Singurii care se pare ca se preocupa de aceasta problema majora sunt organizatiile nonguvernamentale care se zbat sa gaseasca solutii fara sa apeleze la varianta extrema, eutanasierea, care de altfel a fost interzisa prin lege.
Astfel, una dintre cele mai cunoscute ONG-uri, GIA, organizeaza, incepand de azi si pana duminica, cu ajutorul voluntarilor din organizatie, un mega-maraton de sterilizare a animalelor abandonate. Totodata, si persoanele cu venituri mici isi pot duce animalul de companie la cabinetul veterinar temporar.
„Cresc acasa un maidanez. Sunt pensionar si nu am posibilitati sa-l duc la cabinetul veterinar. Sterilizarea si antibioticele m-ar costa 300 de lei", spune domnul Grigore, care considera actiunea ONG-ului ca fiind una nemaipomenita.
GIA a amplasat doua containere transformate in spatii de chirurgie si postoperatoriu in Parcul Tineretului, la intrarea dinspre statia de tramvai Cutitul de Argint, si a ajutat, numai azi, peste 50 de caini si pisici, cele mai multe abandonate pe strazi.
„O prietena a gasit acesti 4 puiuti de pisica de doar cateva zile abandonati intr-o padure de la marginea Bucurestiului. Nu stiu ce inima a putut avea persoana care i-a abandonat in a doua zi de Paste. Fara sa fac parte din vreun ONG, am strans acasa, la curte, 85 de caini si 26 de pisici si asta efectiv din dorinta de a ajuta sufletele astea batute de soarta si care pana la urma nu au nici o vina pentru ignoranta noastra", spune una dintre voluntarele implicate in acest proiect.
In opinia voluntarilor, numai in aceasta saptamana vor fi sterilizate si deparazitate peste 500 de animale, gratuit.
„Trebuie sa fim constienti ca problema majora cu care ne confruntam este inmultirea maidanezilor de pe strazi. O catelusa naste minim 4 pui de doua ori pe an. A patra generatie inseamna alte 342 de animalute, ajungandu-se pana la 4.372 de exemplare prin a saptea generatie", spune Delia Parvu, voluntar si membru al GIA.