Bucuresti

Anunt Diamant Euroinstal

Euroinstal Bucuresti - este un jucător important în domeniul instalațiilor termice, sanitare și de ventilație, cu o experiență de peste 24 ani în domeniu.
https://euro-instal.ro

Ce este rezectia apicala?

Ce este rezectia apicala?

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 9 ani si 11 luni
Vizualizari
1249

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Rezectia apicala sau apectomia este o interventie chirurgicala care are ca obiectiv indepartarea varfului radacinii unui dinte impreuna cu tesutul infectat inconjurator. De obicei, rezectiile apicale se executa la dinti care au o singura radacina si mai rar la molarii cu doua sau trei radacini.

Cand se indica rezectia apicala ?
In trecut, rezectiile apicale se executau mult mai des. Astazi, odata cu progresul endodontiei, rezectiile apicale sunt folosite intr-un numar mai restrans de cazuri.
Cel mai frecvent, rezectiile apicale sunt indicate in cazul unor infectii cronice care se dezvolta in jurul radacinii sau radacinilor unui dinte. Aceste infectii sunt cunoscute sub numele de parodontite apicale cronice sau leziuni apicale cronice si sunt cauzate de microbii sau bacteriile prezente in pulpa dentara care elibereaza toxine ce patrund in tesutul situat sub radacini.
In asemenea situatii, pulpa dintelui este deja infectata; de cele mai multe ori tesutul pulpar a suferit deja un proces de descompunere sub influenta bacteriilor si microbilor aflati in interiorul ei, afectiune ce poarta numele de gangrena pulpara. Parodontitele apicale cronice reprezinta deci o complicatie a infectiilor pulpare.
Doua din cele mai intalnite leziuni cronice apicale sunt chistul dentar (sau chistul apical) si granulomul dentar (sau granulomul apical).

Tratament endodontic sau rezectie apicala?
Tratamentul endodontic reprezinta o succesiune de proceduri terapeutice care are ca rezultat final eliminarea infectiei de la nivelul pulpei dentare si protejarea zonelor decontaminate de alte agresiuni microbiene. Tratamentul endodontic se poate folosi cu succes si in cazul leziunilor apicale cronice.
Nefiind o interventie chirurgicala, tratamentul endodontic este mult mai bine suportat de catre pacienti si are marele avantaj de a pastra intacta radacina dintelui.
Spre deosebire de tratamentul endodontic, in urma rezectiei apicale lungimea radacinii se va scurta iar stabilitatea dintelui in alveola va scadea.
Mai demult, medicii stomatologi indicau rezectii apicale aproape in toate situatiile de infectii apicale. Astazi, rezectia apicala este indicata doar daca tratamentul endodontic a esuat sau se considera ca nu ar avea nici o sansa de reusita (de exemplu, in cazul chisturilor dentare gigante).
De asemenea, stabilitatea si gradul de implantare al dintelui trebuie sa fie foarte bun deoarece in urma rezectiei lungimea radacinii se va scurta.

Cum se desfasoara o rezectie apicala ?
Rezectia apicala este o interventie de rutina pentru orice chirurg maxilo-facial. Mai complicate sunt rezectiile la nivelul molarilor deoarece acestia au mai multe radacini iar accesul la acest nivel este mai dificil.
Inainte rezectiei, se va efectua o radiografie dentara.
Aceasta va oferi mai multe indicatii medicului chirurg privind pozitia si lungimea radacinilor si gradul de infectare al tesutului din jurul acestora.
De obicei, rezectiile se efectueaza sub anestezie locala si doar in cazuri exceptionale se foloseste anestezia generala.
  • Medicul chirurg va efectua o incizie in dreptul varfului radacinii dintelui care trebuie operat.
  • Se descopera cu atentie varful radacinii impreuna cu tesutul infectat inconjurator.
  • Se sectioneaza o portiune mica din varful radacinii; portiunea care se sectioneaza depinde de gradul infectiei.
  • Cu ajutorul unor chiurete de os, se indeparteaza tot tesutul infectat pana se ajunge in os sanatos (mai dur la palpare)
  • Se obtureaza canalul radicular cu ciment si conuri de gutaperca pana la nivelul la care s-a sectionat radacina
  • La final, se sutureaza cu fire nerezorbabile; acestea vor trebui indepartate dupa 7-10 zile.
In functie de caz, medicul poate prescrie pacientului medicamente antiinflamatoare, antialgice si, la nevoie, antibiotice.
De cele mai multe ori evolutia in urma operatiei este buna. In primele zile postoperator poate aparea o „umflatura” in zona unde s-a efectuat interventia datorita edemului postoperator. Aceasta dispare de obicei in cateva zile; medicamentele antiinflamatoare (de exemplu Ketonalul) au un efect benefic.
Dupa vindecare, dintele operat va fi refacut fie cu o obturatie fie cu o coroana dentara. Daca dintele va face parte dintr-o lucrare mai extinsa, este bine sa se tina cont de faptul ca stabilitatea acestuia a scazut in urma rezectiei apicale.

Anunt Diamant Produse Curatenie

Produse Curatenie Bucuresti - firma PFS Cleaning comercializeaza produse de curatenie in Bucuresti pentru casa, birou si masina (solutii de spalat parchetul, solutii de spalat gresia, solutii de spalat faianta, solutii pentru plastic, solutii pentru masina).
https://produsecuratat.ro