Bucuresti

Anunt Diamant Euroinstal

Euroinstal Bucuresti - este un jucător important în domeniul instalațiilor termice, sanitare și de ventilație, cu o experiență de peste 24 ani în domeniu.
https://euro-instal.ro

Măsuri de sprijin pentru tinerii NEETs care vor să se angajeze

Măsuri de sprijin pentru tinerii NEETs care vor să se angajeze

Detalii stire

Categorie
Stiri social
Modificat
acum 1 an si 2 luni
Apartine de
Institutul pentru Politici Sociale
Vizualizari
431

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Tinerii din București care au părăsit timpuriu sistemul de învățământ se confruntă cu obstacole semnificative în ocuparea unui loc de muncă. Aceștia fac parte din categoria NEETs, au între 16 și 29 de ani și nu urmează nicio formă de pregătire educațională sau profesională. Pentru a le facilita accesul pe piața muncii este nevoie de o serie de măsuri de sprijin. Din fericire, segmentul NEETs este în prezent grupul țintă al unui proiect finanțat de Uniunea Europeană și implementat în municipiul București de către asociația non-guvernamentală Institutul Pentru Politici Sociale.

”Proiect de viață: Viitorul începe azi” este un proiect cu finanțare europeană și demarat de către Institutul pentru Politici Sociale în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București. Acesta se desfășoară în aria municipiului București pe o perioadă de 37 de luni. În acest proiect sunt incluse o serie de măsuri de sprijin pentru tinerii NEETs care vor să se angajeze.

Situația tinerilor NEETs în România

Ultimele statistici cu privire la tinerii NEETs din România nu sunt prea încurajatoare. România ocupă primele locuri privind rata șomajului și nivelul sărăciei printre tineri. Conform statisticilor, menționăm următoarele situații cu care se confruntă țara noastră:

  • Cu un procentaj de 17%, ne situăm pe locul 3, după Bulgaria (20,2%) și Italia (22,1%), la țări europene cu rată crescută a tinerilor care nu lucrează, nu studiază și nu urmează un program de formare profesională.
  • Potrivit Eurostat, România este singura țară europeană în care nivelul de șomaj în rândul tinerilor crește invers proporțional cu nivelul educației.
  • Rata sărăciei din România afectează aproximativ 49,8% dintre tineri. Astfel, ne situăm pe locul 2 în Europa, după Grecia.
  • Conform ANOFM, 105.000 de tineri sunt înregistrați în bazele de date ale statului ca fiind șomeri. Însă, se estimează că valorile reale sunt mult mai mari. Numai în regiunea București-Ilfov rata NEETs este de 7,99%.

Măsuri de sprijin pentru tinerii NEETs


Integrarea tinerilor pe piața muncii este un pas important în consolidarea unei societăți prospere și a unei economii stabile. Procesul de integrare este destul de dificil având în vedere că majoritatea tinerilor NEETs provin din medii defavorizate, nu au posibilități financiare și/sau sunt de etnie rromă. Însă, ”Proiect de viață: Viitorul începe azi” a integrat o serie de măsuri de ajutorare care să îi atragă și să îi avantajeze.

  • Înscriere simplă și rapidă
Înscrierea cât și participarea la proiect sunt gratuite. Tinerii se vor înscrie prin întocmirea și plasarea unui dosar la unitățile de învățământ din municipiul București. Lista instituțiilor unde se poate depune dosarele de înscriere se regăsește pe pagina oficială a proiectului.

Înainte de înscriere, candidatul trebuie să se asigure că îndeplinește următoarele condiții de participare la proiect:
- Vârstă între 16-29 de ani
- Studii minime obligatorii nefinalizate
- Domiciliul sau reședința în municipiul București
- Tinerii trebuie să fie înregistrați în evidențele ANOFM
- Participanții nu trebuie să urmeze sau să fi urmat un curs de formare profesională sau un program de educare

  • Sprijin financiar și social
Tinerii care nu au posibilitatea de a participa la proiect din motive financiare sau a situațiilor sociale vor primi susținere financiară sub formă de subvenții.

  • Metode personalizate de consiliere pentru fiecare participant
Consilierea este asigurată de consilieri specializați în pregătirea psihologică a tinerilor pentru piața muncii. Aceasta va fi individuală pentru a se identifica cât mai bine așteptările, dificultățile și înclinațiile fiecărui participant. De asemenea, aici se va învăța ce înseamnă muncă efectivă și importanța dezvoltării unei cariere.

  • Participarea la programe de studiu de tip ”A doua șansă”
”A doua șansă” este un program educațional gratuit și exclusiv pentru tinerii care nu au frecventat niciodată învățământul școlar sau au abandonat școala fără a finaliza clasele obligatorii. Prin acest program, tinerii se pot înscrie la școală, respectiv pot relua studiile din punctul în care au abandonat. Astfel, vor finaliza studiile, vor obține diploma de absolvire și se vor putea angaja legal pe piața muncii.

  • Orientarea profesională
Orientarea profesională este un pas important în procesul de inițiere pe piața muncii. Cu ajutorul consilierilor din proiect, tinerii vor putea identifica care este cel mai potrivit domeniu în care se pot dezvolta.

  • Cursuri de calificare profesională
Cursurile de calificare profesională sunt puse la dispoziția tinerilor NEETs pentru a-i ajuta să se dezvolte într-un anumit domeniu. Aceștia vor beneficia de stagii de practică și programe de ucenicie gratuite și axate pe dezvoltarea lor profesională.

  • Mediere pe piața muncii
Tinerii vor fi ajutați să identifice potențialii angajatori, să se pregătească pentru interviurile de angajare și să se mențină în câmpul muncii.

Identificarea a 410 tineri NEETs din București

Primul pas pentru demararea proiectului este identificarea celor 410 tineri NEETs care pot beneficia de măsurile de integrare pe piața muncii. Grupul țintă îl reprezintă tinerii cu vârste între 16 și 29 de ani și cu domiciliul în municipiul București, care nu au suficiente competențe pentru angajare. Institutul pentru Politici Sociale va colabora cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București și va face demersurile necesare pentru identificarea și înscrierea tinerilor NEETs în ”Proiect de viață: Viitorul începe azi”

Obiectivele principale ale proiectului sunt:
  1. Creșterea gradului de conștientizare cu privire la integrarea tinerilor în educație, în formare profesională, în câmpul muncii și în antreprenoriat pentru a preveni abandonul școlar din comunitățile vulnerabile și în rândul tinerilor de etnie rromă
  2. Scăderea ratei de șomaj din zona sud-Muntenia prin ocuparea locurilor de muncă vacante de către tinerii NEETs
  3. Integrarea în societate a tinerilor aflați în risc de excluziune socială din cauza gradului avansat de sărăcie
  4. Reducerea numărului de tineri fără educație și formare profesională prin oferirea de programe educative și de formare.
”Proiect de viață: Viitorul începe azi” dispune de finanțare europeană și are scopul de a ajuta tinerii NEETs din municipiul București să devină activi pe piața muncii. Datorită măsurilor implementate în proiect, tinerii vor avea din nou dreptul la educație, vor fi pregătiți pentru angajare și se vor putea bucura de o viață mai bună.

Pentru mai multe detalii despre ”Proiect de viață:Viitorul începe azi”, accesați site-ul oficial al proiectului: https://politicisociale.ro/proiect-de-viata-viitorul-incepe-azi/

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman.

Anunt Diamant Bucuresteni.ro - publicitate online

Site-ul bucuresteni.ro este un site care doreste sa promoveze evenimentele din Bucuresti si nu numai, sa puna la dispozitia utilizatorului cea mai performanta harta electronica a Bucuresti-ului, si in acelasi timp sa ofere posibilitatea firmel...
https://www.bucuresteni.ro/site/publicitate/