Bucuresti

Anunt Diamant Brol Medical Center

Brol Medical Center este o clinica privata situata in centrul orasului Timisoara avand o experienta de aproape 21 de ani in chirurgia estetica. Incepand din anul 2009 clinica isi desfasoara activitatea intr-un spital ultramodern.
https://www.brol.ro

Gustave Courbet: Atelierul artistului – O alegorie realista

Detalii

Categorie
Manifestari culturale
Modificat
acum 1 deceniu si 4 luni
Apartine de
Fundatia Calea Victoriei
Vizualizari
2630

Reprezentari

DataOraLocatie
Miercuri 4 decembrie 2013

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Va invitam in 4 decembrie sa descifram tablouri celebre impreuna cu lectorul Cosmin Ungureanu. De data aceasta vom vorbi despre lucrarea Atelierul artistului, 1855 (ulei pe pânză, Musée d’Orsay, Paris), a pictorului Gustave Courbet.

În istoria picturii, anul 1855 a rămas ca un moment de răscruce. Atunci a fost pictat Atelierul artistului, un tablou de dimensiuni impunătoare (359 x 598 cm), definitiv catalogat ca „manifest al realismului”. Autorul lui, Jean Désiré Gustave Courbet, scandalizase deja publicul parizian (și urma să o mai facă) fie cu subiecte nedemne de a fi pictate, fie cu tablouri ce monumentalizau nejustificat realitatea cotidiană.

Aparent, tabloul din 1855 este o reprezentare genuină a unui pictor la lucru, într-un spaţiu comun şi indistinct, vag sordid, asistat de un grup eterogen de personaje. Artistul din prim-plan – un nedisimulat autoportret – este în mod evident centrul lumii rânduite în spațiul atelierului și al creativității sale.

Dacă amplasarea sa centrală este manifestă, mai puțin evidente sunt relațiile instituite. Cui anume întoarce spatele? Cine sunt personajele către care, în schimb, se întoarce? În sfârșit, este vorba de o galerie de personaje recognoscibile sau de tipologii social-umane perfect anonime?

Subtitlul tabloului – „O alegorie realistă” – complică şi mai mult lectura imaginii, în măsura în care proclamă legătura cu tradiția reprezentării alegorice şi, în acelaşi timp, ruptura de ea şi instituirea realităţii necondiţionate ca subiect al artei. Şi totuşi, pe măsură ce privim mai atent tabloul lui Courbet, nu putem omite anumite ambiguităţi:

Care este în realitate „modelul” tabloului din tablou? Cine asistă propriu-zis la actul pictării? Și, mai cu seamă, ce anume vrea să transmită autorul în (și prin) această pânză uriaşă?

Vă invit, pe urmele unor comentatori avizaţi (Michael Fried, Linda Nochlin, Benedict Nicholson etc.), să căutăm împreună răspunsurile acestor întrebări.

Anunt Diamant Euroinstal

Euroinstal Bucuresti - este un jucător important în domeniul instalațiilor termice, sanitare și de ventilație, cu o experiență de peste 24 ani în domeniu.
https://euro-instal.ro