Bucuresti

Grupul celor 4 - Ruxandra Garofeanu

Detalii expozitie

Categorie
Expozitii
Modificat
acum 5 ani si 2 luni
Vizualizari
1508

Reprezentari

DataOraLocatie
Marti 26 octombrie 2010 - Duminica 28 noiembrie 2010 

Voteaza & Distribuie

Prezentare expozitie

Prima expozitie din ultimii 70 de ani dedicata artistilor din

Grupul celor patru isi deschide portile la Bucuresti

Opere semnate Nicolae Tonitza, Stefan Dimitrescu, Oscar Han si Francisc Sirato, cunoscuti si ca membri ai celebrului „Grup al celor patru", se vor regasi intr-o prezentare special dedicata grupului. Intitulata chiar „Grupul celor patru", expozitia organizata de Centrul Cultural ArtSociety va gazdui zeci de lucrari de pictura, sculptura si desen.

Pentru prima data in ultimii 70 de ani, lucrari semnate de membrii Grupului celor patru vor fi expuse in aceeasi galerie. Operele au fost aduse la Bucuresti de la mai multe muzee prestigioase din tara si vor fi prezentate publicului larg timp de cinci saptamani.

Expozitia este extrem de asteptata de catre iubitorii de arta, atat datorita faptului ca reuneste capodopere ale celor patru artisti in acelasi spatiu, precum si pentru numeroasele portrete de copii, semnate Nicolae Tonitza.

Nicolae Tonitza a fost, de altfel, si unul dintre initiatorii Grupului celor patru. In 1925, in casa lui, avea loc prima intalnire in formula completa: pictorii Tonitza, Sirato si Dimitrescu si sculptorul Oscar Han.

„Grupul celor patru s-a format pe criterii de amicitie si de comuniune spirituala si a tras de partea sa toata floarea criticilor si istoricilor de arta si a altor oameni de cultura din epoca", a afirmat Ruxandra Garofeanu, curator al expozitiei.

Ideea formarii acestui grup a plecat de la dorinta celor patru artisti de a-si prezenta lucrarile publicului larg intr-o formula cat mai avantajoasa din punct de vedere al numarului operelor expuse.

„S-a dovedit foarte avantajoasa expunerea in grup limitat, insa pe un spatiu mai mare, pe paravane, astfel ca fiecare sa aiba, de fapt, o mica expozitie personala. Ne-am simtit cu totii indemnati la constituirea unei grupari. Ca nici un juriu nu ne impiedica manifestarea era de asemenea propice afirmarii noastre: am avut toata libertatea de a ne verifica adevarurile sau erorile noastre pe taramul artei", marturisea pictorul Francisc Sirato intr-una dintre cartile lui Petru Comarnescu.

Prima expozitie a Grupului celor patru a avut loc in 1926, iar, in cei opt ani de existenta a acestuia, artistii au reusit sa organizeze sapte expozitii, toate in Bucuresti. Ultima dintre ele a avut loc in 1934, chiar dupa moartea pictorului Stefan Dimitrescu care a figurat postum cu un Autoportret.

Dupa 76 de ani de la desfasurarea acestui eveniment, Centrul Cultural ArtSociety ii aduce din nou impreuna pe cei patru artisti, printr-o serie de lucrari expuse, in mod obisnuit, in muzee diferite din toata tara.

„Sectia de arta a Muzeului de istorie a Municipiului Bucuresti a incercat, in urma cu cativa ani, o asemenea ispita dar n-a avut fonduri pentru a o materializa. Nici noua nu ne-a fost usor sa colaboram cu atatea muzee si institutii de cultura, sa invingem barajul financiar si altele, neprevazute, pentru a scoate la iveala o expozitie si un catalog, credem noi pe masura celor patru." , incheie Ruxandra Garofeanu, curator al expozitiei organizate de ArtSociety.Evenimentul a fost organizat in colaborare cu: Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul de Arta Constanta, Muzeul Judetean de Arta Prahova Ion Ionescu Quintus, Muzeul National Brukenthal, Muzeul de Arta Vasile Parvan Barlad, Complexul Muzeal Iulian Antonescu Bacau, Complexul Muzeal National Moldova Iasi, Pinacoteca Municipiului Bucuresti, Cabinetul de Stampe al Academiei Romane. Iubitorii de arta vor putea admira lucrarile celor patru artisti in perioada 26 octombrie – 28 noiembrie. In acest interval, expozitia „Grupul celor patru" va fi deschisa publicului larg de marti pana sambata, intre orele 11:00 – 19:00, iar duminica intre 11:00 si 14:00, la sediul ArtSociety din strada Str. Logofat Luca Stroici nr. 18.