Bucuresti

Ajutorul de inmormantare s-a marit


Ajutorul de inmormantare s-a marit

Detalii stire

Categorie
Stiri diverse
Modificat
acum 5 luni si 1 saptamana
Apartine de
Webco Media
Vizualizari
350

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Cu toate ca intr-un asemenea context nu se poate vorbi despre vesti bune, anul 2019 vine totusi cu o veste care ar putea fi incadrata in categoria vestilor bune de catre persoanele care suporta cu greu cheltuielile unei inmormantari. Mai exact, din acest an ajutorul de inmormantare va fi mai mare, o veste care mai poate alina din durerea cauzata de nefericitul deces.

Cati bani se dau pentru inmormantare in 2019


Autoritatile au decis asadar majorarea ajutorului de inmormantare cu 1000 de lei, astfel incat acum intreaga suma pe care persoanele indurerate o primesc dupa pierderea unei persoane apropiate este de 5.163 de lei.

Ajutorul de inmormantare este oferit in cazul in care moare un salariat sau un pensionar, dar si in situatiile in care persoana decedata este un membru din familia acestora.

Acesti bani pot fi obtinuti doar de catre persoana care a suportat toate cheltuielile inmormantarii. Nu este numaidecat ca aceasta persoana sa faca parte din familie, atata timp cat se poate face dovada ca toate costurile au fost suportate acea persoana. Chitantele trebuie pastrate deci cu sfintenie!

Ajutorul de inmormantare este oferit doar dupa ce intregul eveniment de inmormantare a fost incheiat. Asta deoarece toate cheltuielile ocazionate de decesul respectivei persoane trebuie justificate conform Legii nr. 263/2010.

Care este cuantumul ajutorului de inmormantare decis de catre Guvernul Romaniei


Trebuie de precizat faptul ca ajutorul de inmormantare este diferit in functie de statutul persoanei decedate. Mai exact:

  • Suma de 5.163 de lei este oferita numai in cazul persoanelor pensionare si a celor asigurate.
  • In schimb, in cazul in care persoana decedata era coasigurata, atunci ajutorul de inmormantare va fi in valoare de 2.582 de lei.

Actele de care ai nevoie pentru a obtine ajutorul de inmormantare

Desigur ca nu oricine poate obtine ajutorul de inmormantare fara a prezenta vreun document in acest sens. Ba chiar ai nevoie de mai multe documente pe care trebuie sa le depui pentru a primi acest ajutor de la stat. Iata care sunt documentele de care ai nevoie:

  • O cerere pentru acordarea ajutorului de inmormantare;
  • Certificatul de deces atat in original cat si in copie;
  • Actul conform caruia sa rezulte gradul de rudenie cu persoana decedata in original si copie. Poate fi oferit și actul care demonstrează calitatea de tutore, mandatar sau curator;
  • Dovada tuturor cheltuielilor suportate de persoana care solicita ajutorul, in original si copie;
  • Actul medical (vizat de catre medic) conform caruia sa fie atestata boala care a cauzat decesul, conform si data depistarii acestei boli, in cazul in care este vorba despre un copil inapt care a depasit varsta de 18 ani;
  • Adeverinta care sa ateste faptul ca persoana decedata (cu vasta intre 18 si 26 de ani) urma o forma de invatamant;
  • Adeverinta care sa ateste faptul ca persoana decedata era asigurata.

In cat timp este oferit ajutorul de deces

Cu toate ca este putin probabil ca unele persoane sa lase timpul sa treaca atat de mult pana la solicitarea ajutorului de deces, acesta trebuie totusi solicitat in cel mult trei ani de la data decesului. In ceea ce priveste perioada de plata a ajutorului de stat pentru inmormantare, banii trebuie achitati in cel mult trei zile lucratoare.

Alegand o firma de servicii funerare profesionista, vei primi consultanta pentru a putea obtine ajutorul de inmormantare cu usurinta. De asemenea, o astfel de firma iti poate oferi servicii funerare pe baza ajutorului de inmormantare, ceea ce desigur reprezinta un avantaj considerabil.

Astfel, daca esti in cautarea unei firme de pompe funebre care sa iti ofere sprijin pentru obtinerea ajutorului de deces precum si servicii funerare conform ultimelor standarde, noi iti recomandam sa alegi Funerare Alexandru.