Bucuresti

Anunt Diamant Euroinstal

Euroinstal Bucuresti - este un jucător important în domeniul instalațiilor termice, sanitare și de ventilație, cu o experiență de peste 24 ani în domeniu.
https://euro-instal.ro

Stefan Gheorghiu - de la muzician la protejarea drepturilor artistilor interpreti in Romania

Detalii articol

Categorie
Articole arta / cultura
Modificat
acum 2 ani si 4 luni
Vizualizari
1461

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

Seria evenimentelor moderate de Valentina Sandu – Dediu va continua marti, 10 noiembrie 2015, de la ora 19:00, in Studioul de Opera si Multimedia al Universitatii Nationale de Muzica (Str. Stirbei Voda nr. 33).
Primul sezon al intalnirilor Round Table Bucuresti se va incheia marti prin participarea lui Stefan Gheorghiu, instrumentist ce s-a facut remarcat de-a lungul ultimilor 20 de ani prin eforturile depuse pentru sustinerea drepturilor artistilor interpreti in Romania.

Dialogul purtat cu Valentina Sandu – Dediu va fi insotit de momente artistice – surpriza pregatite de organizatori, iar seara se va incheia printr-o invitatie la degustare de vinuri oferita de Organizatia Somelierilor din Romania.

A lasat viola in plan secund pentru a se dedica artistilor interpreti din Romania

Stefan Gheorghiu a absolvit in anul 1974 Conservatorul de Muzica „Ciprian Porumbescu” cu specializare la clasa Prof. Alexandru Radulescu, membru in cvartetul lui George Enescu. Din același an, Stefan Gheorghiu a devenit membru al Filarmonicii „George Enescu”, iar din anul 1985 a devenit sef al partidei viola, in urma castigarii concursului de specialitate.

In decursul carierei sale artistice, desfasurata in totalitate in cadrul Filarmonicii, a colaborat cu maestri reputati ai artei dirijorale precum: Sergiu Celibidache, Igor Markevich, Kurt Mazur, Serge Baudo sau Mircea Cristescu. Activitatea sa muzicala a acoperit un spectru larg, de la activitatea solistica la muzica de camera sau simfonica.

Din anul 1998, Stefan Gheorghiu si-a suspendat activitatea din cadrul Orchestrei Filarmonicii „George Enescu“ dedicadu-se activitatilor sociale, manageriale si de reprezentare a drepturilor artistilor interpreti. In slujba acestei misiuni a creat structurile reprezentative pentru Romania: FAIR (Federația Artistilor Interpreti din Romania), UCIMR (Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania) si CREDIDAM (Centrul Roman pentru Administrarea Drepturilor Artistilor Interpreti). De cand este presedintele UCIMR, a participat la organizarea a peste 200 de proiecte culturale de anvergură locala, nationala si internationala.

Se poate spune despre Stefan Gheorghiu ca a pornit mereu de la 0 in numeroasele proiecte in care s-a implicat, fie in calitate de artist, fie in calitate de manager cultural. A adus publicului roman un numar notabil de lucrari in prima auditie si, totodata, este membru fondator al unor faimoase formatii camerale precum: Cvartetul de Coarde „Orfeu”, Trio-ul de Coarde „Romantica”, Orchestra de Camera a Filarmonicii „George Enescu”, dirijata de Mircea Cristescu, si Orchestra de Camera „Philarmonia”. Din anul 1993 a reprezentat Romania in cadrul proiectului The Black Sea Chamber Orchestra, in calitate de sef al partidei viola.

In cadrul FAIR, Stefan Gheorghiu a fost ales presedinte in anul 1990, cand organizatia avea de reprezentat in portofoliu doar 5 orchestre in plan national, iar dupa patru ani, FAIR a devenit un membru cu drepturi depline in cadrul FIM – Federatia Internationala a Muzicienilor.

Din anul 1995, Stefan Gheorghiu a creat UCIMR pentru a sprijini artistii (muzicieni din domenii precum jazz, rock, folk, solisti, dirijori, instrumentisti) in virtutea protejarii drepturilor lor in urma taxei de cultura – Legea nr. 35/1994. Asociatia colecteaza cei 5% din remuneratia artistilor performativi din vanzarea biletelor si ii reinvesteste in proiecte nationale si internationale in beneficiul artistilor inscrisi in cadrul UCIMR.

Un alt proiect intemeiat de Stefan Gheorghiu este CREDIDAM, in anul 1996, in scopul de a proteja drepturile de autor, un demers initiat pentru prima data in Romania. Dupa 4 ani de negocieri cu posturile de radio si TV a urmat decizia guvernamentala nr. 71/2000 aplicand Legea nr. 8/1996, stabilind procentajele de platit artistilor in urma difuzarii lor. Din 1997, CREDIDAM a fost acceptat ca membru cu drepturi depline in cadrul AEPO (Association of European Performers Organizations), iar din 1998, in cadrul IPDA (International Performers Database Association).

Toate cele trei organizatii create pentru protejarea drepturilor artistilor interpreti sunt dedicate atat muzicienilor cat si actorilor si artistilor performativi.

Round Table Bucuresti este un proiect al Uniunii de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania, proiect cultural finantat in cadrul programului cultural „ESTI BUCURESTI” oferit de ArCuB.

Filtre articol

Perioada: Astazi, Saptamana curenta, Luna curenta

Anunt Diamant Bucuresteni.ro - publicitate online

Site-ul bucuresteni.ro este un site care doreste sa promoveze evenimentele din Bucuresti si nu numai, sa puna la dispozitia utilizatorului cea mai performanta harta electronica a Bucuresti-ului, si in acelasi timp sa ofere posibilitatea firmel...
https://www.bucuresteni.ro/site/publicitate/