foarte bine, si vrei sa mergi pe o distanta mare eu zic sa cumperi o bicicleta de calitate, o cursiera chiar. Ptr ca are cauciucurile foarte subtiri trebuie sa te acomodezi cu ea foarte bine, sa fie reglata bine, sa ai casca, astfel incat sa nu patesti ceva in trafic. Mergi mai intai prin locuri pe unde nu e aglomerat, pina capeti experienta.
Daca nu ai o bicicleta de calitate si vrei sa mergi pe distante mari, sa stii ca o sa ti se strice repede. Astea din tabla sunt ca sa te plimbi duminica in jurul blocului. De calitate sunt cele din aluminiu sau carbon. De asemenea conditia fizica o capeti in timp. Cand a ajuns turul Romaniei la Piatra Neamt, baietii din Bacau au facut un tur Bacau - Piatra Nemat -Bacau, si au asteptat caravana in centru in Piatra.
Exista chiar dispozitive ca sa te antrenezi in casa in timpul iernii. Bicicletele medicinale ar costa bani in plus, si nici nu sunt de calitate.
Trek 1200
Aceasta postare a fost editata de Dragos121: 05 December 2007 - 11:48 AM
Scris 24 December 2007 - 01:15 AM
Luceafarul de Seara, la Nov 28 2007, 01:05 PM, a spus:
Asa ca... eu nu as indica-o!
Mai citeste odata recomandarea mea. Un ciclist, chiar si unul de ocazie, trebuie sa-si poata tine echilibrul pe bicicleta la orice viteza. Daca tu ai vazut la un semafor indivizi care nu pot sa-si tina echilibrul pe o bicicleta pentru ca pedaleaza usor, ei bine aia n-au ce sa caute pe un drum public.
Cand nu te-ai dat niciodata pe bicicleta, riscul cel mai mare este sa cazi si sa te lovesti in timp ce inveti. Ori consecintele unei astfel de cazaturi sunt direct proportionale cu viteza. Deci daca-l pui pe un incepator sa-si "dea avant", s-ar putea sa-l aduni de pe bordura in cateva secunde.
Metoda pedalatului incet in timp ce actionezi frana de mana e extrem de practica pentru dezvoltarea simtului de echilibru pe bicicleta. Vorbim aici de cei care invata de la zero. Cu frana de mana actionata bicicleta (pedalele) opun rezistenta, deci viteza ramane mica chiar daca cel de pe bicicleta nu are un control instinctiv asupra vitezei de pedalare, si atentia lui e centrata pe mentinerea echilibrului. Exercitiul implica riscuri minore iar progresele sunt foarte rapide. In plus, daca dobandesti incredere in acest exercitiu, deplasarea cu bicicleta la viteza normala nu-ti mai pune nici o problema.
Scris 24 December 2007 - 02:22 AM
spor!
Scris 24 December 2007 - 02:26 AM
fitzroy, la Sep 25 2007, 07:18 PM, a spus:
Nu prea cred ca merge aceasta varianta, deoarece unui incepator tocmai asta i este problema.
Imi aduc aminte cand eram mic si invatam sa merg...vai ce mai plangeam ca nu pot merge pe bicicleta
Scris 24 December 2007 - 03:10 AM
stupid_me, la Sep 25 2007, 11:41 PM, a spus:
Parerea mea e ca ar fi bine ca prima data sa folosesti o bicicleta pegas, astfel cand vei simti ca iti pierzi echilibrul, lasi picioarele jos, fara sa cazi. Roaga un prieten sa te ajute din spate, cum ti-am explicat ca a facut mama.
La mine a mers, asa ca s-ar putea sa mearga si la tine
De unde atatea Pegasuri acum..?
Da, cam asta este metoda traditionala prin care majoritatea am invatat sa mergem pe bicicleta.
Dar sfatul principal pe care vad ca nimeni nu il spune, este sa nu te uiti in jos la roata. Cei mai multi cand invata sa mearga pe bicicleta, au tendinta de a se uita jos, la roata, si astfel isi piard echilibrul.
Incearca metoda lui Fitzroy, si nu uita sa ai privirea, mereu inainte, nu privii in jos .
Scris 24 December 2007 - 04:11 AM
GigJoe, la Dec 24 2007, 02:26 AM, a spus:
Imi aduc aminte cand eram mic si invatam sa merg...vai ce mai plangeam ca nu pot merge pe bicicleta
Pai asta pentru ca foarte putini invata sa se dea pe bicicleta in mod sistematic. Odata ce ai ai dobandit simtul echilibrului pe bicicleta restul e o joaca de copii. Si cum s-a spus aici, sunt ciclisti (o gramada as spune eu) care au suficienta experienta si tot nu si-au dezvoltat acest simt. Se expun in felul asta unor riscuri substantiale - cine invata sa se dea pe bicicleta "din mers" fara sa stie bazele, va fi complet pierdut in fata unei situatii de criza. Ce se intampla cand iti iese un copil in fata? Sau iti taie fata o masina? Diferenta dintre o cazatura urata (daca nu mai rau) si o spaima zdravana o da simtul echilibrului, care in momentele acelea actioneaza in subconstient si iti coordoneaza reflexele. Intr-un an de pedalat zilnic printr-un oras britanic am avut doua astfel de momente, in care simtul echilibrului m-a salvat de la niste accidente cu posibile urmari urate.
Metoda "traditionala" de a invata pe cineva sa se dea pe bicicleta e sa i se spuna: "da-i numai drumul si ai sa vezi ca iti vei tine echilibrul din instinct". Si in general asa si este. Doar ca inveti in felul asta sa iti tii echilibrul la viteze constante sau acceleratii mici, pe traiectorii confortabile. Ceea ce propun eu e o abordare directa a subiectului spinos: inveti sa-ti ti echilibrul si de acolo inveti restul. Poti foarte bine sa stai cu bicicleta in casa, si actionand frana de mana sa incerci sa-ti tii cat mai mult echilibrul pe loc. Chiar si cu acest banal exercitiu, in timp, corpul capata incredere. Inveti care sunt acele miscari pe care le poti face fara a-ti pierde echilibrul. Din nou, nu se poate intampla nimic, iar beneficiile sunt imense.
Odata ce simti echilibrul corpului tau pe bicicleta, intreaga senzatie se schimba si ciclismul devine pura placere.
Scris 24 December 2007 - 04:26 AM
fitzroy, la Dec 24 2007, 04:11 AM, a spus:
Tu cum ai invatat sa mergi cu bicicleta ?
Si eu sunt cam sceptic, privitor la metoda recomandata de tine, caci de foarte multe ori, se dovedeste ca legile fizici sunt mai puternice decat imaginatia noastra. Teoretic ai dreptate, practic ramane de vazut.
Caci tocmai faptul ca va incerca sa merga cu viteza mica, va face sa cada .
Scris 24 December 2007 - 04:44 AM
laurent-III-rd, la Dec 24 2007, 04:26 AM, a spus:
Si eu sunt cam sceptic, privitor la metoda recomandata de tine, caci de foarte multe ori, se dovedeste ca legile fizici sunt mai puternice decat imaginatia noastra. Teoretic ai dreptate, practic ramane de vazut.
Caci tocmai faptul ca va incerca sa merga cu viteza mica, va face sa cada .
Eu am invatat prin "metoda traditionala", cand aveam vreo 13 ani. Asa de bine ca am si cazut de mai multe ori dupa. Prima data dupa ce am suflat de pe picioare un biet batranel.
In perioada in care am fos plecat din tara am decis sa o iau practic de la zero, tocmai pentru ca eram profund nemultumit de increderea pe care o aveam. Si am aplicat metoda descrisa mai sus, pe care mi-a explicat-o un coleg, ciclist cu peste 30 de ani de experienta. Ma jucam efectiv cu bicicleta. Aveam o curte in spatele casei si topaiam cu ea pe acolo, pana cand a inceput sa-mi faca placere partea de "echilibristica". Din acel moment, cum spuneam, totul a fost pura placere.
Legat de ceea ce zici tu, un lucru sa fie clar: metoda asta nu e nici cea mai rapida, nici cea mai usoara, pentru a invata sa te dai cuminte la 12 km/h. Deci nu o recomand unei domnisoare care va pedala o singura data pe an, in gradina bunicilor. Metoda este menita sa formeze bazele devenirii unui ciclist autentic - care isi va folosi bicicleta in mod regulat si intr-un mediu variat.
Scris 24 December 2007 - 12:58 PM
te urci in varful unui deal te sui pe bicicleta si iti dai drumu la vale