Bucuresti

Bruxismul (scrasnitul dintilor) - factori cauzatori

Bruxismul (scrasnitul dintilor) - factori cauzatori

Detalii

Categorie
Boli / afectiuni
Modificat
acum 4 luni si 1 saptamana
Apartine de
Dentosmile
Vizualizari
1248

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Bruxismul (scrasnitul dintilor) este cauza multor probleme dentare pe termen lung. Bruxismul duce la abrazarea (tocirea) dintilor, de multe ori efectul este atat de amplu incat duce si la scurtarea dintilor. Totodata, tocirea smaltului duce la expunerea dintilor factorilor cauzatori ai cariei dentare. Se poate spune ca bruxismul este inamicul indirect al sanatatii dentare.
Cauzele bruxismului nu sunt inca clar definite. In practica medicala se considera ca exista o relatie cauzala intre ocluzie si bruxism dar acest lucru nu poate fi dovedit stiintific.
Una din principalele cauze ale bruxismului o reprezinta tulburarile de somn.
Cercetari recente au identificat bruxismul ca fiind o manifestare secundara a activitatii organismului in timpul somnului. Bruxisul apare frecvent la pacientii cu tulburari de somn cum ar fi sforaitul, pauze respiratorii, sau apneea obstructiva de somn. La fel si la pacienti cu tulburari parasomniace cum ar fi vorbitul in somn, comportament violent in timpul somnului sau somnambulism s-a identificat bruxismul ca si activitate secundara.
O alta cauza generatoare a bruxismului o reprezinta factorii de trai. Varsta, educatia, fumatul, consumul de cafea si alcool, sau ingerarea de substante psihoactive(antidepresive, somnifere)sunt considerati factori indirecti ai bruxismului prin cresterea excitatiei ce duce la insomnia, sau somnolent excesiva sau somnolenta diurna.
A treia cauza a bruxismului o reprezinta factorii de stres si alti factori psihologici.
Tulburarile mentale, anxietatea sunt legate in mod semnificativ de scrasnitul dintilor in timpul somnului. 70% din cazurile de bruxism au fost identificate ca fiind urmare a acestor factori. Deasemnea stresul locului de munca cauzeaza tulburari ale somnului si implicit se face responsabil pentru aparitia bruxismului. Un studiu a arata ca muncitorii care lucreaza in schimburi sunt mai predispusi aparitiei bruxismului decat cei cu program fix, datorita stresului aparut din insatisfactia alternantei orelor de lucru. Tot in cadrul acestui studiu, barbatii au dovedit un grad mai mare de stres si simptome depresive decat femeile astfel ca bruxismul apare intr-o proportie mai mare la barbatii care muncesc in schimburi de cat la femei.
Nivelul de stress si personalitatea individului sunt adesea considerate initiatoare, si propagatoare a multor afectiuni. Locul de munca ofera un mediu unic unde stresul si personalitatea joaca un rol important in obtinerea performantei. Din aceste considerente se crede ca locul de munca si stresul la care este supus individual se pot constitui in cauze generatoare ale bruxismului. Aceasta nu inseamna ca cei care sunt expusi la alti factori de stres decat locul de munca nu sunt expusi aparitiei bruxismului
In cabinetul nostru, puteti gasi o rezolvare a efectului bruxismului si impiedicarea deteriorarii ulterioarea a danturii. Dar factorii generatori ai acestuia trebuie investigati si tratati de alte specialitati sau chiar prin impunerea unui stil de viata sanatos, al unei alimentatii sanatoase, eliminarea unor obiceiuri nesanatoase care ulterior sa duca la diminuarea nivelului de stress.
Pentru consultatii si explicarea metodelor prin care se reduce sau se elimina bruxismul va asteptam la cabinetul nostru din Calea Giulesti 48.

Cabinetul stomatologic Dentosmile din Sectorul 6 va ofera solutii pentru stoparea efectelor cauzate de bruxism. Progamati-va la http://www.dentosmile.ro/programare-online pentru o consultatie gratuita si fa primul pas pentru sanatatea danturii tale.

Va asteptam
Cu drag,
Echipa Dentosmile

Filtre

Tip: Afectiuni