Prezenta lui Ion Iliescu in structurile de conducere ale PSD este pusa sub semnul intrebarii de unii lideri ai partidului. Vicepresedintele PSD Marian Sarbu considera ca este „un lucru rau" ca Iliescu sa ramana presedintele de onoare.
„Cred ca s-a gresit cu ideea de presedinte de onoare. (...) Cred ca o functie executiva in PSD in acest moment pentru domnul Iliescu este un lucru rau si pentru el, si pentru partid. Dansul a influentat anumite decizii chiar daca nu am crezut in ele", a declarat vicepresedintele PSD Marian Sarbu, miercuri, la emisiunea „Evenimentele zilei" de la B1 TV.
Acesta sustine ca au existat momente cand Ion Iliescu a in fluentat deciziile partidului si asta s-a intamplat pentru ca liderii social-democrati, dintr-o „anumita curtoazie", nu au indraznit sa-l contrazica.
„Uneori prezenta lui in structuri executive, chiar daca onorifice, nu ne-a ajutat datorita sentimentului pe care il avem fata de dansul de recunostinta pura, pentru ca multi am crescut la umbra lui. Deseori suntem de acord cu anumite idei doar pentru ca ele vin de la domnul Iliescu sau de la domnul Nastase si nu neaparat pentru ca noi credem in ele. E un soi de rusine, de bun-simt, o anumita curtoazie interna, avem suficient curaj sa spunem: «Domne, asta nu! Asta nu e in regula!»", a spus vicepresedintele PSD.
Intrebat de EVZ daca ii sugereaza lui Ion Iliescu sa se retraga din functia de presedinte de onoare, Marian Sarbu a spus ca aceasta este „decizia sa personala".
„Patriarh" national al stangii
In opinia sa, Ion Iliescu ar fi trebuit sa ramana „inteleptul partidului", „un simplu membru", dar fara functii executive. „Din clipa in care nu a mai fost ales si a castigat domnul Geoana, eu cred ca avea si isi are si acum rolul de patriarh al stangii pentru toata tara, nu neaparat pentru PSD", a afirmat Marian Sarbu.
Vicepresedintele PSD a declarat ca experienta lui Ion Iliescu ar putea fi valorizata pe zona ideologica a stangii. „Stiu ca are astfel de preocupari si a infiintat si un Club de la Bucuresti. Pentru a-si pastra in fluenta nu are nevoie de functia de presedinte de onoare si din moment ce a spus ca nu are nevoie de functii executive in partid", a spus Marian Sarbu. In opinia sa, PSD are nevoie de un lider ferm care sa-si asume deciziile si sa nu mai fie doar „un purtator de cuvant".
Ion Iliescu nu a putut fi contactat pentru a comenta sugestia de retragere din pozitia de presedinte de onoare. Desi in PSD mai sunt si alte voci care sustin ca Iliescu ar trebui sa devina cu adevarat onorific, desfiintarea functiei nu e printre propunerile ajunse la comisia pentru modificarea statutului.
"Cred ca o functie executiva in PSD, in acest moment, pentru domnul Iliescu este un lucru rau si pentru el, si pentru partid. Rolul sau este de patriarh al stangii pentru toata tara, nu neaparat pentru PSD.", Marian Sarbu, vicepresedinte PSD