Bucuresti

Dan Puric lanseaza cartea "Fii demn!"

Detalii lansare de carte

Categorie
Lansari de carte
Modificat
acum 7 ani si 3 luni
Vizualizari
787

Reprezentari

DataOraLocatie
Marti 15 noiembrie 2011 

Voteaza & Distribuie

Prezentare lansare de carte

Va invitam marti, 15 noiembrie 2011, orele 19.00, la Teatrul de pe Lipscani - sala Rapsodia (din str. Lipscani nr 53) sa luati parte la prezentarea, pe care actorul si regizorul Dan Puric o va face celei mai noi carti pe care a scris-o, "Fii demn!".


Structurata in sase capitole, cartea lui Dan Puric, scrisa la persoana intai, este confesiunea unui om care se bucura de fiecare rasarit de soare si care, cu sensibilitate dar si cu luciditate, redecopera, pentru sine dar si pentru noi, reperele necesare oricarui roman: mama, pamantul si martirii neamului.


Cu o scriitura simpla dublata de un fin simt al umorului, autorul cartii "Fii demn!" reconstruieste prin prisma unui demers personal o lume la rascruce, ce-si cauta rostul dar care, in esenta ei, nu si-a pierdut simtul valorii si credinta.


Decupajele de viata, portretele, intamplarile relatate simplu, dar viu, versurile, povestile si eseurile pregatitoare fac o lectura, aparent, usoara a cartii.


Dar, abia dupa ce inchizi cartea, ii intelegi mesajul fascinant. Demnitatea nu se invata intr-o lectie ci se deprinde din prima pana in ultima clipa a vietii."Ce rau imi facuse mie pasarea aceea, ca s-o ucid? Nu-mi reprosa nimic. Atarna in mainile mele mici ca si cum imi dadea un sarut de adio. Am ingropat-o incet. Apoi batranul din mine a desenat pe movilita o cruce. O lacrima a cazut in mijlocul ei. Murea specia din mine si se nastea omul.De atunci, sufletului meu ii este harazit sa cante si sa zboare, dar sa si fie lovit de moarte. De atunci imi ingrop vesnic sufletul ucis. Dar ce ciudat, de data aceasta, cu fiecare inmormantare devin mai tanar. Da, pasarea mea de vis m-a iertat. Prin moartea ei nevinovata a ucis vanatorul din mine." (Vrabiuta, pag.59)Dan Puric, persoalitate marcanta a culturii romanesti contemporane s-a impus nu doar ca actor si regizor de exceptie ci si ca om al cetatii, ca roman, ca intelectual care se autodefinea intr-un interviu astfel:"Priviti-ma ca pe o troita ramasa singura in Baragan. Va veni cineva sa se inchine. Nu e vorba aici de optimism, care nu e o categorie crestina, ci de nadejde. "


Actorul si regizorul Dan Puric este inventatorul unui limbaj unic de comunicare teatrala, creat prin alaturarea unor forme spectaculare diferite: pantomima clasica si comportamentala, dans popular romanesc, rusesc, step, tango, flamenco, balet, dans contemporan, arte martiale, pe care marstrul le foloseste ca vehicol de trasmitere a unor idei, trairi, sentimente dand spectacolului o forma originala, o viziune regizoralanoua care se adresesaza unei categorii largi de public. Este vorba despre acel public, care indiferent de varsta, are acces la un anumit tip de informatie simbolica si metaforica. Este un limbaj ale carui conotatii se regasesc in cotidian si real fara a banaliza insa arta teatrala.


Dan Puric semneaza regia si conceptia spectacolelor„Pantomimia", „Toujour L`Amour", „Costumele", „Made in Romania", „Hic sunt leones", „Cei 150", „Don Quijote" si este protagonistul one-man-show-ului „Vis"


Cu aceste spectacole el a probat unicitatea, valoarea si forta artistica a acestui limbaj in peste 36 de state ale lumii (Austria, Irlanda, Germania, Elvetia,Iugoslavia, Coreea de Nord, SUA, Franta, Israel, Ungaria, Macedonia, Egipt,Italia, Australia, etc).


Dan Puric a mai publicat doua carti: „Omul frumos" si „Cine suntem".