Bucuresti

Cum să ne protejăm pielea de efectele nocive ale poluării din București

Cum să ne protejăm pielea de efectele nocive ale poluării din București

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 10 luni si 1 saptamana
Apartine de
DWF
Vizualizari
231

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Din păcate, știm cu toții că în ultimele decenii factorii antropici de poluare a aerului au început să depăşească după amploare pe cei naturali, căpătând un caracter global. Dincolo de emisiile de CO2 care provin atât de la industrializarea umană dar și de la celelalte viețuitoare, vulcani, etc, impactul celorlalte toxine eliminate în atmosferă este crucial și devastator. Din cauza poluării masive a aerului, în zonele urbane masive, în special în zona unor Megalopolisuri apar așa numitele ploi acide, sau precipitații acide cu efect negativ și distrugător asupra multor plante și nu numai.

Precipitaţiile acide sunt determinate de prezenţa în atmosferă a oxizilor de sulf şi azot (S02 si N02), care în prezenţa vaporilor de apă se transformă în acizi foarte toxici (acidul sulfuric şi acidul azotic). Aciditatea relativă a soluţiilor se determină cu ajutorul indicelui reacţiei active a ionilor de hidrogen (pH). În mod normal, apa de ploaie este uşor acidă din cauza acidului carbonic (rezultat din combinarea CO2). Altfel spus, pH-ul normal al apei de ploaie într-o zonă nepoluată este considerat 5,6. Precipitaţiile acide sunt considerate cele în care apa are un pH sub 5,6. Iar cele mai periculoase sunt cele cu ph de 1 sau 2, care se apropie de valoarea acidului clorhidric. Să nu uităm că ph-ul acidului din stomac, acidul gastric este 4 și care este la rândul său extrem de coroziv.

Nu mai e un secret pentru nimeni dacă vorbim de orașul București și de gradul de poluare peste limitele admise de aici, un oraș care are neoficial peste 4.000.000 de locuitori, un oraș unde poți să faci în diferite momente ale zilei și două ore între diferite puncte de pe harta urbană a Capitalei, pe distanțe pe care în mod normal le-ai parcurge în 30-40 de minute. Și asta doar din cauza aglomerației.

În plus, puțini știu că România a fost trimisă în fața Curții Europene de Justiție din cauza încălcării sistematice a cantităților de poluanți din aer. Că tot am vorbit despre aglomerație, în București există în prezent peste o mie de mașini la o mie de locuitori, în timp ce media europeană este de cinci sute de mașini la o mie de locuitori în orașe cu populații mult mai mari decât Bucureștiul.

Dacă până acum câțiva ani era greu să aflăm cât de poluat este un oraș din România, azi există din fericire mai multe aplicații mobile oferite de mai mulți dezvoltatori pentru telefoane cu iOS și Android.

La ce pericole ne expunem din cauza poluării

La nivel mondial, se estimează că 1,3 milioane de persoane mor în fiecare an din cauza poluării aerului. Potrivit OMS, efectele cele mai grave asupra sănătăţii sunt observate la persoanele deja bolnave. În plus, populaţiile mai vulnerabile, precum copiii, persoanele în vârstă şi oamenii care lucrează zilnic în proximitatea unor medii poluante prezintă riscuri de boli.

Printre bolile conectate direct la poluare și la toxicitatea aerului se numără bronşitele acute şi cronice. Se estimează că 950.000 de cazuri de bronşite acute sunt provocate de poluarea aerului, care cauzează şi 134.000 de cazuri de bronşite cronice în fiecare an. Totodată, și cazurile și crizele de astm s-au intensificat în Capitală și nu numai din cauza poluării. Se estimează că între 10% şi 35% din cazurile de astm identificate în fiecare an sunt asociate cu acest tip de poluare. Iar poluarea nu afectează doar căile respiratorii. Poluarea și radicalii liberi afectează și tenul în mod direct, și cu cât ne expunem mai mult tenul la factori poluanți cu atât avem nevoie de tratamente și prevenție.

Particulele toxice din aer sunt de 10-20 de ori mai mici decât dimensiunea porilor, ceea ce le permite să ajungă în straturile mai profunde ale pielii. Aici pot cauza inflamații, deshidratare, dar și reacții la nivel celular, care duc la pierderea elasticității și a fermității. Noaptea, când pielea se regenerează, este momentul perfect să aplicăm pe ten produse oferite de Cerave, un brand recunoscut pentru produsele lor pentru hidratarea pielii și repararea structurii epidermei din cauza poluării.

De ce poluarea este periculoasă pentru piele?

Radicalii liberi pot declanșa apariția acneei și a ridurilor. Radicalii liberi sunt molecule care elimină electronii din celulele sănătoase ale pielii. Aceștia pot cauza inflamații, care pot duce la acnee, rozacee și pigmentarea pielii. De asemenea, descompun colagenul și elastina, iar asta duce la apariția ridurilor.

Altfel spus, expunerea la aer murdar poate face pielea să arate mai uscată și obosită. Odată ce bariera pielii devine uscată, hidratarea este mai greu de obținut, iar șansele să apară iritații și infecții sunt mai mari. Este important să curățăm tenul după fiecare expunere într-un mediu poluant și să avem grijă la alimentație.

Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/autoturisme-meteo-ploaie-1274489/