Misiunea proiectului este "readucerea la lumina" a mersului la biblioteca, cititul de placere si nevoia de documentare, in contextul digital al anului 2011. Scriitori, critici literari, poeti si cercetatori vor povesti experientele lor de lectura, iar muzica "unplugged" o sa ii poarte pe cititori, pentru cateva ore, printre povestile cartilor.
Organizatorii Noptii Bibliotecilor sunt Asociatia Excedo in parteneriat cu Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania (ANBPR) si Asociatia Marketer Club. "Am conceput acest proiect in conditiile in care chiar si romanii cu bani si educatie vad in Kindle sau iPad alternativa la bibliotecile reale", explica organizatorii pe siteul dedicat evenimentului, www.noapteabibliotecilor.ro. Indiferent cu cine am stat de vorba, oricat am fi sau ne-am da drept «hi-tech», «gadget freaks», PDF-ul nu poate invinge interactiunea cu hartia uzata de biblioteca si cu volumul de scriitura din aceste institutii, uitate de majoritatea tinerilor profesionisti.
In prezent, in Romania functioneaza peste 3.000 de biblioteci publice comunale, orasenesti, municipale si judetene. UN rol foarte importatn in Noaptea Alba se asteapta sa aiba filiala Bucuresti a Asociatiei Nationale a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania (ANBPR), lansata la 1 iulie 2011. Pe langa cele mai importante institutii de gen din Bucuresti - Biblioteca Nationala a Romaniei, Biblioteca Centrala Universitara, Biblioteca Metropolitana si Biblioteca Nationala Pedagogica-, s-au aratat interesate de manifestare lacasuri din alte mari orase.