Bucuresti

Stefan Gheorghiu - de la muzician la protejarea drepturilor artistilor interpreti in Romania – va fi invitat marti la Round Table Bucuresti

Detalii articol

Categorie
Articole arta / cultura
Modificat
acum 4 ani si 7 luni
Vizualizari
946

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

Stefan Gheorghiu - de la muzician la protejarea drepturilor artistilor interpreti in Romania – va fi invitat marti la
Round Table Bucuresti

Seria evenimentelor moderate de Valentina Sandu – Dediu va continua marti, 10 noiembrie 2015, de la ora 19:00, in Studioul de Opera si Multimedia al Universitatii Nationale de Muzica (Str. Stirbei Voda nr. 33).
Primul sezon al intalnirilor Round Table Bucuresti se va incheia marti prin participarea lui Stefan Gheorghiu, instrumentist ce s-a facut remarcat de-a lungul ultimilor 20 de ani prin eforturile depuse pentru sustinerea drepturilor artistilor interpreti in Romania.
Dialogul purtat cu Valentina Sandu – Dediu va fi insotit de momente artistice – surpriza pregatite de organizatori, iar seara se va incheia printr-o invitatie la degustare de vinuri oferita de Organizatia Somelierilor din Romania.
Intrarea va fi libera, iar evenimentul va fi transmis in direct, ca de obicei, prin live streaming, pe www.EnjoyTV.ro.

A lasat viola in plan secund pentru a se dedica artistilor interpreti din Romania

Stefan Gheorghiu a absolvit in anul 1974 Conservatorul de Muzica „Ciprian Porumbescu” cu specializare la clasa Prof. Alexandru Radulescu, membru in cvartetul lui George Enescu. Din același an, Stefan Gheorghiu a devenit membru al Filarmonicii „George Enescu”, iar din anul 1985 a devenit sef al partidei viola, in urma castigarii concursului de specialitate.
In decursul carierei sale artistice, desfasurata in totalitate in cadrul Filarmonicii, a colaborat cu maestri reputati ai artei dirijorale precum: Sergiu Celibidache, Igor Markevich, Kurt Mazur, Serge Baudo sau Mircea Cristescu. Activitatea sa muzicala a acoperit un spectru larg, de la activitatea solistica la muzica de camera sau simfonica.
Din anul 1998, Stefan Gheorghiu si-a suspendat activitatea din cadrul Orchestrei Filarmonicii „George Enescu“ dedicadu-se activitatilor sociale, manageriale si de reprezentare a drepturilor artistilor interpreti. In slujba acestei misiuni a creat structurile reprezentative pentru Romania: FAIR (Federația Artistilor Interpreti din Romania), UCIMR (Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania) si CREDIDAM (Centrul Roman pentru Administrarea Drepturilor Artistilor Interpreti). De cand este presedintele UCIMR, a participat la organizarea a peste 200 de proiecte culturale de anvergură locala, nationala si internationala.
Se poate spune despre Stefan Gheorghiu ca a pornit mereu de la 0 in numeroasele proiecte in care s-a implicat, fie in calitate de artist, fie in calitate de manager cultural. A adus publicului roman un numar notabil de lucrari in prima auditie si, totodata, este membru fondator al unor faimoase formatii camerale precum: Cvartetul de Coarde „Orfeu”, Trio-ul de Coarde „Romantica”, Orchestra de Camera a Filarmonicii „George Enescu”, dirijata de Mircea Cristescu, si Orchestra de Camera „Philarmonia”. Din anul 1993 a reprezentat Romania in cadrul proiectului The Black Sea Chamber Orchestra, in calitate de sef al partidei viola.
In cadrul FAIR, Stefan Gheorghiu a fost ales presedinte in anul 1990, cand organizatia avea de reprezentat in portofoliu doar 5 orchestre in plan national, iar dupa patru ani, FAIR a devenit un membru cu drepturi depline in cadrul FIM – Federatia Internationala a Muzicienilor.
Din anul 1995, Stefan Gheorghiu a creat UCIMR pentru a sprijini artistii (muzicieni din domenii precum jazz, rock, folk, solisti, dirijori, instrumentisti) in virtutea protejarii drepturilor lor in urma taxei de cultura – Legea nr. 35/1994. Asociatia colecteaza cei 5% din remuneratia artistilor performativi din vanzarea biletelor si ii reinvesteste in proiecte nationale si internationale in beneficiul artistilor inscrisi in cadrul UCIMR.
Un alt proiect intemeiat de Stefan Gheorghiu este CREDIDAM, in anul 1996, in scopul de a proteja drepturile de autor, un demers initiat pentru prima data in Romania. Dupa 4 ani de negocieri cu posturile de radio si TV a urmat decizia guvernamentala nr. 71/2000 aplicand Legea nr. 8/1996, stabilind procentajele de platit artistilor in urma difuzarii lor. Din 1997, CREDIDAM a fost acceptat ca membru cu drepturi depline in cadrul AEPO (Association of European Performers Organizations), iar din 1998, in cadrul IPDA (International Performers Database Association).
Toate cele trei organizatii create pentru protejarea drepturilor artistilor interpreti sunt dedicate atat muzicienilor cat si actorilor si artistilor performativi.

Round Table Bucuresti este un proiect al Uniunii de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania, proiect cultural finantat in cadrul programului cultural „ESTI BUCURESTI” oferit de ArCuB.

La eveniment intrarea va fi libera, in baza invitatiei ce poate fi solicitata la adresa round.table.bucuresti@gmail.com, in limita locurilor disponibile. Seara de marti se va incheia printr-o invitatie la degustare de vinuri oferita de Organizatia Somelierilor din Romania si Crama Ratesti.

Fiecare spectacol - conferinta va dura 90 de minute si va fi transmis in direct pe www.EnjoyTV.ro

Informatii suplimentare:

Despre Round Table Bucuresti

Parcursul profesional dar si personal al oricarui om de cultura este inevitabil influentat de mediul in care a ales sa creeze. Prin proiectul Round Table Bucuresti, organizatorii isi propun sa descopere in ce masură efervescentul spatiu cultural al capitalei a influentat drumul unor personalitati care si-au ales Bucurestiul ca decor al activitatii lor artistice.
In fiecare marti seara, pe durata a 90 de minute, moderatorul isi va provoca invitatii la o discutie deschisa, relaxata, despre amprenta pe care orasul si-a pus-o asupra lor ca artisti, ca oameni, despre cum vedeau capitala atunci cand erau la inceput de drum si cum o percep acum, cand drumurile lor strabat capitale din intreaga lume, ori despre sansele sau deziluziile pe care le-au trait aici, de-a lungul timpului. Parcursul acestui itinerariu prin Bucurestiul personal al fiecarui artist invitat va fi presarat cu momente artistice de cea mai buna calitate - oferite de protagonistii spectacolelor sau de catre invitatii acestora.

Ne pregatim sa va intampinam cu povesti fascinante despre Bucurestiul artistic actual, saptamana de saptamana, imediat ce se va incheia Festivalul George Enescu. Promitem sa prelungim bucuria muzicii si sa pastram sarbatoarea acestor zile.” – Valentina Sandu – Dediu

De ce Round Table Bucuresti? Pentru ca mediul de intalnire al acestor evenimente isi propune sa fie unul prietenos, placut, fara colturi si fara ascunzisuri, unde nimeni nu sta in capul mesei. Invitatii si publicul, deopotriva, vor imparti acelasi spatiu: Bucurestiul. Coordonate: Sala de Opera si Multimedia a Universitatii Nationale de Muzica.

Despre Valentina Sandu – Dediu

Valentina Sandu-Dediu a absolvit in 1990 muzicologia la actuala Universitate Nationala de Muzica din Bucuresti, unde a ramas din 1993 sa predea istoria muzicii, muzicologie si stilistica. Este autoarea a peste 30 de studii si 300 de articole, a catorva serii de emisiuni radiofonice, a semnat zece volume publicate in Romania si Germania (vezi Rumänische Musik nach 1944, Pfau Verlag, Saarbrücken, 2006; Alegeri, atitudini, afecte. Despre stil si retorica in muzica, Bucuresti, Ed. Didactica si Pedagogica, 2010; Octave paralele, Bucuresti, Humanitas, 2014).
O altă latura a activitatii sale se concentreaza pe aparitii concertistice si inregistrari, in calitate de pianista in ansambluri camerale (CD-uri editate in Romania cu Aurelian Octav Popa, in Germania / Neos cu Dan Dediu, si in Boston / Albany cu Ray Jackendoff). Valentina Sandu-Dediu a fost bursier al Wissenschaftskolleg zu Berlin, actualmente ocupa pozitia de profesor la Universitatea de Muzică si pe cea de rector la New Europe College, Bucuresti. In 2008 a primit Premiul acordat de Peregrinus-Stiftung, Academia de Stiinte Berlin-Brandenburg.

Despre Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania – UCIMR

Orice muzician care adera la UCIMR si intruneste conditiile necesare poate deveni membru al organizatiei noastre.
Prin activitatea noastra, oferim membrilor UCIMR burse in vederea participarii la seminarii si cursuri de specialitate organizate de asociatia care se remarca printr-un palmares de exceptie.
Suntem implicati totodata si in sprijinirea artistilor pensionari, precum si in sustinerea materiala a unor reviste de specialitate.
De asemenea, concepem proiecte culturale de interes national si international, avand o structura egal raspandita pe intreg teritoriul Romaniei.

Filtre articol

Perioada: Astazi, Saptamana curenta, Luna curenta